Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Op weg naar duurzame en circulaire ramen en kozijnen

Op weg naar duurzame en circulaire ramen en kozijnen

In de markt groeit de vraag naar duurzame producten en uitgebreide, relevante productinformatie. Maar wat is duurzaamheid eigenlijk, als het om de productie, montage, onderhoud en renovatie van ramen en kozijnen gaat? Wanneer mag je spreken van een duurzaam product? En welke acties zijn nodig, om hier nog beter invulling aan te geven?

Management Trainee en Duurzaamheidscoördinator Wytze van de Vin pakte anderhalf jaar geleden de duurzaamheidshandschoen van Van de Vin ramen en kozijnen op. Hij startte een onderzoek naar de mogelijke duurzaamheidskansen voor Van de Vin én haar klanten en toeleveranciers, met als doel om de positieve impact op het milieu zo groot mogelijk te maken. Zonder in te leveren op kwaliteit en toegevoegde waarde. Dit leidde tot interessante, nieuwe inzichten en doelstellingen.

Management Trainee en Duurzaamheidscoördinator Wytze van de Vin pakte anderhalf jaar geleden de duurzaamheidshandschoen van Van de Vin ramen en kozijnen op.

 

CIRCULAIRE GRONDSTOF

Samen met het bedrijfsleven werkt de Rijksoverheid hard aan een volledig circulaire economie in 2050, die voorziet in de behoeften zonder onaanvaardbare milieu-impact en uitputting van natuurlijke hulpbronnen. Om deze doelstelling te kunnen halen, is voor 2030 een tussendoelstelling bepaald voor het 50% minder gebruiken van primaire abiotische grondstoffen (mineralen, fossielen en metalen).

“Hout valt niet onder deze tussendoelstelling, omdat dit juist een biotische grondstof betreft”, aldus Van de Vin. “Hout kan in de toekomst dan ook dé oplossing zijn voor het reduceren van primaire abiotische grondstoffen in de woningbouw. Als deelnemer van HOUT100% maken wij voor de productie van onze houten gevelelementen sec gebruik van hout uit duurzaam beheerde bossen. Voor elke boom die wij kappen, wordt een nieuwe boom geplant. En deze nieuwe boom heeft zich al volledig ontwikkeld, wanneer onze ramen en kozijnen aan het eind van hun levensduur komen. Dat maakt hout nu al een circulaire grondstof die prima past in de woningbouw van morgen.”

TERUGDRINGEN VAN DE AFVALSTROMEN

In de ambitie naar een 100% circulaire economie is een belangrijke rol weggelegd voor de bouwsector. De bouw is immers verantwoordelijk voor bijna de helft van al het grondstofverbruik, aldus Van de Vin.

“Ook houten kozijnen worden aan het eind van hun levensduur vaak uit de woning verwijderd en afgevoerd. Dat is niet alleen zonde, maar ook onnodig. Samen met de sector kunnen we een enorme stap zetten in het terugdringen van de afvalberg. Op dit moment onderzoeken wij de rol van Van de Vin hierin. Want hoe kunnen we bijvoorbeeld nog slimmer omgaan met machines, detailleringen, energie en water? En hoe kunnen we nog meer gebruik maken van hernieuwbare, onuitputtelijke grondstoffen? Van steeds meer producten in ons kozijn onderzoeken we nauwgezet of er geen schadelijke, milieubelastende stoffen in zitten. Waar nodig gaan we op zoek naar duurzame alternatieven. Een ‘dreamstate’ is om zo weinig mogelijk chemische verbindingen toe te passen, zoals lijmen en kitten. Hierdoor wordt het mogelijk om in de toekomst onze producten als een puzzel uit elkaar halen, waarna het glas wordt teruggestuurd naar de glasleverancier en het hout opnieuw wordt bewerkt, voor de productie van nieuwe raam- en kozijnonderdelen. Daarmee wordt onze output onze nieuwe input.”

In de afgelopen jaren heeft Van de Vin een montagesysteem ontwikkeld dat in de toekomst mogelijk doorontwikkeld kan worden als circulaire oplossing. “Ons vinEasyfit montagesysteem kozijn is speciaal voor de renovatiemarkt voorzien van een vinEasyfit montagesysteem, waarmee de kozijnen binnen één dag vervangen kunnen worden”, aldus Van de Vin.

“De nieuwe kozijnen kunnen eenvoudig in de gevel worden geklikt, met als grote voordeel dat ze – bij sloop, renovatie of transformatie – ook relatief eenvoudig en in één geheel verwijderd kunnen worden. Naar wens kunnen de kozijnen één op één worden herplaatst, in een gebouw met dezelfde sparing, of efficiënt worden ontleed voor hergebruik.”

HERGBERUIK IN DE TECHNISCHE OF BIOLOGISCHE KRINGLOOP

Het doel van Van de Vin is om in de toekomst alle raam- en kozijn­producten die uit gebouwen worden verwijderd, duurzaam te hergebruiken of recyclen. Niet alleen in de technische kringloop (hergebruik, onderhoud, opknappen, herfabriceren of recyclen), maar aan het eind van de levensduur ook in de biologische kringloop (extractie van biochemische grondstoffen, composteren van producten, bodemherstel van de biosfeer of verbranding als biomassa).

“Door al aan de voorkant na te denken over de duurzaamheid van álle productelementen, wordt onze invloed op het milieu nu én straks zo laag mogelijk gehouden”, benadrukt van de Vin.

“De circulaire agenda van de overheid is niet alleen een mooi vertrekpunt hiervoor, maar ook een kans om hout weer de positie te geven die het verdient. Hout is namelijk een fantastisch mooie én duurzame grondstof, waarmee je prachtige producten kunt maken.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?