Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Unieke oplossing op basis van magnetisme voorkomt dilitatieprobleem bij inkomdeuren
De bouwheer heeft de mogelijkheid om de look & feel van de voordeur op een eenvoudige manier te veranderen, zonder gebruik van gereedschap. (Beeld: Tom Lesaffer)

Unieke oplossing op basis van magnetisme voorkomt dilitatieprobleem bij inkomdeuren

De gevel is vaak het visitekaartje van een woning en dan kan een mooie, veilige voordeur niet ontbreken. Onze hedendaagse architectuur wordt de laatste jaren gekenmerkt door grotere, hogere inkomdeuren met schrijnwerk in PVC en aluminium. Bij een klassiek vleugeloverdekkend systeem met verlijmde deurvleugel durft de voordeur op warmere dagen echter al een kromtrekken en bijgevolg klemmen. Frager, specialist in aluminium- en pvc-deurpanelen, ging op zoek naar een oplossing voor dit dilitatieprobleem en ontwikkelde daarvoor het unieke en revolutionaire voordeursysteem Magnetude®, dat werkt via magnetisme.

Bij Magnetude® wordt het sandwichpaneel op glasmaat gemonteerd, waarna de buitenplaat via het magneetprincipe geplaatst wordt. Alles in amper 6 minuten. (Beeld: Tom Lesaffer)

Architecten en bouwheren kiezen sinds enkele jaren massaal voor grote inkomdeuren, in veel gevallen ook nog eens in donkere kleuren, zelfs in vooral in het zwart. In combinatie met de bestaande driepuntsluitingen met anti-inbraakhaken worden die deuren heel gevoelig voor dilitatie. 

“Door de zonnewarmte zetten de grote oppervlakken uit en zo vervormt de deurvleugel aan de kant van het slot naar binnen toe. De haken van het slot komen klem te zitten en de deur kan onmogelijk nog gesloten of geopend worden. Het regende dan ook klachten”, legt Franck De ­Munster, zaakvoerder bij Frager uit. 

“Het zoeken van een oplossing om de buitenplaat van een deur vrij laten bewegen ten opzichte van de deurvleugel terwijl deze er wel aan bevestigd is, was de uitdaging die we onze R&D-afdeling voorlegden. Verlijmen was geen optie, want daar lag net de oorzaak van het dilitatieprobleem. We ontwikkelden een uniek systeem, waarbij de deurpanelen niet op de deurvleugel verlijmd worden, maar eenvoudig via een magneetprincipe gemonteerd worden: Magnetude®. Je kan het eigenlijk vergelijken met de smart cover van een iPad. Daar is ook beweging naar links en recht mogelijk, hoewel de cover aan de iPad vast blijft zitten.”

Harinck lanceerde met Magnetude® een revolutionair voordeursysteem op basis van een magneetprincipe.

Win-win voor verwerker en bouwheer

Bij Frager monteerden ze 16 magneten, elk met 30 kg trekkracht, op een gewoon inbouwpaneel. De aluminium voorplaat werd uitgerust met drie staallatten van 2,5 mm dik. Tijdens grondige testen stelde men vast dat dilitatie dankzij deze revolutionaire innovatie voorgoed verleden tijd is, omdat bij opwarming alleen de buitenplaat van de deur uitzet. De deurvleugel, waar de scharnieren en het slot op zitten, trekt niet krom, waardoor de deur niet kan knellen. 

“We ontdekten echter nog heel wat meer voordelen voor het productieproces bij onze klant raam- en deurfabrikant PVC en ALU, maar ook voor de bouwheer. De productie van deuren met verlijmde vleugels neemt zowat 2,5 uur in beslag. Nadien moet het deursysteem 12 uur drogen en is het aangeraden om nog eens 24 uur te wachten, alvorens ze naar de bouwplaats te transporteren. Bij Magnetude® wordt het sandwichpaneel op glasmaat gemonteerd, waarna de buitenplaat via het magneetprincipe geplaatst wordt. Daarmee is de kous af, na amper 6 minuten”, licht
De Munster toe. 

“Het blijft ook een nachtmerrie, dat deuren tussen het winddicht maken van de woning en de oplevering schade oplopen door andere vaklui op de bouwplaats. Bij Magnetude® wordt het vulpaneel als voorlopig paneel geplaatst en kan de vleugelopdekplaat door één man de dag voor de oplevering gemonteerd worden. Als er later schade aan de buitenplaat, binnenplaat of beglazing zou ontstaan, kunnen alle elementen apart vervangen worden. De eigenaar heeft ook de mogelijkheid om de look & feel van de voordeur op een eenvoudige manier te veranderen, zonder gebruik van gereedschap. En met een magneet kan ook allerlei decoratie aan het buitenblad van de deur bevestigd worden, zonder te schroeven of te lijmen. Bovendien krijgen inbrekers geen kans. Zelfs wanneer ze erin zouden slagen om de buitenplaat te verwijderen, dan worden ze nóg geconfronteerd met een klassiek deurpaneel dat met de glaslat in de glassponning vastzit.”    

Bezoek ons op Polyclose 2022, stand 1538.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details