Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Precies weten wat er op de bok gaat en waar de bok is? 
Elk kozijn op de bok en de bok zelf is geregistreerd.

Precies weten wat er op de bok gaat en waar de bok is? 

Geen probleem met bokkenregistratie

Papierloos werken in een gedigitaliseerde werkplaats is voor kozijnenfabrikanten het summum van optimalisatie van het bedrijfsproces. Matrix Software staat kozijnenfabrikanten al jaren met raad, daad en de juiste software terzijde om dit mogelijk te maken. 

De inhoud van de bok is gescand en oproepbaar op de tablet.

In een gesprek met Hans Storms, branche­manager bij Matrix Software, belichten we een onderdeel van deze digitale werkwijze, namelijk bokkenregistratie met MatrixProject MES. “Het productieproces start natuurlijk met het aanmaken van de levering in MatrixProject”, schetst Storms. “Zodra de kozijnen gefabriceerd zijn, dienen ze op de bok te belanden voor transport naar de klant. Het hele proces van bokken laden en verzenden wordt gedaan met behulp van MatrixProject MES.”

De ideale belading van de bok

Een bok kan niet ongelimiteerd gewicht dragen. Daarom is het belangrijk om te weten of je tijdens de belading van de bok het maximumgewicht niet overschrijdt. 

De leverbon wordt aan de bok toegevoegd.

Storms: “MatrixProject MES weet vanuit het systeem wat de gewichten zijn van de geproduceerde kozijnen. De medewerker op de expeditieafdeling scant eerst de code van de bok die hij gaat laden en daarna ieder kozijn voordat deze op de bok gaat. Wanneer het maximum is bereikt, dan wordt dat automatisch aangegeven. Daarna draait de medewerker op de werkvloer een leverbon uit. Dit wordt geautomatiseerd gedaan met behulp van MES waarna deze op de bok wordt gepland en gereed wordt gescand. De bok wordt getransporteerd naar de klant en vanaf dat moment is in MatrixProject bekend dat de betreffende bok bij de klant staat. Wanneer een lege bok retour komt, wordt deze weer binnen gescand en is hij weer beschikbaar voor nieuwe belading.”

Bokken worden dus op de meest ideale manier beladen. Kozijnen die qua maatvoering buiten de bok uitsteken worden ook geregistreerd: “Zo kan de planner rekening houden met een verantwoorde belading van de vrachtwagen, om schade aan de uitstekende kozijnen te voorkomen.” 

Alle stickers en bonnen worden dus met behulp van MES afgedrukt in de werkplaats zelf, op exact het juiste moment. “Daarmee voorkomen we fouten die kunnen ontstaan door rondslingerende leverlijsten en vooraf geprinte labels die van kantoor komen”, aldus Storms.

Klaar voor transport!

Controle van binnenkomst tot levering

Met MatrixProject heeft de kozijnenfabrikant volledige controle over het proces, van de binnenkomst van grondstoffen tot en met de uitlevering aan de klant. “Net als aan alle andere werkzaamheden is ook aan het beladen van de bokken een tijdregistratie gekoppeld”, legt Storms uit. “Zo weet je hoe lang het duurt om een bok te beladen en ook door welke medewerker de bok is beladen, mochten hier later vragen over komen.”

Met MatrixProject als basis en bokkenregistratie met een eigen plek binnen MatrixProject MES faciliteert Matrix Software wederom een stuk papierloze productie. “Door met onze software het hele productieproces te optimaliseren werk je niet alleen efficiënter met minder faalkosten, maar ook nog eens duurzamer”, zegt Storms tot besluit.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details