Voor de realisatie van ‘De Boterton’, een gloednieuw woonconcept met 72 appartementen langs de oevers van de Nete in Lier, deed hoofdaannemer DCA een beroep op Aliplast Aluminium Systems uit Lokeren. Aan de hand van een verticale integratie ontwikkelt en produceert het bedrijf al meer dan 35 jaar aluminiumsystemen voor buitenschrijnwerk, waarbij het zelf de aluminiumprofielen extrudeert, poederlakt en isoleert. Partner Peter Moeskops bvba nam de fabricatie en plaatsing van de raamelementen voor zijn rekening en werkt net als Aliplast 100 % inhouse. Jourik Duwez, salesmanager bij Aliplast, en Jelle Moeskops, verantwoordelijke voor de dagelijkse leiding bij Peter Moeskops, lichten de realisatie van dit residentiële project toe.
“De Boterton is voor ons een schoolvoorbeeld van het soort projecten waar wij ons het liefst op toeleggen”, zegt Jourik Duwez. “We vervaardigden een groot aantal identieke ramen in dezelfde kleur en met dezelfde profieldieptes. Ons STAR75-systeem, een inbraakveilig aluminium raamsysteem dat een strak design feilloos combineert met performante thermische isolatie voor lage-energiewoningen, voldoet aan de hedendaagse energetische eisen en respecteert alle akoestische waarden. Natuurlijk hielden we de timing nauwlettend in het oog, zodat onze klant Peter Moeskops de raamelementen tijdig kon produceren en plaatsen.”
De kers op de taart? Dat is het feit dat het STAR75-systeem het Cradle to Cradle-certificaat ontving, benadrukt Jourik Duwez. “Voor ons is dat de ultieme bevestiging dat onze duurzame initiatieven gewaardeerd worden door zowel onze b2b-klanten als de eindgebruikers van onze producten. Doordat we alles zelf produceren en niet afhankelijk zijn van leveranciers, kon onze klant op minder dan een maand tijd een vijfhonderdtal aluminium ramen en deuren van vier verschillende types produceren voor de vijf blokken van De Boterton.”
Jelle Moeskops vult aan: “Een groot deel van de ramen moest geplaatst worden voor de façade er stond. We lijnden de beugels, waar we de ramen op plaatsten, correct uit en begonnen alvast met het oplijmen van de EPDM-slabben, een soort rubberstroken om de ramen op een duurzame manier af te dichten. Zo kon men binnen in het gebouw al aan de afwerking beginnen, terwijl de metselaars buiten nog volop in de weer waren. Natuurlijk is het een stuk gemakkelijker werken als de buitenschil er al staat. Dan hoef je de ramen als het ware enkel nog tegen de schil te plaatsen. Dankzij een doordacht actieplan zijn we toch in onze opzet geslaagd. Een bijkomend voordeel is dat De Boterton uit vijf verschillende woonblokken bestaat, waardoor we handig konden inspelen op de vooruitgang van elke afzonderlijke unit.”