schueco-3_3560a21-kopieren

De grote vrije overspanningen van de gevels op de begane grond, die zich uitstrekken over twee verdiepingen zonder tussensteun betekenden een ware uitdaging. Het nieuwe vliesgevelsysteem Schüco FWS 60 CV bood de ideale oplossing.

02:17
05-07-2019

Transparantie als visitekaartje voor nieuw innovatiecentrum

Het nieuwe innovatiecentrum ‘De Grote Beer’ in Beernem werd speciaal ontworpen om kleine en middelgrote bedrijven te ondersteunen die actief zijn op het gebied van communicatie en technologie-integratie. Dit multifunctionele gebouw, ontworpen door architect Stijn Goethals, valt op door zijn hoge graad van transparantie en energiezuinigheid. Het is bovendien een ware showroom voor de Schüco-systemen met de vliesgevel FWS 60 CV met het AvanTec SimplySmart beslag, de ramen AWS 114 SG met TipTronic beslag en de deuren ADS 75 SI uitgerust met een DCS Touch Display voor communicatie en toegangscontrole.

De naam ‘De Grote Beer’ verwijst naar de gemeente Beernem en het gekende sterrenbeeld, omdat het innovatiecentrum ook een gidsend licht wil zijn voor bedrijven die hun activiteiten verder willen ontwikkelen. Dit multifunctionele gebouw omvat tachtig werkplekken, die variëren van kleine kantoren tot een grote open en flexibele kantoortuin, maar ook gemeenschappelijke vergaderzalen en ontspanningsruimtes, een bedrijfscafetaria, een ultramodern elektrisch laboratorium en een logistiek centrum. Alles is ingericht met ergonomisch designmeubilair en de nieuwste technologieën: supersnelle wifi, glasvezel voor track data en data, audiovisuele communicatievoorzieningen, videoconferentie, digitale borden ….

schueco-2_3560a31-kopieren

Het gebouw bestaat uit verschillende grote glazen dozen die als het ware willekeurig op elkaar geplaatst zijn.

 

Transparant en energiezuinig

Het gebouw bestaat uit verschillende grote glazen dozen die als het ware willekeurig op elkaar geplaatst zijn. De vloeren en plafonds van elk van deze dozen zijn met elkaar verbonden door een massieve verticale wand, zodat grote platte U-vormen ontstaan. De andere zijden van de dozen zijn volledig transparant, wat voor overvloedig natuurlijk licht in de werkruimten en voor een buitengewoon gevoel van openheid en transparantie aan de buitenkant zorgt. De verschillen in volumes maken het mogelijk om de glazen gevels van de onderliggende doos te beschermen tegen directe straling van de zon, zonder gebruik te maken van zonweringen die aan de buitenkant van de gevels zijn aangebracht.

“Dit kantoorgebouw is ook een mooi voorbeeld van duurzaam bouwen”, vult architect Stijn Goethals aan. “Het energiezuinige gebouw is uitgerust met fotovoltaïsche panelen en een systeem voor warmteterugwinning. De verlichting, verwarming en airconditioning worden aangestuurd door een aanwezigheidsdetectiesysteem en de LED-verlichting wordt geregeld door middel van een programmeertijd, zodat deze zoveel mogelijk de natuurlijke verlichting simuleert. Inbouwcontainers maken het sorteren van afval mogelijk. Herbruikbare materialen worden ter plaatse gerecycleerd en er zijn inzamelpunten voor batterijen, gsm en oude elektrische apparaten.”

Schüco-showroom

De grote vrije overspanningen van de gevels op de begane grond, die zich uitstrekken over twee verdiepingen zonder tussensteun en de hoogte (2,80 m) van de kantelende ramen van de kantoren waren twee grote uitdagingen voor architect en aannemer. Schüco Belgium begeleidde het project van technische studie tot ondersteuning aan aannemer Antoon Decock tijdens productie en uitvoering.

schueco-4_3560a52-kopieren

De hoogte van de kantelbare ramen in de kantoren bedraagt 2,80 m. De draai- en draaikipvleugels van de gevels zijn uitgerust met het onzichtbare mechanische beslag AvanTec SimplySmart van Schüco, waarmee grote, zware vleugels mogelijk zijn.

 

“Toen ik architect Stijn Goethals ons nieuwe gevelsysteem Schüco FWS 60 CV (Concealed Vent) voorstelde, vertelde hij me meteen vol enthousiasme dat dit precies was wat hij zocht voor dit project,” zegt Kristof De Sadeleer, project- manager bij Schüco Belgium. “De architect wou een nieuw product dat een grote regelmaat van het frame in de glazen gevels respecteert, terwijl openingen zo weinig mogelijk zichtbaar zijn. Het Schüco FWS 60 CV systeem integreert te openen delen op een volledig onzichtbare manier in profielen van slechts 60 mm aanzicht. Er is geen verschil in uiterlijk tussen een vaste beglazing en een te openen venster.”

Innovatiecentrum ‘De Grote Beer’ is meteen het eerste gebouw in België dat met dit nieuwe vliesgevelsysteem gebouwd werd. De draai- en draaikipvleugels van deze gevels zijn uitgerust met het onzichtbare mechanische beslag AvanTec SimplySmart, waarmee grote, zware vleugels mogelijk zijn. Verder omvatten de gevels ook discreet geïntegreerde ramen type AWS 114 SG in combinatie met automatisch TipTronic beslag. Tot slot werd ook gekozen voor superisolerende en inbraakwerende (klasse RC3) deuren type ADS 75 SI, voorzien van een DCS Touch Display, die deurcommunicatie en toegangscontrole in één enkel toestel combineert.

Tekst: Johan Debaere
Beeld: Schüco

Profiel partners

Duurzamer én mooier: galerijflats Hertmebrink in EnschedeBedrijfsbezoek