Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Specialist in aluminium systemen investeert fors in brandwerendheidstesten
Bij de Star75 werden zowel kiepramen als vaste ramen, enkele en dubbele deuren getest. Alle versies zijn leverbaar in een brandwerendheidsklasse EW30, EW60 en EI30.

Specialist in aluminium systemen investeert fors in brandwerendheidstesten

Gebouwen worden steeds complexer en moeten aan steeds strengere eisen voldoen, niet in het minst op het vlak van brandwerendheid. Zo wil men de kans op brand verkleinen, de uitbreiding van een brandhaard vertragen of voorkomen en mensen in staat stellen om uit het gebouw te vluchten. De aluminium systemen voor ramen, deuren en vliesgevels van Aliplast zijn met succes getest op brandwerendheid.

Aliplast is een belangrijke internationale speler in de ontwikkeling en productie van aluminium systemen voor ramen, deuren, veranda’s, schuifsystemen en vliesgevels. De firma wordt dagelijks geconfronteerd met de eisen en richtlijnen op vlak van brandwerendheid.

Ook de aluminium vliesgevels worden aan de nodige brandwerendheidstesten onderworpen. Zo bestaat de MC-Wall in EI30, EI60, EI90 en EI120. (Beeld: Architect Artabel)

“Brandveiligheid is een belangrijk thema, waarmee bij het ontwerp van een gebouw rekening gehouden moet worden. Het is daarom terecht dat er strenge eisen gesteld worden”, zegt Marc Mulders, sales manager voor Nederland.

“Veel architecten, aannemers en opdrachtgevers zoeken oplossingen in hout of staal, maar met onze aluminium profielen kunnen we dezelfde waarden behalen. Onze systemen worden aan de strengste testen onderworpen. Ze zijn leverbaar in brandwerendheidsklasse EW30, EW60, EI30, EI60, sommige zelfs in klasse EI90 en EI120.”

Thermisch geïsoleerde vuurvaste binnendeuren: FR90

Zo heeft Aliplast zijn FR90 als brandwerende binnendeur laten testen. Dit eenvoudig te monteren systeem kan gebruikt worden voor enkele of dubbele deuren, die naar binnen- of buiten draaien, en is beschikbaar in de brandwerendheidsklasse EW30, EW60, EI30 en EI60. De fabrikant heeft bij het IFT in Rosenheim ook succesvolle testen uitgevoerd op een element van 6020 mm breed en 3220 mm hoog, meteen de grootste afmeting die volgens Aliplast daar getest kon worden. Deze FR 90 heeft bovendien een akoestische demping Rw tot 47 dB, waardoor de binnendeuren van dit type niet alleen brandwerend zijn, maar ook nog eens lawaaihinder vermijden.

Strakke systemen met hoge performantie: Star75 en Max Light

Aliplast liet ook zijn performante Star75 serie en de Max Light op vlak van brandwerendheid testen. “Met zijn strakke vormgeving en een performante isolatie is de Star75 ideaal voor lage energie woningen. Dit systeem heeft immers een U-waarde van 0,94 W/m²K, een luchtdichtheid klasse 4 en een geluiddemping Rw tot 47,1 dB. We hebben zowel kiepramen als vaste ramen, enkele en dubbele deuren getest. Alle versies zijn leverbaar in een brandwerendheidsklasse EW30, EW60 en EI30, waardoor de gevelbouwer nu ramen en deuren van eenzelfde type kan gebruiken voor het volledige gebouw,” licht de sales manager toe. “Deze Star75, maar ook de ramen en deuren van de Max Light serie, werden getest in stelkozijnen. Het unieke is dat we ook de stelkozijnen zelf getest hebben. De Max Light is er nu ook in brandwerendheidsklasse EW30, EW60 en EI30.”

Aliplast liet zijn FR90 als brandwerende binnendeur testen. Er werden ook succesvolle testen uitgevoerd op een element van 6020 mm breed en 3220 hoog, de grootste afmeting die bij het IFT getest kon worden.

Brandwerende vliesgevel: MC-Wall

Naast de raam- en deursystemen worden ook de aluminium vliesgevels bij Aliplast aan de nodige brandwerendheidstesten onderworpen. Zo bestaat de MC-Wall in EI30, EI60, EI90 en EI120.

“Deze laatste versie biedt mogelijkheden voor kantoren en industriegebouwen, maar vooral voor laboratoria, waar het risico op felle brand groter is en de mensen de nodige tijd moeten hebben om te vluchten”, sluit Mulders af. “Ook in de tweede helft van 2020 en in het volgende jaar plannen we verdere testen, onder meer voor andere varianten van de Star75.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details