Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Op maat gemaakte productielijn zorgt voor een nóg efficiëntere bewerking van profielen
Er wordt altijd veel getest ‘voor’ het leveren van de machine bij de klant.

Op maat gemaakte productielijn zorgt voor een nóg efficiëntere bewerking van profielen

Bewuste keuze voor een machinebouwer uit de buurt

‘Zoveel mogelijk gratis daglicht bij de mensen brengen’ – Dát is de missie van Skylux. Dit familiebedrijf uit Stasegem (Harelbeke) is immers al drie generaties lang gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van platdakramen en lichtkoepels, kiepdakramen, lichtstraten, verandasystemen en terrasoverkappingen. De fabrikant nam recent een op maat gemaakte productielijn van Soenen Hendrik in gebruik. Zo kunnen alle profielen op één bewerkingscentrum verwerkt worden en meerdere bewerkingen in één doorloop gerealiseerd worden, snel en efficiënt.

Soenen-Hendrik installeerde onlangs deze op maat gemaakte productielijn bij Skylux.

De geschiedenis van het bedrijf gaat terug tot 1954 als Albert Glorieux een glas- en spiegelgroothandel opricht. Na bijna 70 jaar staan de platdakramen en lichtkoepels, kiepdakramen, lichtstraten, verandasystemen en terrasoverkappingen in heel Europa synoniem voor kwaliteit, innovatie en duurzaamheid. Jean Glorieux, de derde generatie, zorgt voor nieuwe impulsen om verder te kunnen groeien en de leversnelheid nog te verbeteren. 

“We zetten in op de digitalisering en automatisering van de productieprocessen. Op onze site in Stasegem bouwen we nieuwe faciliteiten met onder meer een nieuwe lakstraat en verpakkingslijn”, stelt Kjell De Bruyne, project manager automation bij Skylux. 

“Recent werd ook een op maat gemaakt bewerkingscentrum in gebruik genomen: een belangrijke investering met het oog op de toekomst. Daarom hebben we de tijd genomen om alle merken en oplossingen met elkaar te vergelijken. Uiteindelijk kozen we voor een samenwerking met Soenen Hendrik. We waren onmiddellijk onder de indruk van de kwaliteit en prestaties van hun hoogtechnologische maatwerk productielijnen voor de bewerking van profielen.” 

De open source software van Soenen Hendrik neemt alles draadloos over uit de de Shopfloor software van Skylux.

Productielijn op maat

Ook voor Skylux ontwikkelde het team van de fabrikant uit Izegem een Smart Machine, die specifiek op de behoeften afgestemd is en alle noodzakelijke profielen kan bewerken. Een veranda bestaat bijvoorbeeld standaard uit 40 profielen, die recht of in verstek gezaagd moeten worden en daarna meerdere andere bewerkingen ondergaan. Tot nu toe werden daarvoor verschillende machines gebruikt, maar de nieuwste aanwinst kan alle bewerkingen, zoals zagen en frezen, in één doorloop uitvoeren. “Het systeem herkent de profielen die door de operator op de invoertafel gelegd worden en voert de gevraagde bewerkingen perfect uit. Er is tevens automatische breukdetectie van de gereedschappen, waarna de bewerking automatisch door andere beschikbare gereedschappen overgenomen wordt. Machinestilstand wordt dan ook altijd vermeden”, licht Pepijn Carlier toe. 

“Controle-instrumenten voorkomen vóór en tijdens de bewerking van de profielen elke fout. Camera’s controleren de kleur en de contouren van de profielen en zorgen er samen met het lengtemeetsysteem voor, dat elke fout tijdens de productie vermeden wordt. Als de operator een profiel met een verkeerde lengte op de machine legt, past die het programma automatisch aan om zo stilstand te vermijden en kosten te voorkomen. Dit bewerkingscentrum zal de snelheid en efficiëntie op de werkvloer aanzienlijk verhogen en het risico op fouten verder reduceren. Bovendien kan het productieproces in de toekomst ook verder geautomatiseerd worden.”

Met deze machine kunnen meerdere bewerkingen in één doorloop uitgevoerd worden.

Geen tussenpersoon

Dit bewerkingscentrum maakt deel uit van het strategische plan voor verdere groei van de firma. Zo zal het een belangrijke rol spelen in de productie van een nieuw verandasysteem, dat momenteel in volle ontwikkeling is. 

“We willen steeds het maximale uit ons machinepark halen. Bij Soenen Hendrik wordt elk project van A tot Z in eigen beheer uitgevoerd en daardoor konden ze flexibel inspelen op onze wensen. De open source software pakt trouwens alles naadloos over vanuit onze Shopfloor productiesoftware”, sluit Kjell De Bruyne af. 

“We bestelden het bewerkingscentrum net voor het bouwverlof in 2021 en in september van vorig jaar stond het volgens afspraak bij Soenen Hendrik in de hal. Er werden heel wat testen uitgevoerd, vooraleer het systeem uiteindelijk bij ons geleverd en geïnstalleerd werd. In de beginfase zullen er zeker nog vragen zijn en dan vinden we het belangrijk om zonder tussenpersoon direct met de fabrikant te kunnen spreken. Als die ook nog eens uit de buurt komt, dan is dat handig meegenomen.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details