Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Veelzijdigheid is hét kenmerk van de digitale allrounder voor de raamfabrikanten
Bij Orgadata investeren ze al jaren tijd en geld in een continue optimalisatie van hun Logikal-software voor raamfabrikanten, deurproducenten en gevelbouwers. (Beeld: Jakob Prößdorf)

Veelzijdigheid is hét kenmerk van de digitale allrounder voor de raamfabrikanten

Bij Orgadata investeren ze al jaren tijd en geld in een continue optimalisatie van hun Logikal-software, voornamelijk om in te spelen op vragen uit de markt. Op die manier kunnen raamfabrikanten, deurproducenten en gevelbouwers hun producten steeds gemakkelijker, sneller en betrouwbaarder calculeren, engineeren en produceren. 

Op de homepage van het softwarehuis wordt Logikal dan ook bewust ‘de digitale allrounder voor raamfabrikanten’ genoemd. Er wordt vooral verwezen naar de veelzijdigheid van de software: een oplossing voor alle toepassingen. Welk materiaal ook gebruikt wordt, wat de profielen, het beslag en de accessoires ook zijn, welke machines er op de werkvloer staan, Logikal biedt steeds ondersteuning. 

Logikal ondersteunt het volledige proces. De machines worden direct vanuit de software aangestuurd. (Beeld: Jakob Prößdorf)

Deze software wordt dagelijks door raamfabrikanten, deurproducenten en gevelbouwers gebruikt om hun producten te plannen en te produceren: van ontwerp over calculatie, offerte, engineering en werkvoorbereiding tot de intelligente aansturing van de machine. De stabiliteit berekenen, aansluitingen maken of verbindingen bepalen, alles is mogelijk.
Bovendien biedt de software de gebruikers een geïntegreerde CAD-oplossing en verschillende standaard interfaces naar bijvoorbeeld AutoCAD, PPS- en ERP-systemen. Ook daarom vormt Logikal voor veel fabrikanten het hart van hun IT-gebeuren. 

Alles start vanuit het projectcenter. Daar gebeurt het immers en worden alle programma’s gestart en de individuele posities gecreëerd: voor een raam voor een woning, een deur voor een winkel of een gevel van een groot project. Vanuit dat center wordt de gebruiker stap voor stap door de uitwerking van een project geleid. Sebastian Bode, moderator bij Orgadata, bevestigt nog eens dat alles heel vlot verloopt: “In onze webinars toon ik graag aan, dat het slechts 2 minuten duurt van het opstarten van het programma tot het creëren van een positie.”

Paul Thyssen, directeur Orgadata Benelux.

Logica wordt automatisch gecontroleerd

De naam ‘Logikal’ zegt het eigenlijk zelf: er is een logische controle geïntegreerd. Die controleert de logica van alle ingevoerde gegevens, en dat gebeurt bovendien volledig automatisch. Zo wordt ervoor gezorgd dat enkel technisch uitvoerbare constructies ingevoerd kunnen worden. Dit biedt zekerheid bij het berekenen, engineeren en produceren. 

Eén van de vele troeven is het feit dat CNC-machines van alle belangrijke fabrikanten vanuit de software gestuurd kunnen worden. Zo is er geen verdere programmering aan de machines nodig. Deze directe aansturing vloeit voort uit Orgadata’s digitale verzameling van componenten en profielen. Als er bijvoorbeeld een deur voorzien is en de constructeur voegt een slot uit de database toe, dan wordt de bewerking in het profiel onmiddellijk mee gestuurd. Op die manier weet de machine automatisch waar ze welke bewerking moet uitvoeren: een groef voor het slot frezen of gaten voor de schroeven boren. 

Bij ‘Logikal MES’ (Manufacturing Execution System) staan bij elke machine of werkpost beeldschermen die de operatoren informeren over alle productiestappen. (Beeld: Dora Schneider)

Profiel, slot, schroeven en handvat passen perfect samen

Orgadata heeft de combinatie van deze componenten voor de gebruiker voorgekauwd. Deze directe aansturing verhoogt de productiviteit aanzienlijk: “Klanten melden ons steeds weer, dat de machines door de aansturing zowat 30% langer lopen en op die tijd kan er toch wel één en ander meer geproduceerd worden”, zegt Sebastian Bode.    

Een allesomvattende database als basis

De database van Logikal is zeer uitvoerig en wordt continu onderhouden. Daar vinden gebruikers dus echt een schat aan informatie. Deze database omvat de producten van de bekendste fabrikanten van profielen en beslag, maar ook van glas en accessoires, alles met up-to-date technische informatie, prijzen en beschikbaarheid. Met Logikal kunnen raamfabrikanten probleemloos het hoofd bieden aan de toenemende complexiteit en de snelle veranderingen in de sector. Deze grote verscheidenheid aan beschikbare gegevens is een uniek kenmerk van Logikal. 

Dankzij deze software kan men op een eenvoudige manier componenten van verschillende fabrikanten verwerken. Metaalverwerkende bedrijven kunnen de profielen van hun leveranciers met slechts één software verwerken. Dat bespaart hen werk, tijd en geld. Bij steeds meer spelers in de metaalverwerking is dan ook te horen, dat ze met geen enkele andere software zo betrouwbaar, eenvoudig en snel kunnen calculeren en produceren. Logikal is voor hen een logische keuze.

De continue updates tonen aan dat innovatie centraal staat bij Orgadata. Elke nieuwe feature sluit naadloos bij de bestaande functies aan, want gebruiksvriendelijkheid is en blijft één van de grootste troeven. Alles is intuïtief en dat moet ook zo blijven. Er staat nu een grote update op de planning, met name de stap naar Logikal 12. Highlights van deze nieuwe versie zijn ongetwijfeld het nieuwe uitzicht en de geoptimaliseerde gebruiksvriendelijkheid, met name de ‘look & feel’. Alles wordt alleen maar overzichtelijker. Daarvoor zorgen onder andere de nieuwe icoontjes in het programma, die het voor de gebruiker heel eenvoudig maken. De nieuwste versie van Logikal ziet er uit als een MS-Office programma.

Binnenkort wordt Logikal 12 gelanceerd. Highlights worden ongetwijfeld het uitzicht en de geoptimaliseerde gebruiksvriendelijkheid. Nieuw zijn onder meer de 3D-visualisaties. (Beeld: Dora Schneider)

Logikal MES voor een digitale productie

‘Logikal MES’ (Manufacturing Execution System)­ is de ideale uitbreiding, die de verschillende stappen in het productieproces digitaliseert, optimaliseert en stuurt en daardoor de werkposten volledig moderniseert. Sebastian Bode geeft aan: “Logikal MES is de garantie dat raamfabrikanten, deurproducten en gevelbouwers met succes hun producten kunnen vervaardigen en dat volgens de eisen van vandaag én morgen.” 

Met Logikal MES staat bij elke machine en individuele werkpost een scherm, waarop precies af te lezen is, wat er gebeurt. Op die manier is de klassieke manier van werken op papier overbodig en ligt de nadruk op een papierloze productie. Logikal MES verzamelt eveneens alle gegevens van dat productieproces digitaal, waardoor alle data met één simpele druk op de knop beschikbaar is.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details