Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Nieuwe verborgen scharnieruitvoering voor deuren op de markt
Eigenlijk te mooi om het te verstoppen! De nieuwe Hahn VL-Band AT.

Nieuwe verborgen scharnieruitvoering voor deuren op de markt

​Verdektliggend scharnier

Een snellere verwerking en gemakkelijker te verstellen: dat zijn de technische voordelen van de Hahn VL-band AT. De nieuwe, verborgen scharnieruitvoering voor deuren van vlakliggende aluminium profielen zijn volledig verborgen binnen in de profielen.

Variabele bevestigingselementen

Nieuw ontwikkelde bevestigingsmiddelen zorgen voor een stabiele verbinding van de scharnierdelen aan de profielen en voorkomen dat de profielwanden vervormen. De elementen kunnen de afstanden van de wanden tussen 38 en 83 mm variabel overbruggen door verschillend met elkaar gecombineerd te worden. Daarbij kunnen de bevestigingsmiddelen zowel op metaal als op kunststofstegen bevestigd worden.  Daardoor kan een VL-Band op verschillende profielseries gebruikt worden. Het scharnier kan zowel voor DIN links en DIN rechts als voor naar binnen en naar buiten draaiende deuren worden gebruikt.

Driedimensionaal verstelbaar

Het nieuwe scharnier is nu traploos in 6 richtingen verstelbaar. Om de hoogte aan te passen kan er ± 4 mm worden gebruikt. De schalering op het scharnier laat de verwerker zien in welke mate het scharnier versteld is. Nieuw is de instelling van de dichtingsaandruk met
± 1,5 mm. Hierdoor kan elk deurelement
perfect aangepast worden aan de omstandigheden. De afregeling van een ingehangen ­vleugel kan door één persoon gebeuren.

Hogere draagkracht en vereenvoudigde montage

De VL-Band AT kan, bij toepassing van 2 scharnieren, tot 180 kg dragen afhankelijk van de toegepaste profielen. Omdat afhankelijk van de inbouwsituatie en profielcombinatie, deurprofielen zich anders kunnen gedragen, stelt
Dr. Hahn voor het systeemgebonden gebruik van de VL-Band AT overeenkomstige belastingstabellen, bewerkings- en inbouwtekeningen ter beschikking.  Dr. Hahn doet de aanbeveling om zeker te informeren naar de diensten van het tekenbureau AWT. 

De speciaal gevormde draagarm laat zich zeer gemakkelijk (de-)monteren. De vleugel komt zo direct in z’n definitieve positie en hoeft voor de montage niet ondersteund worden. Voor het uittillen van de vleugel is geen speciaal werktuig nodig. Het verzekeren vindt plaats via een schroefverbinding van de beide scharnierdelen. De VL-Band is grotendeels voorgemonteerd.

Elegant design

Bijzonder aansprekend is het design van het nieuwe scharnier: het scharnier wordt in elegante zwarte uitvoering geleverd. Het designteam hechtte bijzonder veel waarde om zo weinig mogelijk zichtbare schroeven te gebruiken. De bevestigingsschroeven zullen daarom in dezelfde zwarte kleurtoon worden uitgevoerd om zo min mogelijk op te vallen. De voor de verstelling gebruikte schroeven zullen daarentegen in een zilverkleur juist op de voorgrond treden. Een kunststof schaal in de kaderzijdige uitvoering ondersteunt de isolatie en dekt het zicht op de binnenzijde van het scharnier. 

Makkelijkere montage

De montage op de werf is bijzonder eenvoudig. Slechts een zekeringsschroef per scharnier moet los gedraaid worden zodat de vleugel zich zonder speciale werktuigen laat uittillen. Zoals bij de actuele uitvoering bedraagt de maximale openingsgraad 105°. Een openingsbegrenzer kan ter plaatse worden aangebracht. Conform certificering  volgens de EN 1935:2002 voor hoge belasting, heeft de VL-Band AT nu Bandklasse 13 bereikt. De nieuwe VL-Band serie is al vanaf 1 augustus 2022 te verkrijgen.

Over Dr. Hahn

De scharnierenfabrikant Dr. Hahn uit Mönchenbladbach fabriceert reeds twee decennia verdektliggende scharnieren. De eerste uitvoering VL-Band ST werd voor staalprofielen ontwikkeld en werd hiervoor met de Red Dot Award Product Design beloond. Met de VL-Band AL vervolledigde het productpallet voor aluminium deuren. Op wens van de architecten kwam de volgende ontwikkeling op de markt: de 180° openende VL-Band voor aluminium deuren. Deze was al beloond met de Innovatieprijs Architectuur en Bouwwezen).

Ook voor deuren uit kunststofprofielen werd er een nieuwe variant ontwikkeld: de VL-Band KT biedt de constructeur dezelfde Design-voordelen als de alu-variant. Al deze ervaringen en doorontwikkelingen hebben geleid tot de nieuwe VL-Band AT. Dr. Hahn is er van overtuigd dat deze het beste scharnier uit de familie van verdektliggende scharnieren is.

Bij VL-Banden gaat het om systeemaangepaste scharnieren. Verschillende profielcombinaties hebben daarom speciale varianten nodig. Voor een prijsvraag of opdracht is de specificatie van de profielcombinatie nodig.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details