Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Nieuwe Nor wint publieksprijs Reynaers Projectprijs 2023

Nieuwe Nor wint publieksprijs Reynaers Projectprijs 2023

Van knerpend ijzer tot gierende gitaren. Poppodium de Nieuwe Nor in Heerlen won vorig jaar al de prijs voor het beste poppodium van Limburg. Het project mag zich nu ook publiekswinnaar van de Reynaers Projectprijs 2023 noemen.

“Een pareltje van stedenbouwkundige inpassing”, aldus de vakjury

In april nomineerde een professionele vakjury het project als één van de vier finalisten. Daarna kon het publiek vier weken stemmen op hun favoriet. Uiteindelijk eindigde de Nieuwe Nor bovenaan met 48% van de stemmen. Het enthousiasme van het publiek werd gedeeld door de vakjury.

Uit het juryrapport: “Het (nieuwe) gevelbeeld van het pophuis De Nieuwe Nor bestaat uit een klassiek gemetseld pand en een robuuste moderne gevel van corten staal. De oudere gevel is gesloten en laat een rijke ornamentiek zien. De nieuwe gevel is abstract en geeft doorkijk naar wat er in het gebouw gebeurt. De jury vindt het een pareltje van stedenbouwkundige inpassing, juist door het contrast in materialen terwijl het ritme van de straat blijft gehandhaafd (of zelfs is verbeterd). De vliesgevel in het nieuwe deel bepaalt zowel in het exterieur als het interieur de beleving van het pand. De jury vindt het een boeiend project, juist omdat de twee gevels elkaars tegenpolen zijn: het geheel blijkt een magneet.”

Prijsuitreiking in Antwerpen

Op 9 en 10 oktober 2023 vond de prijsuitreiking plaats in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Tijdens een bijzondere prijsuitreiking in Antwerpen werden Rob Meurders en Pieter de Ruijter van architectenbureau diederendirrix en Daniëlle Wolters en Leon Wolters van gevelbouwer ASW Gevelbouw verrast met de uitslag. De winnende architect en gevelbouwer ontvingen ieder 2.500,00 euro. In overleg mag de winnaar datzelfde bedrag doneren aan een goed architectuur doel. Zo wordt passie voor architectuur ingezet voor een maatschappelijk doel. 

De Nieuwe Nor was één van de vier finalisten van de Reynaers Projectprijs. De andere finalisten waren: ASML Gebouw 3 in Veldhoven, Villa Trompenberg in Hilversum en De Hooch in Amsterdam.

Ontwerpopdracht als een cadeautje

“Een cadeautje,” zo omschrijft architect Rob Meurders van diederendirrix deze ontwerpopdracht voor de uitbreiding van het poppodium. “Ik ken Heerlen goed, ben popliefhebber en ook nog eens architect. Ook het verleden is mij niet vreemd. De geschiedenis is hier nooit ver weg. Ik wilde iets maken dat zich verhoudt tot al die verhaallijnen. De mensen in Heerlen moesten van dit nieuwe gebouw gaan houden.”

De Reynaers Projectprijs met aandacht voor architectuur in de podcast, filmopnames en alles daaromheen helpen bij de emancipatie van architectuur. Erg leuk om te zien dat er mensen, ook die wat verder van architectuur af staan, hierdoor meer betrokken raken.

Rob Meurders
Architect diederendirrix

Nieuwe Nor Reynaers Aluminium

Meurders koos daarom bewust voor een royale raampartij op deze plek. “Ik wilde geen lege vitrine bouwen. Het moet niet alleen aantrekkelijk zijn als er een optreden is. Overdag moet het meegaan in het historische straatbeeld zonder al teveel aanwezig te zijn. De gevel richt zich op dit hofje en heeft qua breedte ook dezelfde afmetingen. Zo ontstaat er een eenheid. Van binnen heb je zicht op moderne graffitikunst met op de achtergrond de middeleeuwse toren van het Landsfort Herle. Van buiten zie je dat de hoogte van het kozijn gelijke tred houdt met de ornamentengevel van de oudbouw rechts. In deze gevel is de expressie van het staalwerk erg belangrijk. Dat betekent dat het systeem wat erachter zit zo min mogelijk aanwezig moet zijn. In samenspraak met ASW Gevelbouw kozen we voor het ConceptSystem 77 profiel van Reynaers Aluminium.”

Leon Wolters, directeur ASW Gevelbouw vult aan: “Het bijzondere aan dit project is dat we ervoor gekozen hebben om het project van staal in aluminium om te zetten. Dit met een specifiek op maat gemaakte oplossing voor de bekleding. Hierdoor werd het mogelijk om binnen het budget dit project te realiseren.”

Een goede manier om een gebouw te kunnen maken in mijn ogen is door een goede samenwerking. De Nieuwe Nor is hier een geslaagd voorbeeld van, waarin we elkaar wat gunden, we goed overlegden, elkaars kwaliteiten respecteren en hetzelfde doel voor ogen hielden.

Leon Wolters
ASW Gevelbouw

Meer weten over de Nieuwe Nor?

Lees het artikel over de Nieuwe Nor of luister naar de visie van de Architect in de aflevering van Profiel de podcast.Lees meer over de Nieuwe NorLuister de podcast over de Nieuwe Nor

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details