Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Screens én rolluiken voor luchtdicht bouwen

Screens én rolluiken voor luchtdicht bouwen

Steeds vaker kiezen architecten, aannemers en bouwheren voor luchtdicht bouwen. Een luchtdichte schil moet voorkomen dat lucht ongewenst en ongecontroleerd binnen en buiten geraakt. Het dichten van ongewenste kieren en naden is daarbij dan ook een belangrijke doestelling. Wilms, specialist in zonwering, rolluiken en buitenlevenproducten, heeft een aantal innovatieve producten in het gamma, die speciaal voor het luchtdicht bouwen ontwikkeld werden: de screen ZipX®Zero en het rolluik ShutterX®.

Wilms is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van zonwering, rolluiken en systemen voor outdoor toepassingen. “Wilms staat voor innovatie, duurzaamheid en kwaliteit”, zegt marketing manager Ronny Tiri. “We volgen de trends op de voet. Net zoals in de wereld van de ramen en de deuren staat de evolutie bij zonwering en rolluiken immers niet stil. Onze R&D afdeling gaat elke dag opnieuw de uitdaging aan om die trends in innovatieve, duurzame oplossingen te vertalen, die ook op een duurzame manier ontwikkeld worden. Getuige daarvan zijn de opbouwkast met ventilatie, de screen die in een spouw ingebouwd kan worden of de aluminium en carbon assen van onze screens. Onze CEO Erik Wilms staat mee aan het roer van deze afdeling, waardoor we heel snel kunnen schakelen.”

Screen én rolluik voor luchtdichte gebouwen

Wilms

De screen ZipX®Zero, onzichtbaar in de gevel geïntegreerd, wordt luchtdicht in de spouwmuur
weggewerkt, zonder dat daarbij de binnenmuur geraakt en geperforeerd wordt.

 

Zo ontwikkelde de specialist uit Meerhout ook een innovatieve screen met de focus op luchtdicht bouwen. De screen ZipX®Zero, onzichtbaar in de gevel geïntegreerd, wordt luchtdicht in de spouwmuur weggewerkt, zonder dat daarbij de binnenmuur geraakt en geperforeerd wordt. De isolatie die daarvoor uit de spouw verwijderd wordt, ruimt plaats voor een composiet verstevigingsprofiel dat ter hoogte van de kast in de binnenmuur geïntegreerd wordt en de isolatiewaarde van de ontbrekende spouwmuurisolatie overneemt. Bovendien kan het raam aan de bovenzijde aan de binnenmuur bevestigd worden, wat met gangbare opbouwscreens niet mogelijk is.

Een raam met ZipX®Zero screen wordt rondom in de dagopening afgewerkt met isolerende constructieplaten, als barrière tussen de koude buiten- en de warme binnenlucht. Om in de winter geen last van koude vensterbanken te hebben, wordt een composiet raamondersteuningsprofiel gebruikt, waarop zowel de binnen- als de buitenvensterbank rust. Wilms biedt ook ShutterX® WRS0700 aan, het eerste luchtdichte rolluiksysteem dat in de spouw ingebouwd kan worden, waardoor de binnenmuur niet langer thermisch doorbroken wordt.

De bouwheer wint

Wilms

Met screens kan de eigenaar de zonne-instraling controleren. In de winter, herfst of lente kan de zonnewarmte heel interessant zijn, terwijl de zon op warmere dagen beter buitengehouden wordt om het binnen fris te houden. (Beeld: Marc Scheepers)

 

Luchtdichte integratie van screens of rolluiken – de bouwheer krijgt er heel wat voor terug. Zo werden de bouwknopen opgelost, die de kast, geleiders en vensterbank veroorzaken. Met screens en/of rolluiken voorkom je ook oververhitting, wat toch één van de grootste problemen is bij nieuwbouw of renovatie. “Omdat in warme periodes oververhitting vermeden wordt, moet de bouwheer ook niet investeren in een energieverslindende airco om de temperatuur te laten dalen. Rolluiken zorgen er bijkomend voor dat de warmte in de koude wintermaanden gemakkelijker binnen blijft”, stelt Tiri. “Bovendien hebben screens en rolluiken ook een groot voordeel ten opzichte van zonwerende beglazing als het gaat om de zontoetredingsfactor. De zogenaamde g-waarde bij de beglazing blijft steeds gelijk, waardoor je de zon altijd gelijkmatig binnenlaat ofwel buitenhoudt. Screens en rolluiken kunnen op zonkracht ingesteld worden, waardoor de eigenaar de zonne-instraling  kan controleren. In de winter, herfst of lente kan de zonnewarmte heel interessant zijn, terwijl de zon op warmere dagen beter buitengehouden wordt om het binnen fris te houden.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details