Renson
00:54
04-12-2018

Ventileren, natuurlijk koelen en zonwering: drie-in-één

Oververhitting was absoluut een thema afgelopen zomer. Het was uitzonderlijk warm, maar het doet ons wel met z’n allen even stilstaan bij dé uitdaging van de toekomst: hoe houden we de binnentemperaturen draaglijk in onze goed geïsoleerde en luchtdichte huizen. Want eens de warmte daarin binnen zit, is die nog moeilijk opnieuw buiten te krijgen.

Renson

Het antwoord op deze vraag bestaat uit een combinatie van verschillende ingrepen: natuurlijke toevoer van verse lucht (het liefst continu en gecontroleerd en in combinatie met een ventilatiebox die de vervuilde binnenlucht afvoert), en ‘intensieve ventilatie’ of ‘nachtkoeling’.

Renson

De Renson Fixvent integreert raamverluchting voor een continue toevoer van verse lucht in de kast van een windvaste Fixscreen doekzonwering. Die houdt op zijn beurt de zon tegen nog voor die het glas raakt. Zo wordt vermeden dat de binnentemperatuur ongecontroleerd hoog oploopt, terwijl daglicht toch blijft binnenvallen en het zicht naar buiten behouden blijft. Bovendien kun je dankzij dynamische doekzonwering als deze in de winter en in de tussenseizoenen toch steeds blijven genieten van de gratis zonnewarmte om je huis mee te helpen opwarmen.

Renson

Door die Fixvent ventilatierooster/doekzonwering ook nog eens te combineren met extra grote raamroosters, kunnen grote  hoeveelheden koelere (nacht)lucht het interieur helpen afkoelen op warme zomerdagen. Wanneer dat vijf luchtwissels per uur oplevert, kan dat de binnentemperatuur in de zomer tot maar liefst 5 graden laten dalen: natuurlijk en gratis. De raamroosters voor intensieve koeling zijn voorzien van een muggengaas en zijn inbraakwerend.

Renson

Voor een volgende hete zomer geldt alvast één advies: zonwering naar beneden en ’s nachts de raamroosters open om de frissere lucht binnen te halen.

Tekst: Renson  |  Beeld: Renson

Profiel partners

JazoDr. Hahn