Tekst en beeld: Duco
01:09
06-12-2018

Natuurlijke ventilatie brengt oase van rust in residentie Skyfall (BE)

Het nummer Skyfall van Adele klinkt bij velen als muziek in de oren, maar dat doet residentie Skyfall uit De Panne (BE) ongetwijfeld ook. Dit nieuwbouwproject, naar de hand van het architectenbureau Govaert & Vanhoutte, bevindt zich op wandelafstand van de Noordzee. De luxueuze appartementen zijn afgewerkt met kwalitatieve materialen, denk maar aan vloerverwarming, domotica en een kwalitatief ventilatiesysteem. Voor dat laatste werd ventilatiespecialist Duco benaderd.

‘Het oog wil ook wat.’ Dit gezegde is zeker van toepassing op Residentie Skyfall dat in 2016 werd opgeleverd. Het gebouw bestaat uit acht appartementen en dertien ondergrondse bergingen en garages.

class="s1">Tekst en beeld: Duco

Gezonde leefomgeving
Het volledige appartementsgebouw werd voorzien van natuurlijke ventilatie. Bij dit project werd bewust gekozen voor ventilatiesysteem C. “De TronicTop 60 Wired was het meest voor de hand liggend”, getuigt Dirk Stevens, sales manager België. “Door gebrek aan technische ruimtes was een systeem met veel kanalen onhaalbaar. Daarom gingen we aan de slag met het DucoTronic System dat een minimaal kanalenstelsel nodig heeft.”

Dit vraaggestuurd natuurlijk ventilatiesysteem maakt gebruik van elektronisch gestuurde toevoerroosters. ‘Ook EPB-matig biedt dit systeem het nodige voordeel’, gaat Stevens verder. ‘De CO2-detectie houdt het binnenklimaat in de gaten. Dankzij de slimme ventilatiebox DucoBox Focus gebeurt ventilatie enkel waar en wanneer nodig, én in de juiste hoeveelheid. De geïntegreerde vocht- en/of CO2-regelkleppen voeren vochtige en/of vervuilde lucht automatisch af. Zodra het binnenklimaat opnieuw optimaal is, sluiten de kleppen zich en dat resulteert in een maximale energiebesparing.’

Tekst en beeld: Duco

Roosters troef
De ventilatieroosters werden onopvallend geïntegreerd op het raamprofiel, wat zorgt voor een strak design. Niet alleen het minimaal kanalenstelsel, maar ook het maximum aan comfort en de reductiefactor (0, 35) bieden een grote meerwaarde. Daarnaast vormt ook de optionele akoestische uitvoering een belangrijke troef.

In de woonkamer werd gekozen voor het toevoerrooster ClimaTop 60. Dit ventilatierooster warmt de buitenlucht voor via een warmtestrip, als de buitentemperatuur onder de 12°C zakt én als het CO2-gehalte in de ruimte te hoog oploopt.

“Dankzij de implementatie van het CO2-gestuurde ventilatiesysteem zijn een gezond binnenklimaat en bewonerscomfort meer dan ooit gegarandeerd”, besluit Stevens.  

Tekst en beeld: Duco

Lees meer over: Duco , Nieuwbouwproject , Oase , Skyfall , ventilatie

Profiel partners

ALUPROFTekst: Lieke van Zuilekom