03:08
04-10-2019

Revitalisatie van het iconische CEDET onder de loep

Voor de ontwerpers en aannemers die werken aan de modernisering van het gebouw dat nog steeds door de inwoners van Warschau liefkozend “Smyk” wordt genoemd, was het een bijzondere uitdaging om innovatieve technologieën te combineren met de historische structuur. In de loop van drie jaar werd de karakteristieke vorm gereconstrueerd en een volledig nieuw kantoorgedeelte toegevoegd dat een eerbetoon is aan de tradities van de modernistische architectuur uit de communistische tijd en tegelijkertijd innovatieve bouwoplossingen uit de 21e eeuw bevat.

Geïnspireerd door de geschiedenis

Om het architectonische concept te begrijpen dat bepalend is voor de reconstructie van CEDET, uitgevoerd door het Consortium van de volgende bedrijven: AMC – Andrzej M. Chołdzyński (Leider van het Consortium) en RKW Architektur+ (Consortiumpartner), moeten we terugkeren naar de jaren 50. Het Centraal Warenhuis dat zich bevindt op de kruising van al. Jerozolimskie, ul. Krucza en ul. Bracka, werd vlak na de Tweede Wereldoorlog gebouwd. Het gebouw naar een ontwerp van Zbigniew Ihnatowicz en Jerzy Romański werd in 1952 geopend en kwam daarmee voor altijd terecht in de canon van de Europese modernistische architectuur. Gemaakt in monolithische technologie met gewapend beton, stond het in het hart van Warschau als voorbeeld van de droom van een moderne, avant-gardistische hoofdstad. Na een brand in 1975 werd “Smyk”, waarvan de bijnaam afkomstig is van de speelgoedwinkel die zich daar ooit bevond, oppervlakkig herbouwd – de gespaarde structuur bleef staan, het schrijnwerk en het interieur werden veranderd. In 2006 werd het hoofdgebouw van het Centraal Warenhuis opgenomen in het monumentenregister. Dit vormde een extra uitdaging tijdens de moderniseringswerkzaamheden in de jaren 2015-2018.

Waar geschiedenis en moderniteit elkaar ontmoeten

In 2011 besloot de nieuwe eigenaar van het gebouw, de Belgische projectontwikkelaar Immobel, het gebouw grondig te verbouwen en in zijn vroegere luister te herstellen. Onder het toeziend oog van de hoofdconservator werd CEDET bijna volledig gesloopt en herbouwd met behulp van moderne technologie. De investeerder heeft samen met de ontwerpers en aannemer alles in het werk gesteld om de karakteristieke architectonische details van het gebouw te bewaren. Tijdens de werkzaamheden werd besloten de fundering en het constructieskelet van het gebouw te behouden. Aan de hand van archiefdocumenten werd het gebouw aan de buitenkant nauwkeurig gereconstrueerd, waarbij bijzondere aandacht werd besteed aan de reproductie van unieke elementen, zoals de indeling van de gevel, zuilen, daken, schoorstenen en terrassen. Het interieur van het gebouw kreeg echter een totaal ander uiterlijk dan voorheen. Nu vindt u vanaf de tweede verdieping een atrium dat niet aanwezig was in het voormalige “Smyk”. Het doel van de revitalisering van het iconische warenhuis was ook modernisering. Om het historische gedeelte van het gebouw te herbouwen, hebben de ingenieurs van Aluprof een individueel MB-SR110-systeem met stijlen en dwarsbalken ontwikkeld. Dankzij het gebruik van een speciale oplossing was het mogelijk om de historische architectuur aan te passen aan de hedendaagse technische eisen. Bij de ontwikkeling ervan is een gecompliceerd statisch systeem toegepast, waarin de belasting wordt overgedragen van de stijlen op de dwarsbalken. Aan de buitenzijde zijn decoratieve maskeerstrips toegepast die de oorspronkelijke vormen van de historische constructie nabootsen. De constructie in het systeem MB-SR110 heeft met succes het onderzoek van het Instituut voor Bouwtechniek doorstaan, mede door de toepassing van een vaste brandblusinstallatie in de vorm van een sprinklerinstallatie. Op zijn beurt werd het systeem MB-SR50N EFEKT gebruikt om een semi-structurele gevel voor het nieuwe gedeelte van het gebouw te maken. Dankzij de toepassing van een speciaal systeem voor bevestiging van de ruiten aan de stijlen en dwarsbalken geeft deze oplossing aan de buitenkant het beeld van een gladde glazen wand die is verdeeld in een structuur met horizontale en verticale lijnen met een breedte van twee centimeter. De spleten die zich bevinden tussen de glazen velden van de gevel worden opgevuld met een speciale siliconenkit die zorgt voor de hoge dichtheid van de constructie en verhoogde isolatie-eigenschappen. Deze factoren zijn bijzonder belangrijk in energiezuinige nutsgebouwen die aan veel zonlicht worden blootgesteld en waarvan de gebruikers zich comfortabel moeten voelen in het interieur, ongeacht de buitentemperatuur. Het tweede Aluprof-product – het systeem MB-70US – werd gebruikt voor de productie van opengaande ramen die goede thermische en akoestische isolatie vereisen. Hun raamvleugels zijn onzichtbaar van buitenaf, waardoor voorbijgangers die naar de gevel kijken niet in staat zijn om aangrenzende vaste en opengaande ramen van elkaar te onderscheiden. De breedte van de kozijnen in het buitenaanzicht is klein, waardoor de indruk wordt gewekt dat het een slanke en lichte constructie is. Verder is het vermeldenswaard dat CEDET al in de ontwerpfase het prestigieuze certificaat BREEAM Excellent heeft ontvangen dankzij de moderne aluminiumsystemen die tijdens de bouw zijn gebruikt.

De parel van het Poolse modernisme glanst weer

Het CEDET-gebouw dat bestaat uit twee delen met een compleet verschillend uiterlijk, combineert handelsruimte met kantoren uit de topklasse. De gebouwen hebben een gemeenschappelijke ruimte die fungeert als hoofdingang. Onder het voormalige, gerevitaliseerde “Smyk” zijn maar liefst vier verdiepingen met een totale oppervlakte van 12.000 m² gemaakt die bestaan uit drie parkeerniveaus en een winkelniveau. De winkelruimte in het nieuwe gebouw bedraagt 7.000 m² en is gelegen op de verdiepingen -1, 0 en 1. Op de bovenverdiepingen zijn kantoren die bijna 12.000 m² in beslag nemen. De totale oppervlakte van het gebouw bedraagt meer dan 22.000 m². Het gebouw herbergt o.a. een bank, restaurant, fitnessclub, drogisterij, levensmiddelenzaak en een café. Tijdens het ontwerpen van het gebouw is rekening gehouden met mensen met een handicap en zorg voor het milieu – de ruimte is uitgerust met moderne ecologische oplossingen. De bekroning van de constructie was het op de gevel van CEDET plaatsen van een getrouwe kopie van de neonreclame uit de jaren 50 die het gebouw sierde in de communistische tijd.

Lees meer over: CEDET , revitalisatie , Smyk

Profiel partners