Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Perfecte integratie van zonwering op vliesgevel
Vliesgevelproject in Zweden.

Perfecte integratie van zonwering op vliesgevel

Veel glas betekent veel warmtetoetreding door zonlicht en vaak last van schittering binnen. Zonwering is daarvoor in principe de juiste oplossing. Echter, zonwering doet vaak afbreuk aan het architectonische uiterlijk van de gevel. Daar is nu een oplossing voor. AVZ-Group (AVZ, Smits, SunStock en Hylas) is ontwikkelaar en fabrikant van zonweringen. Hun SolidScreen-lijn geniet al jaren een ongekende populariteit bij zowel zakelijke als particuliere gebruikers. Om tegemoet te komen aan de wens om ook vliesgevels te kunnen voorzien van zonwering, zonder afbreuk te doen aan stijl en uiterlijk van de gevel, ontwikkelde AVZ-Group de SolidScreen CW50. “Een product uit de koker van onze eigen R&D afdeling”, zegt Eric van den Broek, business development manager bij AVZ-Group.

Zonwering kan een belangrijke rol binnen BENG spelen

Van den Broek: “Goede zonwering past perfect binnen het speelveld van Bijna Energie Neutrale Gebouwen, oftewel BENG. Te lang is zonwering het ondergeschoven kindje geweest, terwijl de voordelen enorm zijn: wat je niet opwarmt, hoef je niet te koelen. Met onze SolidScreen weer je het zonlicht voordat dit het glas gepasseerd is. Dat scheelt enorm in energieverbruik in de zomer, omdat je minder geforceerde koeling nodig hebt. En in de winter functioneert de stilstaande lucht tussen het screendoek en het glas als een isolator, dat scheelt warmteverlies binnen. Minder stookkosten dus!” De conclusie luidt dan ook dat zonwering bijdraagt aan verduurzaming van een gebouw.

Smalle geleiders

De SolidScreen CW50 is zo ontworpen dat de constructie mooi integreert met de ranke en slanke profielen van een vliesgevel. “Daarmee is dit screen ideaal voor projecttoepassingen”, vervolgt Van den Broek. “Indien er sprake is van een middengeleider, dan integreert ook deze vrijwel naadloos. De SolidScreen CW50 middengeleider is slechts 50 mm breed, net zo breed als de profielen van de vliesgevel. Esthetisch erg fraai. Voor lichtlekkage tussen doek en geleider hoeft niemand bang te zijn, ons SolidScreen systeem is een zogenaamd ‘ritsscreen’. De aan de zijkanten van het doek gelaste ritsen lopen in kunststof sponningen, die op hun beurt weer in de geleiders zitten. Door de ritsgeleiding in de SolidScreen CW50 is het product niet alleen uitermate windvast, maar voorkomt het ook lichtlekkage langs het doek. De juiste keuze op elke plaatsingshoogte, die zorgt voor een verbetering van zowel visueel comfort als een aangenaam binnenklimaat.”

De zijgeleiders zijn slechts 25 mm breed en vallen daardoor niet op. “Van binnenuit vormt de screen dus geen optisch obstakel. Wie graag meerdere screens in één bovenbak wil combineren, kan dat doen. Er kunnen tot wel drie screens gekoppeld worden op één motor. De maximale breedte van de screenkast bedraagt 7,4 meter. Om het esthetische verhaal nog meer kracht bij te zetten, wordt SolidScreen CW50 in alle beschikbare RAL-kleuren geleverd.”

Vliesgevelproject in Noorwegen.

Ideale manier van monteren

De screengeleider wordt door middel van een montageprofiel direct in de neus van de gevel vastgezet. Dat maakt het monteren snel, eenvoudig en stevig. Dankzij dit montageprofiel kan het systeem spanningsvrij op de deklijst van de vliesgevel gemonteerd worden. Een ander groot voordeel is dat de complete screen vrijwel direct uitgelijnd zit op de gevel. Dit levert een mooie besparing aan montagetijd op. De toegevoegde waarde in de gevelbouw zit in oplossingen zoals het montageprofiel van AVZ-Group.

Van den Broek zegt tot slot: “Laat ons de zonwering faciliteren richting de gevelbouwer, dan kan die de focus op de gevel houden.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details