Het Axintor gebouw, gelegen in Veurne, is een baken van efficiënt ontwerp van werkruimten. Dit project, dat zowel de activiteiten van Real Tobacco als die van Axintor huisvest, was gericht op het centraliseren van logistieke en kantoorfuncties binnen een industriële omgeving. Het project startte in januari 2019 en was eind datzelfde jaar nog klaar. Het belangrijkste aandachtspunt was de zuidgevel, die om een oplossing vroeg om overmatig zonlicht tegen te gaan en toch esthetisch aantrekkelijk te blijven.
De ontwerpfilosofie van het gebouw is geworteld in functionaliteit en identiteit. Zo werden de Axintor kantoren naadloos geïntegreerd in het volledige industriële ontwerp van het gebouw. Dit werd gerealiseerd door de integratie van zonwering, het creëren van doorgangen die de kantoren met de buitenruimte verbinden en een onderscheidende uitstraling van het gehele gebouw.
Architect Pieter Vandendries van Vandendries Capoen Architecten licht toe: “Het resultaat van het doordachte ontwerp is een ruimte die niet alleen zijn doel dient, maar ook het ethos van het bedrijf uitdraagt. De positieve ontvangst van de gebruikers van het gebouw onderstreept het succes van deze ontwerpbenadering, waarbij vooral het overvloedige natuurlijke licht en de stimulerende werkomgevingen lof oogsten.”
Doordat de kopzijde van het gebouw zuidgericht is, was een permanente zonwering van het gebouw noodzakelijk. Alleen zo kon een aangenaam binnenklimaat gecreëerd worden voor de medewerkers van het interim kantoor. Na evaluatie van verschillende materialen kwam de samenwerking met DUCO als meest geschikte keuze uit de bus.
Pieter Vandendries legt uit: “De keuze voor DucoSlide LuxFrame Wood was niet willekeurig, maar het resultaat van een nauwgezette planning. Door vanaf de ontwerpfase met DUCO samen te werken, konden gedetailleerde schaduwstudies worden uitgevoerd om optimale afmetingen, hoeken en lamelafstanden te garanderen.”
“Het zonweringsysteem beantwoordt niet alleen aan de noodzaak van structurele zonwering, maar sluit ook aan bij de architecturale visie van de bouwheer”, legt Vandendries uit. “De keuze voor de houten panelen was daarenboven vanzelfsprekend omwille van de warme uitstraling en de kleuren die op natuurlijke wijze veranderen doorheen de tijd.”
Terugkijkend op de samenwerking erkent Vandendries de positieve en constructieve samenwerking met alle belanghebbenden: “De samenwerking van ontwerp tot uitvoering zorgde voor een naadloze integratie van de zonwering op de gevel. We zijn zeer tevreden over het resultaat”
Door DucoSlide Wood zonwering naadloos te integreren in de architecturale blauwdruk van dit project, heeft Vandendries Capoen Architecten niet alleen de functionaliteit van de werkruimte verbeterd, maar ook een visueel opvallend herkenningspunt in Veurne gecreëerd.Of zoals architect Pieter Vandendries bevestigt: “Het gaat niet alleen om het bouwen van structuren; het gaat om het creëren van omgevingen die bevorderlijk zijn voor productiviteit en identiteit.”