Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Unieke luchtdichte aansluiting voor prefab kunststof kozijnen
Pre-Seal LF ZK wordt aangebracht op de zijkant van het kunststof kozijn.

Unieke luchtdichte aansluiting voor prefab kunststof kozijnen

De combinatie van de binnen het bedrijf aanwezige expertise en innovatiedrift leverde onlangs een unieke oplossing op voor het luchtdicht afsluiten van de naden tussen kunststof kozijnen en houten stelkozijnen. Een slimme, efficiënte en tijdbesparende vinding waarmee Wijnsma Kozijnen een flinke voorsprong neemt in de markt…

Deels afgeronde afstandhouder (waar de Pre-Seal overheen loopt).

Naast industrialisatie en prefabricage speelt luchtdichtheid een steeds grotere rol in de bouwsector. Ook bij Wijnsma Kozijnen uit Drachten. Het bedrijf vervaardigt vanuit een hypermoderne productiefaciliteit wekelijks zo’n 400 prefab kunststof kozijnen. Kwaliteits­producten die zijn voorzien van een hoogwaardige, duurzame en bovenal luchtdichte afdichting op de grens van kunststof en hout. Het is een vele voordelen biedend kenmerk dat het directe resultaat is van de samenwerking tussen Wijnsma en Celdex. “De aansluiting tussen kunststof kozijnen en houten stelkozijnen is een kritische naad die tot luchtverlies kan leiden”, zegt Jos ten Brincke, Accountmanager Luchtdicht Bouwen namens Celdex. 

“In de praktijk wordt deze naad meestal met purschuim gedicht. Maar de vraag is of je dan tot een volledig dichte aansluiting komt. Het welslagen van de handeling is namelijk erg afhankelijk van degene die het werk uitvoert. En juist daardoor is het moeilijk om te controleren of de naad vol, zat en dus luchtdicht is.” 

Het houten stelkozijn wordt om het kunststof kozijn heen geschoven.

Nieuwe toepassing

Op zoek naar een kwalitatief betere, duurzame, controleerbare én droge afdichting van de aansluiting bracht Wijnsma Kozijnen bij Celdex. Daarmee kreeg de hechte relatie tussen beide specialisten een mooi vervolg. “Directeur Arnold Wijnsma weet dat we er voor openstaan om voor onze afdichtingsproducten nieuwe toepassingen te bedenken”, zegt Ten Brincke. 

“Het was dan ook een logische stap om samen deze uitdaging aan te gaan.” De oplossing die uiteindelijk werd gevonden, is Pre-Seal LF ZK, een product met een zeer fijn semi-geslotencellig polyurethaanschuim. De toepassing van deze luchtdichting had echter wél gevolgen voor de wijze waarop Wijnsma de houten stelkozijnen om het kunststof kozijn heen monteert. 

“Het schuimband wordt op de zijkant van het kunststof kozijn geplakt”, legt Ten Brincke uit. “Vervolgens wordt het houten stelkozijn als het ware om het kunststof kozijn heen geschoven. Daarmee moest wat betreft het aanbrengen van het schuimband rekening worden gehouden. De oplossing hiervoor is een low-friction toplaag. Deze zorgt ervoor dat het band sterk genoeg is en tijdens de montage niet beschadigt.”

Nadat Pre-Seal LF ZK als oplossing was geselecteerd, moest er ook nog gekeken worden naar de vulblokjes. “Deze vulblokjes, die als afstandhouder tussen het kunststof kozijn en het houten stelkozijn fungeren, veroorzaakten een luchtlek, doordat ze door de luchtdichte lijn van de Pre-Seal heen gingen”, vertelt Ten Brincke.­ “Om dit te voorkomen, gebruikt Wijnsma voortaan een deels afgeronde afstandhouder waar de Pre-Seal overheen loopt.”    

Een waar klasseproduct
De samenwerking tussen Celdex en Wijnsma Kozijnen heeft letterlijk een klasseproduct opgeleverd. “Om het systeem op luchtdichtheid te checken, is het uitvoerig getest bij test- en adviesbureau SHR uit Wageningen”, aldus Ten Brincke. “Dit heeft het hoogst mogelijke resultaat opgeleverd, namelijk een klasse 4 volgens NEN-EN 12207, de luchtdichtheidsklasse voor ramen en deuren.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details