02:08
18-05-2018

Noviteiten voor de kunststof kozijnen- en aluminium gevelindustrie

Specialist in las- en bewerkingsmachines Kruba BV toonde tijdens Polyclose in Gent en FENSTERBAU FRONTALE in Nürnberg een keur aan noviteiten, waarmee verwerkers in de kunststof kozijnenindustrie en aluminium gevelindustrie hun profielen niet alleen nauwkeuriger, maar ook sneller en beter kunnen frezen, boren, zagen en lassen.

Urban naadloze lasverbinding
Voor wat betreft lasmethodes, biedt Kruba BV met Urban de mogelijkheid om een naadloze lasverbinding te maken, in slechts anderhalve minuut las- en bewerkingstijd. “De nieuwe lasmethode maakt het lassen van verschillende profielen mogelijk, waaronder de combinatie van een kozijnprofiel met aanslag en een kozijnprofiel zonder aanslag”, aldus van Essen. “Waarbij de methode niet afhankelijk is van profieltoleranties. Er hoeft geen onderscheid (meer) gemaakt te worden tussen profielen met of zonder (houtnerf)folie. Daarbij hoeft de beschermfolie vooraf niet te worden verwijderd en ook nakleuren is niet aan de orde.” 

Tijdens FENSTERBAU FRONTALE werden de mogelijkheden van de nieuwe Urban lasmachine type AKS 9600 CUT aan het publiek gepresenteerd. Belangstellenden kunnen de lasmethode bovendien ervaren in de Urban-fabriek.

HVL-verbindingen
Ook de laatste ontwikkelingen van de houtverbindingslook (HVL) werden uitgebreid getoond. Zowel in enkele als dubbele uitvoering en dan met name gericht op de recht-op-schuin mogelijkheden. “In de afgelopen maanden hebben we onze Kruba HVL bewerkings- en lasmachines geïnnoveerd en tevens geschikt gemaakt voor kleine(re) afnemers”, vertelt Van Essen. “De nieuwe machine biedt een keur aan flexibele oplossingen, waarbij het tevens mogelijk is om tussenstijlen te frezen (contramallen), ‘achter-de-dichting’ vrij te frezen en om – indien nodig – de glasvezel in het glasvezelversterkte kunststof profiel weg te frezen.”

Oplossing voor glaslijsten
In de profielsystemenmarkt worden sponningen voor o.a. triple glas steeds dieper, waardoor glaslijsten in met name kleine vlakken steeds moeilijker zijn aan te brengen. Reeds tijdens Polyclose presenteerde Kruba BV hiervoor drie oplossingen. Zoals een Kruba contramalfreesmachine voor glaslijsten, waarbij het aanzicht een contramalverbinding betreft, een Kruba freesmachine waarbij het aanzicht in verstek blijft en een geautomatiseerde Kruba-oplossing waarbij de glaslijst automatisch gezaagd en gefreesd wordt, met de uitstraling van een contramalverbinding. “Met onze elektronisch positioneerbare lengteaanslag bieden we bovendien een oplossing voor schuine kozijnen, waarbij glaslatten gegarandeerd op de juiste gradenhoek en in de juiste lengte worden gezaagd.”

T-verbinder dubbele schroefautomaat
Met de Kruba T-verbinder dubbele schroefautomaat type CS-801 speelt Kruba BV in op de behoefte van verwerkers om de T-verbinders van de tussenstijlen van kunststof profielen automatisch te verbinden. “Deze machine zorgt niet alleen voor een besparing van de arbeidstijd, maar biedt ook ergonomische voordelen tijdens het productieproces”, vertelt Cees van Essen, directeur van Kruba BV “Onder andere doordat T-verbindingen in het staal aan twee zijdes tegelijkertijd kunnen worden vastgeschroefd.”

Aluminium en kunststof zaagmachines
Van Pertici toonde Kruba BV een dubbele verstekzaagmachine type 600TSE met elektronisch verstelbare zaagaggregaten, een automatische hoekverstelling en een groot zaagbereik, die geschikt is om zowel kunststof als aluminium profielen vanaf de buiten- als binnenmaat te zagen. Evenals een aluminium afkortzaagmachine type CMPE 65, waarmee hoeken zowel verticaal als horizontaal automatisch verstelbaar zijn. Tot slot konden verwerkers het nieuwe aluminium Kruba CNC- profielbewerkingscentrum bewonderen, waarmee aluminium profielen aan meerdere zijdes bewerkt kunnen worden en waarbij tevens de mogelijkheid wordt geboden om meerdere gereedschappen te gebruiken, dankzij een automatisch gereedschapswisselmagazijn.

Graule afkortzaagmachine en Thorwesten CNC-kunststofbewerkingscentrum
Tijdens Polyclose werd de Kruba-stand gecompleteerd met diverse zaag- en freesmachines van Graule, voor de bewerking van aluminium en kunststof profielen. Waaronder een afkortzaagmachine type ZS 200/N met een groot zaagbereik, die zowel horizontaal als verticaal verstelbaar is en geschikt is voor het zagen van hout, aluminium en kunststof. 

“Interessant was ook het Thorwesten universeel CNC-bewerkingscentrum type TH-PBZ-4 voor kunststofprofielen, waarmee alle freesbewerkingen voor bijvoorbeeld ontwatering, beluchting, slotkasten en kruk- en cilindergaten in kunststof gerealiseerd kunnen worden, alsmede het vastschroeven van de staal- of kunststofversterking”, vertelt Van Essen. “De machine is uitgevoerd met de nieuwste CNC-besturing, inclusief een grafische 3D-weergave van de bewerking en freesbreukcontrole.”    

Tekst: Lieke van Zuilekom  |  Beeld: Kruba BV

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Profiel partners