Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Nieuwe innovaties op Living Tomorrow
Schüco plaatste een raam dat ventileert en akoestisch tegelijkertijd storende geluiden isoleert (AWS 90 AC.SI).

Nieuwe innovaties op Living Tomorrow

Fabrikant maakt ramen en deuren intelligenter        

Schüco heeft een aantal innovaties, producten en concepten voorgesteld in Living Tomorrow, het vernieuwde Europese innovatieplatform rond wonen, werken en leven in de toekomst. De volledige gebouwschil werd afgewerkt met hoogwaardige, duurzame én slimme Schüco producten, zoals  hefschuiframen met barrierevrije onderdorpel (AS PD 75.HI) en ramen die ventileren en tegelijkertijd akoestisch isoleren (AWS 90 AC.SI). Internet of Façades (IoF-ID) – een tag die de gebouwschil slim maakt – werd voor de eerste keer doorgevoerd in het bouwproces. Er werden ook innovaties aangekondigd voor volgend jaar, zoals de IoF.Pulse. Deze sensor kan onder andere de kracht meten waarmee een deur wordt dichtgegooid. 

In het restaurant werden sensor gestuurde ramen (AWS 75.SI+ TipTronic) geplaatst die automatisch openen of sluiten voor een efficiënte ventilatie. (Beeld: Thomas Evrard)

Als co-initiator speelt Schüco – een Duits bedrijf dat vooral ramen-, deuren- en vliesgevelsystemen ontwikkelt uit aluminium, staal en kunststof – een cruciale rol in de verwezenlijking van het vernieuwde Europese innovatieplatform van Living Tomorrow in Vilvoorde rond wonen, werken en leven in de toekomst. De wereldleider in aluminium systemen voor ramen, deuren en gevels wil als co-initiator met haar partners  innoveren, inspireren en co-creëren. 

Schüco heeft er een aantal toekomstige trends en innovaties binnen de industrie ontwikkeld en toegepast. De volledige gebouwschil werd afgewerkt met hoogwaardige, duurzame én slimme Schüco producten. “Living Tomorrow past perfect in onze visie op wonen en werken in de toekomst en biedt ons de mogelijkheid om kruisbestuiving aan te gaan met gelijkgestemde partners”, zegt Geert Michels, General Manager Belux. “We richten ons niet langer op losse producten, maar op slimme, geïntegreerde concepten met een digitale touch. Het project is volledig circulair opgebouwd. Alle bouwelementen kunnen er vlot uitgehaald worden, zodat nieuwe elementen kunnen ingezet worden.”

Sensor gestuurde ramen  

Schüco heeft tal van concepten en nieuwe producten verwerkt in het gebouw. In de kantoorruimtes werden bijvoorbeeld AWS 90 AC-ramen geplaatst die kunnen ventileren en tegenlijkertijd het geluid buiten houden. Op de bovenste verdieping werd het AS PD 75.HI Performance Line, volautomatisch panorama design hefschuifsysteem met barrierevrije onderdorpel geplaatst. In het restaurant werden sensor gestuurde ramen (AWS 75.SI+ TipTronic) geplaatst die automatisch openen of sluiten, afhankelijk van de binnen- en buitentemperatuur, de luchtkwaliteit en wind. “Dankzij een digital twin – een digitale weergave van een fysiek object of een fysieke omgeving – kan bijvoorbeeld nagegaan worden hoeveel keer een raam open en dicht is gegaan”, zegt Joep Römgens, hoofd van de dienst marketing en productmanagement bij Schüco. “Ook bijvoorbeeld de conditie van de motor – dat het raam automatisch sluit of opent – kan gevolgd worden. Op basis daarvan kan predictive maintenance gepland worden. De digitale twin geeft ook meer info hoe onderdelen kunnen gerecycleerd worden.”

In het restaurant werd het systeem AWS 75.SI + TipTronic geplaatst.

Internet of Façades 

De volledige gevel voldoet aan de eisen van een slimme gebouwschil. Het gevel wordt volledig gestuurd en gemonitoord door sensoren die werden geïntegreerd in het gebouwbeheersysteem. Schüco heeft de eerste keer de Internet of Façades (IoF-ID) doorgevoerd in het bouwproces op Living Tomorrow. IoF-ID is een kleine tag die wordt toegevoegd in de werkplaats van de verwerker. De (NFC-)tag  geeft elk gevelelement van een gebouw zijn eigen digitale identiteit. Het bevat installatiegegevens en onderhoudsinformatie. Het voordeel is dat de elementen van de werkplaats, over de montage en de gehele levenscyclus, tot en met demontage en hergebruik te volgen is. Het is niet alleen de eerste belangrijke stap in de richting van een digitale gebouwschil, maar maakt ook het dagelijkse werk van de Schüco-partners een stuk eenvoudiger. 

“Door de chip te scannen, die onzichtbaar is weggewerkt, ziet de installateur meteen op welk verdieping en in welke positie het raam moet geplaatst worden”, zegt Joep Römgens. “Ook opmerkingen of foto’s van tijdens de installatie worden meteen opgenomen in het systeem. Het biedt tevens voordelen op het vlak van tijdsbesparing bij zowel de service, het montage- en het afnameproces. Denk maar aan pagina´s dikke opleverdossiers die nu in de cloud hangen. Bij glasbreuk moet de tag maar gescand worden en kan het raam meteen met de juiste afmetingen besteld worden, zonder afmetingen te nemen.” 

Schüco plaatste een volledig geautomatiseerde kozijnloze barrièrevrije Panorama Design hefschuifdeur (AS PD 75.HI) op Living Tomorrow.

Gebruiksafhankelijk onderhoud 

Schüco blijft hoe dan ook altijd vernieuwen. Volgend jaar komt de nieuwe sensor IoF.Pulse op de markt. IoF.Pulse zal nog meer actieve sensorinformatie bevatten zoals een acceleratiemeter waardoor het mogelijk is om de snelheid en kracht van het dichtgooien van een deur of raam te weten. “Dit is essentieel voor het onderhoud van de elementen”, zegt Joep Römgens. “Wanneer een systeem bijvoorbeeld aangeeft dat de onderhoudscyclus van een deur 10.000 is, zal dit verschillen per omgeving. Denk daarbij aan de toepassing in een bejaardentehuis versus in een school. Daardoor kunnen we van ´predictive maintenance´ naar ´gebruiksafhankelijk onderhoud´ evolueren. Het doel voor 2024 is gebruiksafhankelijk te kunnen meten dankzij IoF Pulse. Zodoende kunnen we nog beter inspelen op circulariteit en het hergebruik van materialen.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details