Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Verhoogde efficiëntie en productiviteit dankzij op maat gemaakte productielijn
Bij Robin Ducrot Métallerie zijn ze uiterst tevreden. De bewerkingstijd is korter en de foutenlast uiterst miniem. Bovendien draait het systeem onbemand.

Verhoogde efficiëntie en productiviteit dankzij op maat gemaakte productielijn

Operatoren kunnen op andere plaatsen ingeschakeld worden

Sneller werken, zelfs onbemand, en de foutenlast verminderen. Het zijn twee cruciale aspecten binnen de hedendaagse maakindustrie. Klanten worden immers steeds veeleisender op het vlak van kwaliteit en levertermijnen én het blijft ook moeilijk om geschikt personeel te vinden. Bij Robin Ducrot Métallerie, een metaalbewerkingsbedrijf in Pourrain, nabij Auxerre (Frankrijk) investeerden ze daarom in een op maat gemaakte productielijn van Soenen Hendrik. Hiermee kunnen alle profielen op één bewerkingscentrum verwerkt worden en meerdere bewerkingen in één doorloop gerealiseerd worden. En dat gebeurt uiteraard efficiënt en productief.

We schrijven het jaar 2000 als de heren Robin en Ducrot beslissen om hun krachten als specialisten in staal en aluminium te bundelen en de firma ‘Robin Ducrot Métallerie” op te richten. Vandaag heeft hun bedrijf met 30 medewerkers en een eigen studiedienst een sterke reputatie als het gaat over het ontwerp en de productie van elementen in metaal: trappen, hellingen, platforms, leuningen, meubilair, poorten, kozijnen, shutters, zonweringsystemen en serres, maar ook kolommen, dragende balken, vloeren en gevelelementen voor de realisatie van gebouwen. 

“Alles wat we doen, staat in het teken van onze service aan de klant: de kwaliteit van onze afgewerkte producten, de betrouwbare levertermijnen, de flexibiliteit om in te spelen op vragen uit de markt, …. Daarom blijven we  continu investeren in onze faciliteiten, mensen en machines”, lichten de zaakvoerders toe. “Het machinepark werd recent uitgebreid met een op maat gemaakt bewerkingscentrum: een belangrijke stap met het oog op een verdere groei in de toekomst. We gingen daarbij niet over één nacht ijs en vergeleken verschillende systemen op de markt. Uiteindelijk ontmoetten we de mensen van Soenen Hendrik. We waren onmiddellijk onder de indruk van de kwaliteit en performantie van hun hoogtechnologische productielijnen voor de profielbewerking. Ook hun no-nonsense manier van werken met korte, directe communicatielijnen was voor ons een doorslaggevend argument.”

Terwijl in het verleden verschillende machines nodig waren, kunnen met deze op maat gemaakte productielijn alle bewerkingen in één doorloop uitgevoerd worden.

Snel en efficiënt

Net als voor elk project ontwikkelde het team van de West-Vlaamse machinebouwer voor Robin Ducrot Métallerie een ‘slimme’ productielijn, die specifiek afgestemd werd op de behoeften van de klant en alle noodzakelijke profielen kan bewerken. 

“Terwijl in het verleden verschillende machines nodig waren, kunnen ze vandaag bij dit metaalbewerkingsbedrijf alle bewerkingen, bijvoorbeeld zagen, frezen, boren, …, in één doorloop uitvoeren. Zodra de operator de profielen op de invoertafel legt, worden die door het systeem herkend, waarna automatisch de gevraagde bewerkingen uitgevoerd worden”, legt Jean-Marc Ramadier, technisch-commercieel adviseur voor Frankrijk bij Soenen Hendrik, uit. 

“Er zijn camera’s voorzien die de kleur en contouren van de profielen controleren, zodat elke fout tijdens de productie uitgesloten wordt. Ook machinestilstand wordt te allen tijde vermeden, want een breuk bij de gereedschappen wordt onmiddellijk gedetecteerd, waarna een andere beschikbare tool de job overneemt. Dit bewerkingscentrum zal dan ook de snelheid en efficiëntie op de werkvloer aanzienlijk verhogen en het risico op fouten verder reduceren.”

Zoals bij elk project werd de productielijn perfect afgestemd op de behoeften van de klant. Alles gebeurt in nauw overleg met de klant.

Onbemand

De productielijn is intussen zowat twee maanden operationeel. De directie en operatoren bij Robin Ducrot Métallerie zijn tevreden. Ze moeten uiteraard nog heel veel ontdekken, maar merken nu al dat met deze machine de bewerkingstijd aanzienlijk korter is en de foutenlast uiterst miniem. Bovendien kan het systeem gedurende langere tijd autonoom en onbemand draaien. 

“Onze operatoren leggen de profielen op de invoertafel en kunnen daarna op een andere post in het productieproces, bijvoorbeeld bij de montage, ingezet worden. Een werkdag duurt ook langer, want net voor sluitingstijd kunnen we nog een reeks profielen laden, waarna de productielijn deze bewerkt als iedereen al naar huis vertrokken is. Onze efficiëntie en productiviteit neemt toe en we kunnen onze klanten een nog betere kwaliteit en een snellere levering garanderen”, stellen de heren Robin en Ducrot unaniem. 

“Eind december 2021 zaten we met Jean-Marc rond de tafel om het project concreet op te starten. Daarna volgde een bezoek aan de fabriek in België en konden we ervaringen delen met bedrijven die al een dergelijke productielijn op de werkvloer hadden. Tijdens het project werden nog aspecten bijgestuurd en uiteindelijk werden heel wat testen uitgevoerd, vooraleer het systeem uiteindelijk bij ons geleverd en geïnstalleerd werd. De ondersteuning van Soenen Hendrik stopt trouwens niet met de levering en inbedrijfstelling, want ook nu kunnen we nog steeds met al onze vragen rechtstreeks bij de fabrikant terecht, zonder tussenpersonen.“    

Meer informatie vindt u op: www.soenenhendrik.com.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details