Tussen 2017 en 2020 renoveerde algemeen aannemer Maasmond op vraag van woningcorporatie Vestia 545 woningen en 8 bedrijfsruimten. Specialist Rollecate kreeg de opdracht om de gevels onder handen te nemen. Zo werden de bestaande kozijnen met zwaar gebouwde suskasten onderaan vervangen door nieuwe kozijnen met innovatieve, bijna onzichtbaar geïntegreerde Invisivent NL toproosters van Renson, die volledig aan de hoge technische eisen op het vlak van natuurlijke ventilatie en akoestiek voldoen.
Wat als een oppervlakkige ‘make up’ begon, draaide uiteindelijk uit op een grondige ‘make over’ van het totale gebouw. Ontwerpend architect Clara Froger en technisch-architectonisch adviseur Willem-Jan Paijmans (Molenaar & Co Architecten) stonden voor heel wat uitdagingen.
Naast een hertekend verlichtingsplan en de akoestisch en visueel verbeterde entreehallen en trappenhuizen bleek vooral de vervanging van de kozijnen een uitdagende evenwichtsoefening tussen het trouw blijven aan het oorspronkelijke ontwerp en wat technisch haalbaar was. Het werd al snel duidelijk dat aluminium systemen de juiste keuze waren in functie van esthetiek en onderhoudsvriendelijkheid. Maar de combinatie met de toproosters lag in het begin minder voor de hand.
In het oorspronkelijke gebouw waren de kozijnen onderin uitgerust met zwaar gebouwde suskasten die zorgden voor de natuurlijke toevoer van verse lucht, maar tegelijk het lawaai van de nabijgelegen spoorweg moesten buiten houden. Esthetisch was het echter verre van de mooiste oplossing en de bewoners kleefden de ventilatoren ook vaak dicht, wat nefast was voor het binnenklimaat in de woningen. Het was dan ook heel belangrijk vooraf goed na te denken waar men bij het vervangen van de kozijnen naartoe wou.
Een eerste voorstel stuitte op een resolute ‘njet’ van de dienst Welstand omwille van veel te zware profielen. In een tweede fase deed de technisch-architectonisch adviseur productonderzoek op het vlak van ventilatieroosters en volgden principedetails en illustraties die ook bij aannemer Maasmond en gevelbouwer Rollecate terecht kwamen.
Zij informeerden het bouwteam dat Renson net een update van zijn Invisivent toprooster op de markt had, zo aangepast aan de Nederlandse markt dat de aanslag van de kozijnen voor montage tegen een stelkozijn in één lijn doorliep op het toprooster dat er bovenop gemonteerd werd. Dat was natuurlijk een groot pluspunt. Het daarmee verkregen beeld werd ook bij de dienst Welstand positief onthaald en uiteindelijk goedgekeurd. Zo werden de suskasten vervangen door de Invisivent NL raamventilatoren van Renson, die bovenop het raamprofiel gemonteerd zijn. Dit is esthetisch een veel elegantere oplossing, die toch aan de nodige eisen op het vlak van akoestiek voldoet, wat uiteindelijk belangrijk is voor een gebouw aan de rand van een vrij drukke stadsroute. Bovendien zien standaard – en akoestische versie van deze Invisivent NL er net hetzelfde uit, wat volgens ontwerpend architect Froger ook een bepalende rol speelde voor de goedkeuring.
“Door de keuze voor deze oplossing konden we bovendien veel efficiënter werken: oud kozijn eruit, nieuw kozijn mét toprooster als één geheel in de plaats en klaar”, vertelt Jan Smit, projectleider bij Rollecate.
“Wat echter cruciaal bleek voor alle bouwpartners, was de wil van Renson om mee te denken in functie van de best mogelijke oplossing. Reeds bij mijn eerste overleg met aannemer Maasmond was er iemand van Renson aanwezig. Hun technische mensen stelden alles in het werk om het rooster zo aan te passen dat de aanslag van het kozijn er naadloos over doorloopt. Samen met Renson schopten we het zover dat het rooster echt een onderdeel van het kozijn werd. En zo heb je ook geen kans op lekken, zowel geluidstechnisch als energetisch.”
Richard Dubbelman van Maasmond sluit af: “Ook de geloofwaardigheid van Renson als ventilatiespecialist speelde een belangrijke rol. Het is het totaalpakket dat doorslaggevend geweest is: esthetische meerwaarde, flexibiliteit in een projectgebonden optimalisatie én knowhow.”