Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Nog steeds zetten te veel mensen de voordeur ‘open’ voor inbrekers

Nog steeds zetten te veel mensen de voordeur ‘open’ voor inbrekers

We zitten midden in de donkere dagen en elk jaar zien we een stijging in de inbraken, met straks een piek tijdens de feestdagen. Nog steeds worden ruim 4 op de 5 inbraken gepleegd, ‘omdat de gelegenheid zich voordoet’. Wij geven die gelegenheid blijkbaar volop. Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW), zegt daarover: “Veel mensen zetten als het ware de voordeur gewoon open voor de inbreker”.

De NIPW doet al sinds 2014 elk jaar twee uitgebreide onderzoeken naar inbraken, de beveiliging van woningen en slachtoffers. Staal zegt drie redenen te zien waarom die voordeur als het ware ‘open staat voor inbrekers’. Ten eerste noemt hij het feit dat een derde van de voordeuren niet voldoende is beveiligd. Verder doet men tot in een kwart van de gevallen de deur niet op slot als men (even) de woning verlaat en er niemand in huis is. En de laatste reden is, dat ruim twee derde geen bewoonde indruk achterlaat als men in ’s avonds niet thuis is.

Een derde voordeuren is onvoldoende beveiligd

Staal: “We hebben aan de hand van foto’s bij de respondenten van het onderzoek in september  2019*) geconstateerd dat twee derde zijn voordeur goed beveiligd heeft. 85 procent daarvan heeft zijn voordeur beveiligd tegen cilindertrekken door er beslag met cilindertrekbeveiliging op te monteren. Bij de overige 15 procent van de goed beveiligde voordeuren is dat weliswaar niet gedaan, maar is het met extra bijzetsloten de inbreker een stuk lastiger gemaakt. En als een inbreker een slot aantreft waar hij teveel tijd aan kwijt is, gaat hij vaak een stukje verderop zijn kans wagen. Goed hang- en sluitwerk heeft dus echt veel zin om inbraken tegen te gaan.” Echter, hoe weet je nu dat jouw slot goed is beveiligd? Staal vervolgt: “We horen die vraag maar al te vaak. Om die reden hebben we op onze website www.inbraakmislukt.nl veel informatie daarover staan. Daar staat ook hoe je de InbraakPreventieCheck-app op je mobiel down­loadt, zodat je snel, aan hand van foto’s, kan aanklikken wat jouw situatie is en wat je kunt doen om die te verbeteren.”

Deur niet op slot

De tweede reden waarom inbrekers makkelijk binnen komen is, dat het niet uitmaakt wat voor slot je hebt, als je de deur niet op slot doet. Want dan staat een inbreker binnen 20 seconden binnen. Dat doet hij dan met flipperen. De inbreker wurmt een plastic kaartje tussen je kozijn en je voordeur en drukt zo de dagschoot open. Uit recent onderzoek zien we dat tussen de 12 en 24% van de gezinsleden wel eens of vaker de deur vergeet op slot te doen. Staal zegt hierover: “Men is of gemakzuchtig of vergeetachtig, maar juist als men even weg is om de hond uit te laten of om een boodschapje te doen, dan wordt de voordeur vaak gewoon dichtgetrokken zonder hem op slot te draaien. Dan wordt het een fluitje van een cent voor de inbreker om zonder inbraakschade binnen te komen. Blijven opletten dus, of een zelfsluitend slot plaatsen.”

Bewoonde indruk

Met de derde reden bedoelt Staal dat dit de inbreker wel heel erg makkelijk maakt. “Als je namelijk heel duidelijk aan de inbreker laat weten dat je niet thuis bent, hebben ze alle tijd om hun gang te gaan. En als ze veel tijd hebben, komen ze altijd binnen. Bij erg veel woningen brandt, als het donker is en er is niemand thuis, helemaal geen of slechts één lampje. Dan wéét een inbreker dat ie zijn gang kan gaan. Loop zelf maar eens in het donker langs de huizen in je buurt. Je ziet, ook al ben je geen inbreker, meteen wie er wel of niet thuis is. Ons advies is dus: als je ’s avonds weg bent, laat dan net zoveel lichten aan als je doet wanneer je thuis bent. Tegenwoordig met timers en appjes kun je je lichten makkelijk op tijd aan en uit laten gaan. Zelfs op afstand.”, aldus Staal.

Nationale Inbraakpreventie Weken

De stichting Nationale Inbraakpreventie Weken is een publiek-private samenwerking met als doel bewoners meer bewust te maken van goede inbraakpreventie en hen aan te moedigen om zelf maatregelen te nemen. En zo bij te dragen aan de doelstelling van het ministerie van Justitie en Veiligheid om het aantal inbra­ken en inbraakpogingen substantieel te blijven verlagen. De stichting voert tweemaal per jaar campagne, in mei/juni en in november/december, dit jaar al weer voor de elfde keer. Partners in de stichting zijn de bedrijven Assa Abloy, Ring, SecuritasHome en Yale Smart Living in samenwerking met het Ministerie van Justitie en Veiligheid en het Verbond van Verzeke­raars. Kijk voor meer informatie op www.inbraakmislukt.nl .

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details