Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Pieter Morisse wordt de nieuwe Chief Executive Officer van Lecot

Pieter Morisse wordt de nieuwe Chief Executive Officer van Lecot

Na meer dan 27 jaar geeft Philippe De Veyt de fakkel door aan Pieter Morisse als CEO van Lecot. Sinds januari 2023 vormt Pieter Morisse de bestuurlijke tandem met co-CEO Rik Lecot. Deze verjonging en vernieuwing passen binnen de visie van het familiebedrijf op de toekomst.

Strategisch vijfjarenplan

Met behulp van workshops, individuele gesprekken met medewerkers en klanten legde Lecot 5 pijlers vast die het bedrijf een kader geven waarbinnen ze de komende 5 jaar willen investeren. Dit strategische plan, dat intern getrokken werd door Pieter Morisse, kreeg de naam ‘Visio 2025’.

“Bij Lecot staat de klant centraal, maar we willen in onze handelingen en gedachten nóg meer vanuit de klant vertrekken. Daarvoor evolueren we als bedrijf naar omnichannel, zodat we de klantenbeleving kunnen verbeteren. Dit doen we dus door de klant dezelfde beleving en dezelfde informatie te geven waardoor deze het gevoel krijgt dat we hem/haar kennen, onafhankelijk van het kanaal.”

“Dit zal bijdragen tot het verhogen van de klanttevredenheid. Om hiertoe te komen zullen onze teams ‘marketing’ en ‘digital’ ook een belangrijke rol spelen, naast onze eerdere fysieke verkoopkanalen in de vestigingen, via vertegenwoordigers én de klantendienst. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat dit alles voor extra groei zal zorgen,” aldus Morisse.

Lecot bestaat dit jaar 135 jaar, en bleef in al die jaren trouw aan zijn familiale waarden. Het bedrijf groeide uit tot een gevestigde waarde en staat te boek als de grootste nationale speler in de distributie van ijzerwaren, bevestigingen, bouwbeslag, gereedschappen en persoonlijke beschermingsmiddelen.

Samen met zijn directieteam zorgde Philippe De Veyt hiervoor sinds 1995, toen zijn schoonvader Lieven Santens hoofdaandeelhouder van de firma Lecot werd. Het bedrijf stond toen voor 22 miljoen euro omzet met 115 medewerkers, vanuit één site in Heule. “Groei zit in het DNA van onze firma. Omdat we open staan voor alle kansen die zich voordoen, en we die ook grijpen, omdat we open-minded zijn, kunnen we technologisch bijblijven. Het is onze wil om wendbaar te zijn ondanks de grootte van onze organisatie”, 

De Veyt haalde Rik Lecot al aan boord in 2000 om die voornemens waar te maken: “De belangrijkste momenten van de samenwerking met Philippe zijn te zien in ons pionierswerk”, aldus Lecot. ”In 2000 realiseerden wij een omzet van 26 miljoen euro met 4 vestigingen. We opereerden echter met een ouderwetse logistiek, een voorbijgestreefde IT, zonder website of online aanwezigheid.”

“Nu, 22 jaar later zijn we trots op onze financieel zeer gezonde firma. We staan voor 80 vestigingen – waarvan 4 in Nederland – en we draaien een omzet van 267 miljoen euro, gerealiseerd door ongeveer 750 medewerkers. We hebben een goed draaiende moderne logistiek. Bovendien vormt het aandeel internetverkopen een groot aandeel in de totale omzet. Intussen zijn we de onbetwiste marktleider in onze branche. Dit alles door prima samen te werken. We doen dat bovendien altijd met de nodige humor”,  zegt Lecot. 

Ook tijdens de recente crisissen liet het bedrijf zich van zijn sterkste kant zien. De Veyt: “Wanneer iedereen op de rem staat, geven wij gas.” Zo nam Lecot tijdens de coronacrisis in 2021 de firma Biermans in Breda over. Ondanks de spanning op de Belgische arbeidsmarkt slaagden zij erin om Lecot te blijven vernieuwen en jonge ondernemende werknemers aan te trekken.

Vooruit met een frisse blik

“Toen ik in 1995 startte, had ik het geluk opgeleid te worden door Pol Lecot. Een visionair man, met een fijne neus voor zaken. Mijn schoonvader Lieven Santens – een rasechte ondernemer – gaf me de fantastische kans om bedrijfsleider te worden. Dat vertrouwen in jonge mensen kan ik nu ook doorgeven aan Pieter”, zegt De Veyt. “Lecot investeert de daarna volgende drie jaren onder andere in een verbetering van de automatisering van de logistiek. Alhoewel ik dit traject nog zal begeleiden en ik lid blijf van de Raad van Bestuur, besef ik toch hoe hard ik onze mensen, De Strafste Bende van Lecot, zal missen.”

Volgens de ervaren anciens De Veyt en Lecot is het belang van die verjonging niet te onderschatten. Immers, de nieuwe generatie groeide op in de digitale wereld, jongeren komen met een frisse blik, nieuwe ideeën en een nieuwe lading energie.

Morisse neemt het advies van die jongeren ter harte. Uiteraard is er altijd de focus op het open willen staan voor nieuwe kansen. “Toen ik door Lecot benaderd werd, was er al bij het eerste gesprek een klik met Philippe. Ik kon mij terugvinden in de focus op ‘groei’ en het belang dat er gehecht werd aan de waarden van het bedrijf: respect, ambitie en passie. Dat alles zag ik meteen ook bevestigd in hoe Philippe sprak over de firma en de medewerkers.”

Nochtans was Morisse’s start bij Lecot heel apart: zijn intrek in het lege kantoor in aanbouw gebeurde in december 2020, tijdens een lockdown als gevolg van de coronapandemie. De eerste contacten met medewerkers waren via Teams. 

“Kort na mijn komst ben ik de strategische ­oefening voor de toekomst van dichtbij beginnen opvolgen. Ik kreeg ook meteen ‘digital’, ‘marketing’ en het CRM-project onder mijn hoede. Later zijn daar project management en de customer service bijgekomen. Dit alles samen heeft mij geholpen om de ins & outs van de firma goed te leren kennen.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details