Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Primeur: nieuwbouwwoningen met kunststof kozijnen van 100% gerecycled materiaal
Vlnr Jelmer Bijlsma, Theo van der Plas, Jan Slagman

Primeur: nieuwbouwwoningen met kunststof kozijnen van 100% gerecycled materiaal

Gevelspecialist Europrovyl heeft K-VISION profielen van 100% gerecycled kunststof verwerkt tot kozijnen voor het nieuwbouwproject Laakse Tuinen in Amersfoort Vathorst van Heijmans. Het is voor het eerst in de markt dat er circulaire kunststof kozijnen uit volledig gerecycled materiaal in een nieuwbouwproject worden toegepast. De kozijnen zijn geplaatst in 38 gasloze conceptwoningen van Heijmans. Naar verwachting kunnen de toekomstige bewoners in het najaar gaan genieten van hun nieuwe woning.

Kozijnprofiel van 100% gerecycled materiaal

De K-VISION profielen die Europrovyl verwerkt tot kozijnen bestonden al deels uit gerecycled materiaal. Na een uitvoerig innovatietraject is het profine, het bedrijf achter het merk K-VISION, gelukt om circulaire profielen te maken die bestaan uit 100% gerecycled kunststof.

Om de UV-bestendigheid van gerecyclede profielen te garanderen en een luxe matte look & feel te geven zijn de profielen rondom voorzien van het innovatieve kleursysteem proCoverTec. De kozijnen zijn onderhoudsvriendelijk, geschikt voor elke bouw- en woonstijl en bevorderen een veilige en gezonde leefomgeving.

Door deze circulaire innovatie toe te passen in nieuwbouwwoningen, dragen de betrokken partijen – Europrovyl, profine Nederland en Heijmans – bij aan de doelstelling Nederland circulair in 2050.

Een duurzame keuze

De circulaire kozijnen zijn duurzaam en hebben hoge isolatiewaarden. Het kunststof kozijn heeft een levensduur van minimaal 50 jaar en kan minstens 10 keer gerecycled worden. Hierdoor loopt de levenscyclus op tot wel 500 jaar en is het kunststof kozijn een uitermate geschikte keuze voor duurzaam bouwen.

Innoveren voor duurzame prestaties

Jan Slagman, directeur innovatie en duurzaamheid: “bij al onze activiteiten houden we rekening met de impact op onze werknemers, klanten, de samenleving en het milieu. Dit houdt in dat we continu kijken naar oplossingen om grondstoffen in een gesloten kringloop te houden en zo duurzaam mogelijk kunnen produceren. Samen met onze profielleverancier profine, zijn we tot de toepassing van deze circulaire innovatie gekomen, waar we uiteraard erg trots op zijn.”

Jelmer Bijlsma, directeur profine Nederland: “Wij werken graag mee aan de doelstelling Nederland circulair in 2050. Daarom werken we bedrijfsbreed op een circulaire wijze; restmateriaal uit de verwerking van onze profielen wordt teruggenomen en we herverwerken gerecycled kunststof in de nieuwe profielen. Onze circulaire werkwijze en die van onze partner Europrovyl is door Kiwa vastgelegd in het Covenant Circulair Ondernemen. Innovaties, zoals het nieuwe circulaire kozijn K-VISION Reframe, en de samenwerking met partners als Europrovyl vormen hier een mooi bewijs van.”

Theo van der Plas, Procesmanager bij Heijmans; “Heijmans heeft de ambitie uitgesproken om na 2023 CO2-neutraal te zijn en 100 procent circulair te bouwen. We willen grondstoffen zo efficiënt mogelijk inzetten en waar mogelijk hergebruiken. Dat kunnen we niet alleen. We halen onze doelstellingen pas als we collega’s en onze samenwerkingspartners meenemen. Ons Heijmans Woonconcept is vanwege de vaste woningtypen en de betrokken co-makers uitermate geschikt om hier stappen in te zetten. Daarom zijn we blij met een co-maker als Europrovyl. Door 100 procent circulaire kozijnen te plaatsen, maken we een nieuwe stap vooruit naar 2023.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details