Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Sneller kozijnen maken met duurzaam nieuw dorpelsysteem

Sneller kozijnen maken met duurzaam nieuw dorpelsysteem

Ekosiet Products is sinds 2015 producent en leverancier van onderdorpels aan de kozijnindustrie. Het bedrijf uit Dodewaard is het laatste jaar sterk geautomatiseerd en is een mooi voorbeeld van een toeleverancier die zijn afnemers toegevoegde waarde levert. De nieuwste aanwinst in hun duurzame repertoire is de Ekosiet NEO-FIX®, een KOMO gecertifieerde combinatie van de eerder ontwikkelde Ekosiet NEO-dorpel® en de FastFix® deuvels.

“Onze Ekosiet NEO- dorpel® hebben we nog geen drie jaar geleden op de markt geïntroduceerd en die doet het erg goed bij onze afnemers, de timmerfabrieken”, begint Hans Kroon, algemeen directeur van Ekosiet Products.

“Deze dorpel is licht van gewicht, bestaat voor zeventig procent uit gerecycled materiaal en is standaard geïsoleerd waardoor de dorpel met een Ufr-waarde van 0,95 beschikt over zeer gunstige isolatiewaarden. Daarnaast is de dorpel esthetisch gezien een fraaie verschijning met het uiterlijk van kunststeen waar de neut en de dorpel uit hetzelfde materiaal bestaan.”

“We hebben deze dorpel nu gecombineerd met de FastFix® deuvels. Ongeveer anderhalf jaar geleden heeft Ekosiet Products Winfix, de uitvinder van deze deuvel, overgenomen en daar is dit concept uit voortgekomen.
naamloos-1-kopieren

FastFix® deuvels zijn voor honderd procent gemaakt van gerecycled ABS kunststof, de thermoplast waar bijvoorbeeld ook Lego-blokjes van gemaakt worden. Het grote voordeel voor de timmerfabriek is dat de dorpel al op de opsluitbank aan het kozijn wordt gemonteerd en niet pas in de afmontage. Per dorpel levert dat een aanzienlijke besparing in tijd op.”
Winst voor timmerfabrieken

“De toegevoegde waarde zit vooral in het proces”, vertelt Roger Daems, manager sales. “Onze dorpels zijn in feite onderdeel van het kozijn, daarom hebben we ervoor gekozen ze op dezelfde manier te benaderen. De winst voor de timmerfabriek tijdens de montage is meervoudig. Het monteren van tussenlatten bij kozijnen met meerdere stijlen is niet meer nodig want de dorpel ís de afstandhouder.  Spouwlatten kunnen al in de voormontage rechtstreeks op de dorpel aangebracht worden en door de slimme FastFix® deuvels kun je monteren zonder schroeven en pluggen.”Kroon aanvullend: “Je ziet steeds vaker brede kozijnen met soms tot wel zes tussenstijlen. Dan moet je vijf tussenlatten maken of vijf keer lijmklemmen zetten. Met de NEO-FIX® bespaar je dan een half uur, wat in de praktijk neerkomt dat je het werk met een man minder af kunt. En bij timmerfabrieken geldt: hoe groter de fabriek, hoe het zwaarder de minuten tellen, hoe interessanter NEO-FIX®.”

Meespuiten

Er is goed nagedacht over de bescherming. Daems: “De dorpels worden beschermd door een hoogwaardige transparante folie. Als onderdeel van het kozijn kan de dorpel door de folie worden meegenomen in de spuiterij. Naderhand kan het kozijn inclusief deur en/of glas richting de bouw waar gedurende bouwfase de folie als extra bescherming tegen bouwvuil fungeert.”

ekosiet-3b-kopieren

Kozijnen na de spuiterij.

 

Totaalconcept

Ekosiet heeft de laatste jaren fors geïnvesteerd in een volautomatisch machinepark, met ERP-software aan de voorkant en CNC-gestuurde machines in de werkplaats. Daar wordt schuim met composiet verwerkt tot dorpels tot wel zes meter lengte met alle gewenste specificaties die de klant wenst. Kroon: “Je moet NEO-FIX® zien als een totaalconcept. Aangezien de dorpel al in de voorbewerking wordt gemonteerd moet diezelfde dorpel van allerlei opties kunnen worden voorzien. Zo kunnen we de dorpel aanleveren inclusief gemonteerde sluitpotten, kopse bewerkingen of beschermkappen. Maar ook verschillende typen sponningen in combinatie met neuten voor bijvoorbeeld dubbele kierdichting, draaikiep-oplossingen of triple glas inclusief bijhorende gemonteerde beglazingsprofielen. Om dit allemaal in goede banen te leiden en nog sneller te kunnen leveren hebben we een besteltool ontwikkeld zodat de klant volgens exact de juiste specificaties zijn dorpels kan configureren en bestellen. Die gegevens gaan één op één door naar onze bewerkingsmachines; dat is minder foutgevoelig, resulteert in kortere lijnen en uiteindelijk snellere leveringen.“Waar NEO-FIX® voornamelijk is gericht op toegevoegde waarde voor de timmerfabriek en het eigen proces, zo biedt het duurzame karakter van de NEO-dorpel® een sterk verkoopmotief aan de timmerfabrieken dat ze kunnen gebruiken naar hun opdrachtgevers. Te weten, fraai, duurzaam en praktisch.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details