De meerwaarde van een dakterras
Het aanleggen van een dakterras op bijvoorbeeld een uitbouw of een plat dak, heeft tal van interessante voordelen. Een van de belangrijkste is natuurlijk, dat je heerlijk relaxed op jouw dakterras kunt zitten als het zonnig werk is. Onder het genot van een lekker hapje, met een frisdrankje of alcoholisch versnapering. Andere voordelen zijn de mogelijkheid om op het dakterras een tuintje aan te leggen, een interessante waardevermeerdering van je woning, snel de rust kunnen opzoeken in een stedelijke omgeving en natuurlijk het fraaie uitzicht. Redenen genoeg om een dakterras aan te leggen dus. Maar wat zijn de belangrijkste aandachtspunten als je hiermee aan de slag wilt?
Veiligheid gaat voor alles
Een dakterras moet als belangrijkste kenmerk hebben dat deze optimaal veilig is. de kans op ongelukken moet natuurlijk geminimaliseerd worden. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kinderen, partner en gasten. Een deugdelijke dakrandbeveiliging is dan ook cruciaal. Hoge balustrades zijn een goede vorm van dakrandbeveiliging. Verzeker je ervan dat de balustradehoogte voldoende is om kleine kinderen te verhinderen over de afschutting heen te klimmen. Verder is het van belang dat het tuinmeubilair goed vastzit en zwaar genoeg is. Dakterrassen vangen namelijk veel wind en licht en lso meubilair kan dan van het terras afwaaien, met schade of zelf letsel tot gevolg. Ten slotte: cruciaal is natuurlijk om te bepalen of jouw dak bestand is tegen het gewicht van het terras. Laat dit vooraf goed uitzoeken door een bouwkundige of aannemer. Een van de problemen waar je anders mee te maken kunt krijgen, zijn vervelende lekkages. En dit is iets wat je niet wilt natuurlijk.
Gemeentelijke vergunningen is nodig
Ook niet onbelangrijk, om maar een eufemisme te gebruiken, is het regelen van een vergunning – doorgaans omgevingsvergunning genoemd – bij de gemeente. Begin hier op tijd mee, omdat de aanvraagprocedure minimaal twee maanden tot wel een half jaar kan duren. De kosten van de vergunning zijn afhankelijk van de grootte van het verbouwingsproject. Deze worden berekend via een btw-percentage, de zogenoemde legeskosten. Kost een dakterras bouwen jou zo’n 10.000 euro, dan zal de gemeente gemiddeld 200 euro rekenen. Maar dit bedrag kan per gemeente wel verschillen, dus vraag dit goed na!
Wat komt er op het terras te liggen
Ten slotte nog een ander belangrijk aandachtspunt, namelijk de vraag wat voor bekleding er op het dakterras komt te liggen. Er valt hier genoeg te kiezen, zoals dakterrastegels, vlonderplanken, stenen tegels of kunstgras. Qua kosten kan er flink verschil zijn, dus vergelijk het te gebruiken materiaal goed op prijs en kwaliteit. Succes en geniet straks volop van jouw dakterras!