Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Nieuwe vrijloopdranger biedt veel voordelen en is EN1155 gecertificeerd

Nieuwe vrijloopdranger biedt veel voordelen en is EN1155 gecertificeerd

We zijn niet snel geneigd om bij het openen of sluiten van een deur naar boven te kijken, om te zien welke deurdranger er gemonteerd zit. Toch eens doen, want daar kan zich zomaar een vernuftig stuk techniek bevinden. Mits de deurdranger door dormakaba is geproduceerd, natuurlijk. Profiel spreekt met Geoffrey van den Berg over de jongste telg in de deurdrangerfamilie, dormakaba’s TS 99 FL K BG. “Deze nieuwe deurdranger heeft bijzondere eigenschappen en is de enige in Nederland gecertificeerde oplossing voor de aanpassing van het Bouwbesluit in 2020”, opent Van den Berg het gesprek. “We spreken hier over een vrijloopdeurdranger, die gemonteerd wordt aan de niet-scharnierzijde, op de kozijnbovendorpel.”

De TS93 en de TS98 XEA zijn standaard voorzien van openingsdemping en sluitvertraging. Op de foto de TS93.

Onopvallend aanwezig

De nieuwe deurdranger kan bijvoorbeeld aan de galerijzijde van een voordeur – die uiteraard naar binnen draait – van een appartement gemonteerd worden. “De bekabeling gaat door het kozijn en zit dus niet in het zicht. Bij een visuele inspectie hoeft de bewoner niet thuis te zijn”, schetst Van den Berg. “De TS 99 FL K BG heeft een terugligging van 50 tot 96 mm. Eenmaal gemonteerd is er geen beperking van de doorgangshoogte.”

Deurdrangertechniek toen en nu

Dat deurdrangers comfort bieden, geluidsarm zijn en zorgen voor energiebesparing is bekend. Deursluittechniek is bovenal belangrijk bij rook- en brandwerende deuren. Wie gebruikt maakt van toegangscontrole, komt ook niet om een deurdranger heen. Een deur met een toegangscontrole­oplossing wil je niet open hebben staan. Voorheen werden vooral schaararmdrangers toegepast. Nu werken we meestal met deurdrangers met een glijrail. Mooier om te zien, functioneler en minder gevoelig voor vandalisme”, licht Van den Berg toe. We maken gebruik van drukregelventielen in combinatie met oliedruk om de deur zacht te kunnen laten sluiten. Dat levert het nodige comfort op, het is geluidsarm, esthetisch en energiebesparend.”

dormakaba is marktleider op het gebied van deurdrangers. “In totaal hebben we meer dan 150 miljoen deurdrangers verkocht wereldwijd. Elke seconde sluit er ergens op de wereld wel een deur met een van onze systemen. De TS99FL K BG is specifiek voor de Nederlandse markt ontwikkeld. Dat is het bewijs voor het feit dat dormakaba niet alleen globaal, maar ook lokaal in staat is om een productontwikkeling door te voeren.”

ITs-3b certificering

De openingsweerstand van de glijraildeurdrangers van dormakaba is minimaal. “We noemen deze techniek ‘Easy Open Technology’. De basis van deze techniek wordt gevormd door een hartvormige nokkenas. Onze glijraildeurdrangers zijn om die reden ITs-3b (integrale toegankelijkheidsstandaard) gecertificeerd”, vervolgt Van den Berg. “Deze deurdrangers dragen bij aan een barrièrevrije toegang tot een gebouw. Dat komt kinderen, ouderen en mindervaliden ten goede. Comfortabel openen maar kracht om goed te sluiten.”

Aansprekend design

Het oog wil ook wat. Qua design zit het goed met de deurdrangers van dormakaba. “Architecten vinden onze deurdrangers aanspreken qua design. De meeste modellen hebben het Conturdesign, de nieuwste modellen het ‘XEA’-design. XEA staat voor ’Ten (X) Elements of Aesthetics’ en behelst een combinatie van vorm, kleur, materiaalgebruik en afwerking. Het XEA design wordt ook op andere dormakaba producten toegepast zodat eenheid in vormgeving van toegangscomponenten binnen het interieur van een gebouw of ruimte gerealiseerd kan worden. Dit biedt meerwaarde en onderscheidend vermogen op alle fronten.”

Deurdrangers voor projecten

De TS93 en de TS98 XEA zijn deurdrangers die zeer geschikt zijn voor projecten. Standaard zijn deze voorzien van openingsdemping en sluitvertraging. “De dempende hydrauliek zorgt ervoor dat een geforceerd geopende deur niet doorslaat. De sluitvertraging maakt het bijvoorbeeld mogelijk om comfortabel je fiets uit de berging te halen, de deur kan hierdoor enkele seconden open blijven staan”, legt Van den Berg uit.

“Of het nu gaat om vrijloopdeurdrangers, ideaal voor brandwerende toegangs- en verkeersdeuren, inbouwdeurdrangers die volledig uit het zicht gemonteerd zijn, systeemdeurdrangers die modulair zijn opgebouwd of sluitvolgorde regelaars voor dubbele deuren… Voor praktisch elke situatie heeft dormakaba iets passends”, zegt Van den Berg tot besluit.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details