Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Trends in oppervlaktes en structuren
WOODALUX is hét antwoord op de vraag naar meer structuur en ruwere aanvoelende oppervlaktes. Hier toegepast in combinatie met andere bouwmaterialen bij een kantoorgebouw. (Beeld: ALUMIL sa)

Trends in oppervlaktes en structuren

Functionaliteit en esthetiek gaan steeds meer samen

Het accent maakt het verschil. Een welbekende uitspraak van Jan de Paepe, directeur van de Belgische firma ALINEL. Zowel ALINEL als de producten zoals TORIX-ROUNDAL van zusterbedrijf URSUS BV zijn al langer aan het focussen op wat zij onder de term ‘accent architectuur’ aan het vermarkten zijn.

Functioneel én esthetisch

Het gaat om producten waarmee je soms functioneel, soms juist puur esthetisch accenten in een gevel aanbrengt, om het gebouw of de woning zijn unieke karakter te geven. “Steeds vaker wordt functionaliteit met esthetiek gecombineerd”, weet De Paepe. “En daar spelen wij met onze producten op in, zodat we voor de architect kunnen realiseren wat hij visueel voor ogen heeft, en we de ergonomie in alle opzichten niet uit het oog verliezen voor de ramen- en deurenprofessionals.”

WOODALUX, horizontaal toegepast op de gevel. Perfecte combinatie tussen functionaliteit en esthetiek. (Beeld: ALUMIL sa)

Nieuwe trends en tendensen

Het combineren van functionaliteit met esthetiek­ is slechts één van de vele trends”, vervolgt
De Paepe. “Trendwatchers zoals Hilde Francq, die zich bezighouden met trends en tendensen, kijken al veel verder in de toekomst. Zij voorspellen dat organische vormen en ruwere structuren meer hun opwachting gaan maken. De interpretatie van deze trends is dat alles weer wat ruwer en authentieker mag zijn. Het minimalistische en strakke wordt hierin duidelijk wat meer losgelaten.” 

ALINEL volgt de ontwikkelingen in de markt –
 en daarmee de trends – op de voet en speelt hier mooi op in met haar producten. “Waar onze aluminium bekleding in zijn gelakte vorm vooral voldeed aan de vraag naar het strakke, repetitieve, kijken we voor de toekomst naar onregelmatige vormen en nieuwe oppervlaktes.”

Houtlook structuur

De eerste innovatie in de rij is die van de WOODLOOK. “Het ALINEL Type B WOODLOOK is een imitatie houtlookbekleding in folievorm die volledig om onze aluminium profielen wordt getrokken. Maar het was ook onze uitdaging om ook hier de Premium-uitstraling – waar ALINEL bekend om staat – te behouden en zelfs een stapje verder te gaan.” 

Het resultaat is allesbehalve ‘fake’ te noemen en wordt door velen zelfs als ‘nauwelijks van echt te onderscheiden’ genoemd. In België is deze unieke reeks een Premium Partner exclusief product, wat wil zeggen dat deze reeks uitsluitend verkrijgbaar is via het netwerk van ALINEL Premium Partners verkrijgbaar is. 

“In Nederland zijn we nog niet gestart met ons Premium Partner netwerk”, zegt De Paepe. “Er zijn volop kansen en mogelijkheden voor potentiele partners. Zij kunnen dan ook beslist contact met mij opnemen.”

Prachtig voorbeeld van de ALINEL Type B WOODLOOK: nauwelijks van echt te onderscheiden. (Beeld: ALINEL nv )

Ruwer aanvoelende oppervlakte

Als tweede noemt De Paepe WOODALUX. Een product waarmee ALINEL eveneens inspeelt op de eerdergenoemde trends. 

“Onze WOODALUX profielen, die vandaag de dag vooral nog ‘stand-alone’ producten zijn om accenten te creëren, zijn hét antwoord op de vraag naar meer structuur en ruwere aanvoelende oppervlaktes. De extrusie van een naadloze composiet buitenschil van ongeveer 3mm om een aluminium profiel, is een reden voor succes. Niet alleen is deze compleet krasbestendig maar door de aluminium buiskern ook steviger dan echt hout. Maar vooral de look en feel is er één van ‘eigenzinnige overtuiging’ die het eigen karakter en identiteit op de markt moet versterken.” 

Volgens De Paepe is het de bedoeling om NIET echt hout te willen zijn. “De geborstelde ruwere oppervlakte, de niet perfecte continuïteit in vlakheid van dat oppervlakte en de hoekafrondingen, benaderen juist die zoektocht naar dat organische. Combineer dat met een mix van unieke eigen kleuren en je begrijpt waarom WOODALUX zijn eigen weg wil gaan en vooral de combinatie met andere bouwmaterialen wil uitdagen.” 

De WOODALUX profielen: krasbestendig en steviger dan echt hout door de aluminium buiskern. (Beeld: ALINEL nv )

ALINEL is inmiddels volop bezig om een eigen achterliggende draagstructuur te ontwikkelen. Op de Polyclose 2022 in Gent (B) zal deze als perfect toepasbare gevelbekleding voorgesteld worden aan de markt. Iets om naar uit te kijken! ALINEL is en blijft daarmee de perfecte partner voor klanten die niet alleen unieke gevelaccenten willen creëren, maar ook een compleet uitgewerkt plaatsingsklaar open gevelbekledings­systeem zoeken dat eenvoudig is te monteren.  

WOODALUX is een merknaam van ALUMIL sa.
ALINEL is de exclusieve Benelux vertegenwoordiger voor WOODALUX.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details