Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Ontwikkeling en bouw van Fabrick in Almere Poort:

Ontwikkeling en bouw van Fabrick in Almere Poort:

Kunststof kozijnen accentueren industriële stijl

‘Een snufje Amsterdam en een snufje New York’, beloofde de verkoopbrochure. Die belofte is zonder meer waargemaakt. Met z’n 25 appartementen is Fabrick in Almere Poort een opvallende combi van de robuuste, industriële stijl van lofts in New York en de Superlofts-stijl die door Mark Koehler Architects in Amsterdam is ontwikkeld. Architect Mitchel Ovens vertelt hoe het conceptuele beeld is vorm­gegeven en welke bijdrage de kunststof kozijnen met VEKA SPECTRAL hebben geleverd.

“Bij Fabrick denk je aan een fabriek: een factory. De naam verwijst naar Amerika, waar de robuuste, industriële stijl vandaan komt”, zegt Ovens. Geïnspireerd op deze stijl ontwikkelde Marc Koehler Architects (MKA) in Amsterdam Superlofts: een duurzaam co-housing concept waarin bewoners hun droomloft kunnen realiseren. MKA, waar Ovens van 2015 tot 2018 werkzaam was, was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Fabrick.

Loftstijl leidend

Ovens was vanaf het schetsontwerp betrokken bij de ontwikkeling van Fabrick, dat gezien kan worden als een spin-off van Superlofts. “Beschouw hem als een kleine broer! Conceptueel ging het erom dat Fabrick de echte industriële loftstijl zou krijgen, zowel aan de binnenkant als de buitenkant. En het moesten betaalbare woningen voor jonge mensen worden. Daarom is op bescheidener schaal gewerkt dan bij Superlofts gebruikelijk is. De oppervlaktes van de lofts variëren van 35 m² tot 90 m². Het gebouw heeft zeven verdiepingen; in New York zijn appartementengebouwen veel hoger.”

De loftstijl is duidelijk herkenbaar: “De meeste appartementen zijn dubbelhoog en hebben hoge ramen. Hierdoor komt veel licht naar binnen, wat diepte geeft. De buitenruimtes zijn fraai uitgevoerd; vanaf de balkons hebben bewoners een mooi uitzicht op Almere Poort.”

Het gebouw als geheel krijgt diepte, doordat in de voorgevel en de kopgevel voorliggende en terugliggende delen elkaar afwisselen. Afwisseling is er ook in de woningtypen, met L-vormige en vierkante woningen en penthouses.

Steen en staal

Fabrick dankt zijn industriële uitstraling niet enkel aan het ontwerp, maar ook aan de materiaalkeuze. “We hebben gekozen voor een mix van donkere bakstenen: bruin, rood en roodbruin. Doordat van plint tot kop hetzelfde materiaal is gebruikt, oogt het gebouw als een monoliet. Het staat stevig op de grond. Om ruimte en diepte te creëren, zijn de stenen in de voorliggende delen van de voorgevel gemetseld in horizontaal tegelverband. De andere stenen zijn in halfsteensverband gemetseld.”

De diepe neggen op de begane grond zorgen zowel bij de woningen als de hoofdentree voor een bijzondere ervaring. “Wanneer je binnenkomt, krijg je het gevoel dat het gebouw uit steen is gehakt en dat je een steenmassa binnengaat.”

Staal mocht uiteraard ook niet ontbreken. “Je ziet het overal terug: in de balkons, het hekwerk, de borstwering, de balustrades en de aan de achterzijde gelegen galerij. De galerij heeft vluchttrappen zoals je die in New York vaak ziet. Ook het trappenhuis met z’n balken en kolommen, is typisch voor New York.”

Kunststof kozijnen met VEKA SPECTRAL

Uit kostenoverwegingen koos de aannemer voor de toepassing van kunststof kozijnen. Aanvankelijk was uitgegaan van kozijnen met VEKA SOFTLINE 82 NL, afgewerkt met een antracietfolie met houtnerf. “Over die afwerking waren we bezorgd, omdat we in de kozijnen het industriële concept wilden doortrekken.”

Dat veranderde toen een alternatief beschikbaar kwam: de pas ontwikkelde oppervlakveredelingstechnologie VEKA SPECTRAL. “VEKA SPECTRAL geeft de kozijnen diepte mee. Dat is belangrijk, omdat we een groot sterk, beeld wilden neerzetten. Van veraf zie je niet dat het kunststof is. Van dichtbij ziet het er ook anders uit: gelaagd. Het voelt ook anders aan.” Er werd gekozen voor de donkerste kleur: antracietgrijs. “Die combineert optimaal met het staal. Deze karakteristieke uitstraling hebben we doorgetrokken in het interieur; de kozijnen aan de binnenkant zijn namelijk ook uitgevoerd met VEKA SPECTRAL in antracietgrijs.”

De kunststof kozijnen zijn gemaakt en geplaatst door Kunststoframenfabriek Aarnink­-Bouw BV in Deventer. Fabrick is het eerste Nederlandse project waarin VEKA SPECTRAL is toegepast. “Inmiddels hebben we het in diverse andere projecten toegepast en lopen er alweer nieuwe aanvragen voor”, zegt Mark Blom van Aarnink. “Onze klanten geven de voorkeur aan strakke, liefst donkere kozijnen.”

Onder de indruk

In mei 2019 is Fabrick casco opgeleverd. Ovens ging toen kijken hoe het uiteindelijk is geworden. “Ik was benieuwd welke keuzes bewoners bij de indeling van de appartementen hebben gemaakt; daarvoor waren enkele opties geboden.” Aan duurzaamheid is aandacht besteed, onder meer door aansluiting op stadsverwarming. Ook sociale duurzaamheid was belangrijk. “De galerij en de entreehal zijn ontworpen als gezamenlijke ruimtes, bijvoorbeeld om te werken of elkaar te ontmoeten. Ik ben heel benieuwd hoe de bewoners hiermee omgaan.”

Hoe kijkt hij terug op het project?

“Fabrick is een voorbeeld van de diversiteit die uitgangspunt is bij de ontwikkeling van Almere Poort. Het past bij de omgeving én het valt op.” Hij heeft er met plezier aan gewerkt en het resultaat mag er zijn. “Het overall-beeld dat ons vanaf het begin voor ogen stond, is gerealiseerd. Ik ben onder de indruk.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details