Xinnix
02:20
28-09-2017

Onzichtbaar maar niet onopgemerkt

Heel wat hedendaagse ontwerpers en opdrachtgevers zweren bij strakke lijnen en egale vlakken. Bij die trend horen binnendeuren die het visuele beeld hiervan niet verstoren. Xinnix speelt op deze trend in.

Xinnix Door Systems ontwerpt, ontwikkelt en produceert gepatenteerde deursystemen die het mogelijk maken om binnendeuren strak in het vlak van de muur te integreren. “Dit concept hebben we ontwikkeld vanuit onze tientallen jaren lange ervaring in deurbeslag, hang- en sluitwerk”, zegt bedrijfsleider Chris Vermeulen. “Dit gebeurde overigens met oog voor de praktische problemen van zowel de plaatsers als de eindklanten. De specifieke vormgeving en montagedetails filteren de fouten die plaatsvonden tijdens het bouwproces van de wanden en vangen ze op, zodat de afwijkingen van strakke wandlijn worden opgevangen.”

De Xinnix-systemen omvatten een uit wit (RAL 9016 SA30) voorgelakte aluminium profielen samengesteld frame en het bijhorende verborgen beslag. De profielen zijn zo bewerkt dat het beslag onzichtbaar kan worden gemonteerd. “Daarmee bieden we een alternatief voor traditionele houten blokkaders. Nagenoeg geen enkele muur heeft een kaarsrecht verloop. Traditionele houten kozijnen daarentegen accentueren de onregelmatigheden in de wand, doordat ze op basis van een vaste muurdikte worden geproduceerd. De plaatsers moeten dan ter plaatse een compromis zoeken tussen een mooie en een goed functionerende deur.”

Bij Xinnix is het veel eenvoudiger. “De wand wordt naar het Xinnix-frame afgewerkt, zodat hij en het deurblad altijd mooi in één lijn liggen. De meegeleverde stelschroeven zorgen voor een snelle, eenvoudige en correcte montage van de systeempakketten.”

Verfijning
Het hele Xinnix-aanbod voor draaideuren omvat momenteel vijf profieltypes voor verschillende deurdiktes van 40 tot 60 m. Op regelmatige basis breidt het dit aanbod uit of past het bestaande producten aan de evolutie van de marktvraag aan. “Dit jaar ondergaan al onze standaard frames een upgrade”, zegt Vermeulen. “We introduceren daarbij een nieuw scharnier, dat voor een verdere verfijning van onze huisstijl moet zorgen. Vroeger waren bepaalde details nog afgewerkt in mat chroom. De nieuwe standaardversie is volledig wit van uitzicht. De naam Full White Xinnix spreekt voor zichzelf.”

Het nieuwe scharnier met witte aluminium afdekplaatjes is eenvoudig te monteren. “En onafhankelijk na te stellen in de drie richtingen”, onderstreept Vermeulen. “Diepte, hoogte en breedte kunnen onafhankelijk van elkaar traploos geregeld worden.”

Zwart
Daarnaast introduceert Xinnix de range Full Black. “In deze reeks zijn de frames, scharnieren en dichtingen volledig zwart. Dit is een erg geschikte tint om te combineren met donkere houtfineerdeuren.” Net als de frames ondergingen de scharnieren al succesvol alle testen voor de komende CE-markering. “Op deze manier worden de technische onderdelen van de beste producenten wereldwijd onzichtbaar geïntegreerd in ongeëvenaarde, tijdloos mooie interieurs.”

Xinnix

Breder en gesofisticeerder assortiment
Met amper vijftien medewerkers in de enige vestiging in Harelbeke (nabij Kortrijk) is Xinnix dertig tot veertig keer kleiner dan andere aanbieders van deursystemen. Maar dat is geen nadeel, merkt Vermeulen op. “Voor hen zijn frameless deursystemen een accessoire, één van de vele producten die ze in huis hebben. Voor Xinnix daarentegen is het de core business. Logische gevolgen daarvan zijn dat de Xinnix-systemen technisch meer gesofisticeerd zijn, dat ons gamma terzake veel ruimer is en dat ons assortiment meer oplossingen voor technisch moeilijke situaties bevat, zoals plafondhoge deuren, gecertificeerde deuren en deuren waarin een systeem voor toegangscontrole is aangebracht.”

Kunstzinnige referenties
Xinnix-deursystemen vonden al hen weg naar heel wat adressen. Je kunt ze ook zien – of niet zien, wat de bedoeling is – in bekende gebouwen zoals dat van het Reynaers Institute in Duffel, het Delvauxmuseum en cultuurcentrum Bozar in Brussel en in het Museum Voorlinden in Wassenaar. In dit museum voor moderne en hedendaagse kunst leverde Xinnix diverse plafondhoge binnendeuren met speciale toegangscontroles, die het uitzicht niet hinderen. Zoals bij meer musea voor hedendaagse kunst is de esthetiek van het gebouw even belangrijk als die van de collecties.


‘Ik zie niets’
De naamkeuze Xinnix moet het durvende en innovatieve karakter van de onderneming ondersteunen. In de Romaanse talen trekken de palindroom-vorm en de in het bedrijfslogo verwerkte letterbeeld de aandacht. In de Germaanse talen weegt het fonetische aspect door. Semantisch is Xinnix heel betekenisvol in alle Vlaamse dialecten, het zegt er duidelijk ‘ik zie niets.’ En dat is meteen ook de eerste indruk die je krijgt bij het bekijken van een Xinnix-deursysteem.

Tekst: Koen Mortelmans  |  Beeld: Xinnix Door Systems

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Profiel partners

ANAFECOgarantdeur