Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Thema ‘Luchtdichtheid’ prioriteit voor specialist in isolatie en afdichting
Met Soudatight biedt Soudal een serie hoogwaardige polymeerpasta’s die na droging een volledig naadloos en elastisch membraan vormen.

Thema ‘Luchtdichtheid’ prioriteit voor specialist in isolatie en afdichting

Luchtdichtheid doet het E- en S-peil drastisch dalen en verhoogt de kwaliteit van de gebouwschil en de volledige constructie. Soudal, gerenommeerd fabrikant van kwaliteitsproducten op het vlak van isolatie en afdichting, biedt met de vloeibare membranen Soudatight en het intelligente modulaire venstermontagesysteem SoudaFrame SWI oplossingen om een goed luchtdichtheidsniveau te realiseren. Soudal investeert tevens fors in het testen van zijn producten. Zo dragen zowel het venstermontagesysteem als de membranen het Passive House-certificaat. 

SoudaFrame SWI (Soudal Window Installation) is een intelligent modulair montagesysteem met slanke L-profielen.

Intelligent modulair venstermontagesysteem

SoudaFrame SWI is uitermate geschikt voor buitengevel-isolatiesystemen (ETICS) en geventileerde gevelsystemen, waarbij eerst de binnenmuur opgetrokken wordt en daarna pas de isolatie en de gevelafwerking geplaatst worden. 

Dit pre-kader is vervaardigd uit glasvezelversterkte kunststof (GVK), een ijzersterk, lichtgewicht materiaal met een hoog lastafdragend (tot bijna 800 kg/m) en isolerend vermogen. Wanneer het raam in het isolatievlak gemonteerd wordt, lopen de isothermen recht door isolatie en raam, waardoor aanzienlijk betere scores op het vlak van warmteverliezen bij de overgang tussen muur en raam (psi-waarden) gehaald worden. 

“Bovendien wilden we af van de omslachtige afdichtingsmethoden bij het gebruik van raamankers. Het pre-frame, beschikbaar in vier afmetingen, kan zowel in het atelier als op de werf geassembleerd worden en daarna als één geheel op de muur gemonteerd worden met behulp van onze hybride lijm Soudaseal SWI. De plaatser heeft zo de handen vrij om het pre-kader met enkele bouten verder volledig vast te zetten. Unieke veerclips garanderen een uniforme voeg tussen pre- en raamkader. Nog voor de start van de bouw kan berekend worden hoeveel product er exact nodig is om de raamaansluitingen af te dichten”, licht product manager Steven Van Orshaegen toe. 

“Nadat het raamkader rechtstreeks in het SoudaFrame SWI-kader vastgeschroefd is, kunnen de clips verwijderd worden en kan de opening afgedicht worden met Flexifoam, een flexibel PU-schuim, en met onze vloeibare Soudatight membranen.”

Soudal zet fors in op het testen van zijn producten in externe labo’s en instituten, maar ook in de eigen fabriek, waar recent een testmuur van 2 bij 2,5 m opgetrokken werd.

Versmeerbare, luchtdichte membranen

Met Soudatight biedt Soudal een serie hoogwaardige polymeerpasta’s die na droging een volledig naadloos en elastisch membraan vormen, ideaal voor het luchtdicht en dampremmend afwerken van doorvoeren, raam-, vloer-wand-, wand-plafond en dakaansluitingen. De vezelversterkte Soudatight LQ wordt met kwast aangebracht, de SP-versie airless gespoten. Soudatight Hybrid wordt aangebracht met een platte borstel of met behulp van een hand-, accu- of pneumatisch kitpistool als ril.

Soudal blijft intussen zijn familie vloeibare membranen uitbreiden en optimaliseren. Zo werd hard gewerkt om de SD-waarden te verbeteren, een factor die trouwens vaak in bestekken gebruikt wordt. De fabrikant zet ook fors in op het testen van zijn producten. Zo bevestigden proeven in het Nederlandse certificatie- en keuringsinstituut SKG-IKOB nog maar eens de volledige luchtdichtheid van Soudatight. De sensoren van de testmodules waren immers niet gevoelig genoeg om ook maar één luchtlek te meten. Verder investeerde Soudal recent in een eigen testmuur van 2 bij 2,5 m om nog meer testen te kunnen uitvoeren. Op die manier wil de specialist zijn know how op het vlak van luchtdichtheid nog verder uitdiepen. 

Passive House-certificaat

“Het SoudaFrame SWI pre-kader systeem draagt het Passive House-certificaat. Dat doet het zelfs voor drie verschillende klimaatzones, met name koud-gematigd, koud en warm-gematigd. Het is de eerste keer dat een component getest en geslaagd is voor de criteria van verschillende klimaatzones van het Passive House Institute”, sluit van Orshaegen af. 

“Ook de luchtdichtingsmembranen zijn Passive House-gecertificeerde componenten, waardoor ze gebruikt kunnen worden voor projecten met extreem hoge luchtdichtheidseisen. Dit certificaat, in combinatie met de ift MO-01/1 test, toont aan dat we in staat zijn om een hoogwaardige en duurzame luchtdichte afdichting van raamverbindingen te garanderen.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details