Duurzaamheid en groen engagement zijn thema’s, die vandaag niet meer uit onze maatschappij weg te denken zijn. De Aluk Group heeft die boodschap goed begrepen en ontwikkelde daarom hoogisolerende systemen opgebouwd uit recycled PET-materiaal. Vandaag worden de Themis- en Kolossystemen uitgerust met isolatoren uit recycled PET-materiaal. Volgend jaar zijn ook de Triton- en Hermessystemen aan de beurt. AluK is zelf continu op zoek naar manieren om duurzamer te produceren en rekent daarbij op het groen engagement van hun leveranciers.
De AluK Group is een wereldwijde leider op het gebied van design en productie van aluminium ramen-, deuren- en vliesgevelsystemen voor nieuwbouw en renovatie bij commerciële- en industriële projecten, woningen en openbare voorzieningen. Het familiebedrijf met sterke Europese wortels omvat intussen negen operationele en commerciële entiteiten, die vandaag een vijftigtal landen wereldwijd bedienen. Met meer dan 70 jaar ervaring ontwikkelt AluK aluminium profielen, die voldoen aan de complexe technische vereisten. Dankzij de continue investeringen in R&D blijven ze een pionier met steeds weer krachtige, duurzame oplossingen.
Na de innoverende release van ABS-isolatoren pakt AluK op Polyclose opnieuw uit met een primeur: een duurzame productrange.
“Voortaan zijn onze Themis- en Kolossystemen uitgerust met isolatoren van recycled PET-materiaal. In 2020 volgen ook de Triton- en Hermessystemen. Op dit moment zijn we de eerste leverancier van aluminiumsystemen in België en Nederland met dergelijke innoverende systemen. Dat was ook zo, toen we tien jaar geleden hoogisolerende systemen met ABS-isolatoren introduceerden”, zegt Stefaan De Kegel, R&D-manager bij AluK.
“In één draaikiep raamsysteem van bijvoorbeeld 1230 x 1480 mm verwerken we tot maar liefst vijfenzestig PET-flessen van 1,5 liter. Zo geven we plastic een tweede leven en dragen we ons steentje bij aan een beter milieu.”
Naast duurzaamheid bieden deze PET-isolatoren nog meerdere voordelen. Zo kunnen ze perfect in de gewenste kleur gepoedercoat worden. Aangezien de isolatoren minder vocht bevatten, hebben omgevingsinvloeden, zoals warmte, koude en luchtvochtigheid, ook nauwelijks invloed op de vorm. De PET-profielen hebben een heel goede weerstand tegen UV-stralen en zijn ook recyclebaar en permanent herbruikbaar zonder verlies van eigenschappen en met minimale CO2-productie.
AluK is continu op zoek naar manieren om duurzamer te produceren. “Eigenlijk is deze ontwikkeling voor een toeleverancier aan de industrie een logische stap: we willen allemaal onze kinderen een betere en gezondere toekomst geven. Dat leeft niet alleen bij AluK, maar ook bij de consument, die zich steeds meer bewust is van het materiaal- en energiegebruik van de eigen woning én van de levenscyclus van producten”, neemt Steffen Hageman, managing director van de AluK Group, over.
“Bij AluK hebben we die boodschap goed begrepen en onze ontwikkelingen daarop afgestemd. Getuige daarvan zijn deze PET-isolatoren. We blijven innoveren om meer en meer naar een circulaire economie en een gezondere omgeving te evolueren.”
Bij de AluK Group doen ze het niet alleen. Ze rekenen immers ook op het groene engagement van hun leveranciers. Die recycleren het basismateriaal aluminium al op grote schaal, zonder kwaliteitsverlies. Zo wordt 75 % van al het geproduceerde aluminium in de afgelopen 140 jaar vandaag nog steeds hergebruikt. Daarbovenop worden de profielen met X-ECO-legeringen gemaakt.
Hier komt 80 % van de range uit gerecycleerd constructiemateriaal. X-ECO-legeringen zorgen ook voor een CO2-reductie. Zo verbruiken standaardlegeringen 7 ton CO2 per ton aluminium. Bij X-ECO-legeringen is dat slechts 2 ton CO2.
“Wijzelf en onze leveranciers hebben alle certificaten in huis om op een verantwoorde en duurzame manier te produceren. Zo zijn we onder meer in het bezit van een UV-stralencertificaat en X-Eco-certificaten”, sluiten Hageman en De Kegel af.
POLYCLOSE – STAND 1600