Venster Techniek
01:54
15-11-2018

‘Nieuw deurconcept vangt werking van houten deuren uitstekend op’

Hout is een natuurproduct met enkele specifieke eigenschappen. Zo werkt hout onder invloed van temperaturen en luchtvochtigheid, wat – zeker als het om voordeuren gaat – tot problemen kan leiden.

Venster Techniek

“Zowel van woningeneigenaren als aannemers krijgen wij regelmatig terug dat hun houten deuren door krom- of scheluwtrekken de gevel onvoldoende afsluiten. Naast tocht kan dit leiden tot waterlekkages, energieverlies en ergernis, omdat het slot niet altijd functioneert”, vertelt Jurgen Rensen van Venster Techniek. “Om deze problemen te ondervangen, hebben wij recent een nieuw deurconcept ontwikkeld. Een speciaal innovatieve kaderdichting én een modulaire dorpel dragen hierbij zorg voor een optimale afsluitbaarheid en wind- en waterdichtheid van de houten deur. Ook in een ronde vorm.”

Venster Techniek
Het nieuwe deurconcept van Venster Techniek beschikt over enkele unieke eigenschappen.

Een specifiek slot van een gerenommeerd Duits merk zorgt voor een automatische vergrendeling van de voordeur, vertelt Rensen. “In verband met de holling en bolling van de deur hebben we een vaste positie aan de boven- en onderzijde van de deur bepaald, waarin de sluitpunten kunnen worden aangebracht. Hierdoor wordt de ver- en ontgrendeling van de deur niet langer belemmerd door de werking van het hout. Het slot voldoet aan weerstandsklasse (WK) 2. Een nachtschoot zorgt voor extra veiligheid tijdens de nachtelijke uren of wanneer bewoners niet thuis zijn. Omdat er geen kracht op de deur wordt uitgeoefend, is de nachtschoot altijd soepel te bedienen.”

Venster Techniek

Aanslagspeling van 8 mm
De kaderdichting is niet standaard met een aanslagspeling van 5 mm uitgevoerd, maar met 8 mm. “Daarbij hebben we een kophoogte van de kaderdichting van 12 mm uitgeëngineerd, zodat de deur een vrij werkingsbereik heeft van +12 naar +4 mm”, aldus Rensen. “Volgens de GND-regelgeving mag een houten deur 8 mm buigen. Echter, wanneer je dit probeert op te vangen in een kader met een standaard indrukking van 5 mm en een kophoogte van 8 mm, dan kom je hoe dan ook voor problemen te staan. Immers heb je met meer materiaal te maken dan je kunt terugdrukken. Met onze kaderdichting is dit niet aan de orde. We kunnen de natuurlijke holling en bolling van de deur zonder problemen opvangen.” Waar de kaders traditioneel gelast of geknipt worden, heeft Venster Techniek speciale hoekstukken ontwikkeld die een rondgaande dichting garanderen, zonder dat problemen met materiaalverdrukking ontstaan.

Venster Techniek

Modulaire, hybride dorpel
Om een optimale wind- en waterdichting te borgen, biedt Venster Techniek naast de standaard infrezing van het voordeur-kozijn (51 of 57 mm) ook een luchtafsluiting aan, in de vorm van een modulaire dorpel. “Hiervoor maken we gebruik van ons unieke Easy-Ent®Flex-Door dorpelsysteem, dat aan de hoogste isolatiewaarden voldoet”, vertelt Rensen. “Op de modulaire dorpel kunnen alle in Nederland beschikbare sponningen worden geplaatst.

Bovendien betreft Easy-Ent®Flex-Door een hybride systeem. Kozijnfabrikanten kunnen eerst een vast en stabiel kozijn produceren, zoals zij gewend zijn, waarna tijdens de afmontage de dorpel wordt toegevoegd.”

Het deurconcept van Venster Techniek is tijdens GEVEL 2018 voor het eerst aan het publiek getoond. De reacties waren zeer positief, vertelt Rensen. “Kozijnfabrikanten en timmerfabrieken zijn zeer te spreken over de eenvoud van het systeem. In plaats van hardnekkige pogingen om de deur recht te houden, geven wij het hout de ruimte om te werken, waardoor de unieke uitstraling én gewenste eigenschappen perfect hand-in-hand gaan.”

Het nieuwe deurconcept van Venster Techniek is leverbaar vanaf het eerste kwartaal van 2019.

Tekst: Lieke van Zuilekom | Beeld: Venster Techniek
Uitgelichte afbeelding: 
Een speciaal slot, innovatieve kaderdichting én een modulaire dorpel dragen zorg voor een optimale afsluitbaarheid en wind- en waterdichtheid van de houten deur. Ook in ronde vorm.

Profiel partners

BurghouwtBMN De Klerk