Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Nieuw kenniscentrum in Geraardsbergen is groen stadsbaken

Nieuw kenniscentrum in Geraardsbergen is groen stadsbaken

De bibliotheek, het stadsarchief, vergaderzalen en werkruimtes voor stadsdiensten: allemaal krijgen ze binnenkort hun eigen plek in het gloednieuwe kenniscentrum van de Oost-Vlaamse stad Geraardsbergen, dat over een jaar de deuren zal openen. In hun streven naar een uiterst duurzaam en esthetisch ontwerp, kwamen architect en bouwheer uit bij Schüco, aanbieder en expert in hoogwaardige raam-, deur- en gevelsystemen.

Uniek gebouw met groen karakter

Al deze functies in één gebouw, dat was aanvankelijk niet zo voorzien. Architect Koen Van Der Mynsbrugge, die met zijn architectenbureau een ruime expertise heeft opgebouwd in overheidsopdrachten en woningbouw, kreeg het project toegewezen in 1987. De oorspronkelijke opdracht omvatte enkel de bouw van een nieuwe bibliotheek, aangezien het gebouw in de Gasthuisstraat niet meer voldeed aan de noden van een hedendaagse bibliotheek. Verschillende inplantingsplaatsen werden overwogen, alvorens de keuze in 2015 op de huidige en finale site achter het administratief centrum en het politiegebouw is gevallen. Daar is de voorbije periode een imposant, groen baken herrezen, zowel letterlijk als figuurlijk. Om het groene karakter van het gebouw te accentueren koos het bouwteam voor een bijzondere geglazuurde groene gevelsteen.

Esthetisch en duurzaam

Architect Koen Van Der Mynsbrugge streefde naar een minimale energievraag en wilde de energievraag maximaal reduceren, fossiele brandstoffen terugdringen en zoveel mogelijk duurzame energiebronnen inzetten. Daarbij bleek de keuze van het buitenschrijnwerk cruciaal te zijn. Met grote raampartijen wilde hij een maximale lichtinval voorzien, maar dit mocht uiteraard niet leiden tot oververhitting. In zijn zoektocht kwam hij uit bij Schüco. “Uit een eerste gesprek met Koen, bleek dat hij op zoek was naar een passende oplossing om een zo strak en slank mogelijk gordijngevelsysteem te kunnen implementeren. Ook de opengaande delen wilde de architect graag zo slank mogelijk uitvoeren”, aldus Kristof De Sadeleer, Project Manager bij Schüco.

Hiervoor is het net gelanceerde FWS 60 CV (Concealed Vent) systeem van Schüco perfect. Het is een innovatief aluminium gevelsysteem met onzichtbaar geïntegreerde vleugels, waardoor het optimaal thermisch isoleert en esthetisch heel smal oogt.  

Geen opengaande delen? 

“Dat we wel degelijk in ons opzet geslaagd zijn, blijkt trouwens uit enkele ongeruste berichten van medewerkers van het toekomstige gebouw, die, afgaande op het buitenaanzicht, dachten dat er geen opengaande delen waren voorzien”, vertelt Koen Van Der Mynsbrugge. Vaste velden en opendraaiende ramen zijn van buitenaf niet te onderscheiden, ook de glasbalustrades, die met het oog op de doorvalveiligheid geïntegreerd werden, zijn haast niet zichtbaar. Dat zorgt voor een mooi en strak resultaat, precies zoals de architect dit beoogde. Het gevelsysteem werd gecombineerd met de CTB-zonwering, die dankzij haar vormgeving en positie van de lamellen een optimale zonwering én een transparante doorkijk garandeert. De lamellen kunnen ook bij hoge windsnelheden gebruikt worden en zowel in opbouw gemonteerd als verborgen geïntegreerd worden in de gevel.  

Partner Alulim stond in voor de productie en plaatsing van de systemen. Een constructie met onderlicht en bovenlicht, samen met de zonnewering werd voor dit gloednieuwe systeem nog niet toegepast. Daarom heeft Schüco, samen met Alulim, een grondige voorstudie gedaan. De nauwe samenwerking tussen de bouwheer, architect, aannemer en Schüco zorgde voor een goed verloop van de uitvoering en dit mooi resultaat. De strakke vormgeving en verschillende groene tinten in de baksteen en de beglazing zijn samengesmolten tot een uniek gebouw.  

Installatie

“Net zoals bij andere bouwprojecten, zijn we ook hier op uitdagingen gebotst. Maar het eindresultaat mag er zijn”, aldus Kristof De Sadeleer. Esthetiek en duurzaamheid komen hier heel mooi samen, een inspirerende referentie voor toekomstige projecten. Ondertussen werken ze ook samen aan een renovatieproject voor een school in Geraardsbergen, waar de CTB-zonwering wordt toegepast op een klassiek raamsysteem.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details