Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Oplossingen voor een excellente luchtdichting
Voor houten kozijnen adviseert Lecot een Lohmann structurele droog beglazingstape (SDG Tape), waarmee het glas structureel aan het kozijn wordt verlijmd.

Oplossingen voor een excellente luchtdichting

Luchtlekken behoren tot het verleden

Wanneer de gebouwschil onvoldoende luchtdicht is, liggen ongewenste en ongecontroleerde luchtstromen op de loer. Dit leidt niet alleen tot een slechtere luchtkwaliteit en condensatieproblemen, maar ook tot een forse toename van ons energieverbruik. In het licht van de huidige energie- en gastarieven is het luchtdicht maken van woningen bijna noodzakelijk om de kosten in de hand te houden. Maar ook om een overstap naar duurzame verwarmingstechnieken zoals warmtepompen mogelijk te maken. 

Lecot speelt hierop in met een uitgebreid gamma A-merk producten. Van luchtdichte tapes, folies, coatings en membranen tot schuimdichtingen en rubbers, waarmee zelfs de kleinste luchtlekken hoogwaardig worden gedicht.

Wie zijn bestaande woning wil verduurzamen, start vaak met isoleren. “Behalve spouwmuur- en dakisolatie is het vervangen van beglazing populair”, volgens Jeroen de Wilde, Verantwoordelijke Verkoop Buitendienst bij Lecot. “De aansluiting rondom het kozijn echter wordt nog te vaak vergeten, en dat is zonde. Deze ruimte is vaak niet geïsoleerd of luchtdicht gemaakt. Hierdoor kan men te maken krijgen met enorme luchtverliezen, oplopend tot wel 30%.”

Lecot brengt de luchtdichtheid van woningen naar een hoger niveau met Lecot Optimont, waarin de beste producten, een optimale montage én een goede begeleiding van raam- en deurfabrikanten, schrijnwerkers en aannemerspartijen centraal staan.

Ook om luchtlekken bij glaslatten aan te pakken, biedt Lecot diverse A-merk producten zoals de innovatieve SFI600 lijmschuim van Soudal.

Zorg voor een luchtdichte isolatie

Het basisprincipe van luchtdicht bouwen is om alle elementen in de gebouwschil zodanig te koppelen, dat geen lucht meer door gaten en kieren kan wegstromen, benadrukt Frank Putteneers, Bouwkundig Engineer en Specialist Luchtdichtheid bij Lecot-productpartner Belga Plastics. 

“Dat klinkt logisch, maar is het allerminst. Zowel in Nederland als België wordt sterk de focus gelegd op isoleren. De luchtdichte plaatsing van deze isolatie echter wordt nog te vaak vergeten. Een gemiste kans, want hierdoor gaat het effect van de isolatiematerialen voor een belangrijk deel verloren.” 

Putteneers vergelijkt het graag met het dragen van een wollen trui in de winter. “Wanneer het windstil is en je loopt niet te snel, dan zul je het heerlijk warm hebben. Begint het te waaien echter en een dunne windstopper ontbreekt, dan zijn koudeklachten onvermijdelijk. De wind waait dan dwars door de trui heen. Voor luchtdicht bouwen en isoleren geldt hetzelfde. Isoleren is alleen zinvol als een correcte luchtdichting wordt aangebracht.”

Als het gaat om de montage van kozijnen, hanteren Nederland en België een afwijkende werkwijze. Toch komen de oplossingen grotendeels overeen, vertelt Putteneers. 

“Specifiek voor de Nederlandse markt is dat gebruik wordt gemaakt van een stelkozijn. Tot een aantal jaar geleden werd de aansluiting tussen dit stelkozijn en de dragende constructie niet afgedicht. Wij adviseren om dit alsnog te doen, door de oude houten aftimmeringen te verwijderen, een isolerende (Flexifoam) PU-schuim aan te brengen én deze luchtdicht af te werken met een BelgafoilSA-L IN pleisteraansluitfolie.” 

In de Belgische markt, waar stelkozijnen ontbreken, gebruikt men dezelfde folies maar dan in een bredere uitvoering. Deze luchtdichtfolies zijn zelfklevend en in verschillende types te verkrijgen, zoals dampopen en dampdicht. Mocht de ondergrond niet glad genoeg zijn, dan kan men bovendien altijd gebruik maken van een vloeibare dichting zoals de BelgacoatBRUSH en BelgacoatSPRAY. Met andere woorden: voor elke situatie is een passende totaaloplossing te vinden.

Lohmann structurele droog beglazingstape.

Vervang raam- en deurrubbers

In navolging van de kozijn-muuraansluitingen is ook een goede afdichting van de draaiende delen van belang, volgens De Wilde. “Ramen zijn circa 90% van de tijd gesloten. Het rubber is bijna altijd ingedrukt, waardoor na verloop van tijd de veerkracht zal afnemen. Bovendien kunnen rubbers uitdrogen, waardoor lekkages op de loer liggen.” 

Bij de tochtrubbers van deuren, is juist het frequente gebruik reden voor vervanging, weet Karel Vanderweeën, Groepsmanager Raam- en Deurtechniek bij Lecot. 

“Bij het openen en sluiten schuiven de tochtrubbers automatisch naar boven en beneden, waardoor slijtage onvermijdelijk is. Om de vocht- en tochtwering te herstellen, bieden wij een uitgebreid assortiment Q-LON polyurethaan schuimdichtingen voor hout, kunststof en aluminium. Deze dichtingen zijn uiterst elastisch, hebben een uitstekend terugveervermogen en zijn uitermate bestand tegen temperatuurschommelingen.”

Verhelp luchtlekken bij de glaslatten

Tot slot is het verstandig om luchtlekken bij de glaslatten aan te pakken. Bijvoorbeeld bij aluminium en kunststof kozijnen. Ook hiervoor biedt Lecot diverse A-merk producten, zoals de innovatieve SFI600 lijmschuim van Soudal. 

De Wilde: “Dit lijmschuim kan heel nauwkeurig tussen het glas en de sponning worden aangebracht, waardoor de luchtdichtheid, thermische isolatie én akoestische prestatie verbeteren. Bovendien draagt de lijmschuim bij aan de stijfheid van de vleugels (draaiende delen).” 

Vanderweeën: “Voor houten kozijnen adviseren wij een Lohmann structurele droog beglazingstape (SDG Tape), waarmee het glas structureel aan het kozijn wordt verlijmd. Ook deze tape garandeert een optimale stijfheid en stabiliteit. Bovendien worden luchtlekken ondervangen.”

Een juiste toepassing van Belgacoat op de dagkant van de raamkozijnen.

Optimont concept

Alle genoemde luchtdichtingsproducten maken deel uit van het Optimont concept van Lecot. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw projecten? Neem dan contact op met uw Lecot contactpersoon.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details