Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Transformatie voormalig Arke-kantoor naar duurzaam wooncomplex
“Door het monteren van deze speciale vaste vleugel en het contrast tussen de grijze en witte kleur creëren we extra diepte in de gevelkozijnen.”

Transformatie voormalig Arke-kantoor naar duurzaam wooncomplex

Inmiddels is de verbouwing een feit. Aannemer Wijlens BV heeft laten zien dergelijke opdrachten perfect uit te kunnen voeren. Het oude Arke-pand dat sinds 2001 leegstond, herbergt vandaag 30 hoogwaardige appartementen die qua duurzaamheid toekomstbestendig zijn. Met de modernste isolatie, installaties en onder hedendaagse architectuur gerealiseerd, bevat het gebouw 7 woningtype, tussen 115 m² en 250 m². Elk appartement heeft een privé buiten. Bewoners maken verder gebruik van een gedeeld binnenplein met tuin. Duurzaamheid komt verder tot uitdrukking in het toegepaste natuurlijke groen, het gebruik van zonnepanelen en warmtepompen. Bij zo’n project horen uiteraard kozijnen die voldoen aan de laatste eisen op het gebied van energie neutraal bouwen. Met Raamtechniek Zwiers en het Gealan raamsysteem werd op alle vlakken voldaan aan de wensen van dit aansprekende project.

Extra diepte

Mint Architecten noemt de aanblik van de gevel ‘een patchwork van metselwerkstructuren’. De toepassing van verschillende metselwerkverbanden zorgt voor een patchwork van metselwerkstructuren over het gehele gebouw. Daarnaast zorgen de variatie in raamopeningen en de verschillende balkons voor een gelaagde uitstraling. Deze zorgen gezamenlijk voor een verfijnd detailniveau op alle schalen. 

Bas van den Eerenbeemt, systeem adviseur bij Gealan zegt over de kozijnen: “Er zijn hier kozijnen toegepast met een extra dieptewerking die bijdragen aan de levendigheid van de gevel. Een vaste vleugel die gemaakt is van een 120 mm S9000NL Haax tussenstijl. Door het monteren van deze speciale vaste vleugel en het contrast tussen de grijze en witte kleur creëren we extra diepte in de gevelkozijnen. 

De dubbele middendichting bij de diepe vaste vleugels van Gealan zorgt nog eens voor een extra stuk wooncomfort. De fabrikant van deze Gealan kozijnen is Raamtechniek Zwiers BV uit Hoogeveen. “Dit kozijn kan alleen vervaardigd worden door een fabrikant met een breed technisch productieapparaat”, ligt Van den Eerenbeemt toe. 

“Zwiers is zo’n fabrikant. De kozijnen zijn samengesteld in twee kleuren, te weten acryl­color RAL 7016 voor de normale kozijnen en RAL 9016 voor de diepe, vaste vleugels. Juist deze combinatie van kleuren gaat goed samen met het eerdergenoemde ‘patchwork’ gevelbeeld.”

Actieve bijdrage aan de duurzaamheidsdoelstelling

Het Gealan kozijn in dit project heeft een actieve bijdrage geleverd aan het behalen van de duurzaamheidsdoelstelling van dit prestigieuze project. “Het mooie is dat bij dit project het principe ‘vorm volgt functie’ geldt. De duurzaamheidsdoelstellingen prevaleerden. Je kunt architectonisch wel de mooiste kozijnconstructies bedenken, als deze echter niet voldoen aan de doelstellingen met betrekking tot het energie neutrale karakter van het pand, dan had er iets anders gekozen moeten worden. Gelukkig laat Gealan op dat vlak niets aan het toeval over en past daarom dit prachtige kozijntype perfect binnen de BENG-eisen.”

Schematische voorstelling van de kozijnprofielen.

De transformatie van het pand mag als zeer geslaagd beschouwd worden, het wooncomfort ligt op een hoog niveau. Voor Gealan en Zwiers betekende dit bijzondere werk dat er weer bewezen werd hoe belangrijk werken in goed partnerschap is. “Samen maak je alles”, zegt Van den Eerenbeemt tot besluit.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details