Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
​Verticale aluminium gevelbekleding, die er strak en modern uitziet

​Verticale aluminium gevelbekleding, die er strak en modern uitziet

De verticale aluminium gevelbekleding ‘Linarte’ van Renson ziet er niet alleen strak en modern uit. Ook het duurzame en onderhoudsvriendelijke karakter overtuigt heel wat bouwheren. De mogelijkheden met vormen en kleuren zijn bovendien eindeloos en de montage verloopt vlot.

Wat het strakke zwart-wit van deze woning dat tikkeltje extra cachet geeft, is de verrassende combinatie van verschillende verticale Linarte profielen. Architect Nele Delva zag daarin in ieder geval een grote meerwaarde ten opzichte van een ritmische of gelijke profilering. 

“Gelukkig deelde de bouwheer daarover al snel dezelfde visie”, zegt ze daarover. Op dat moment komt hoe dan ook de meerwaarde van de Linarte gevelbekleding bovendrijven. Met individuele profielen kun je als architect je creativiteit de vrije loop laten. Het resultaat is in dit geval een unieke wildverband combinatie van ‘Even’ en ‘Block’ profielen, die laatste zowel in de 16mm als 30mm diepe versie. Dit leidt sowieso tot een één-uit-de-duizend ontwerp. Met de schuifpoort mee in dezelfde Linarte-profielen bekleed, krijgt het totaalbeeld van de voorgevel zelfs nog een extra ‘boost’.

Zorgvuldig opmeten

Volgens Davy Ghekiere (Aluwood) die de plaatsing van Linarte op deze gevel voor z’n rekening nam, staat of valt alles met een correcte opmeting op de werf: “Daarmee gaat de technisch tekenaar aan de slag en na een laatste controle kunnen de lamellen in productie. Voor de montage brengen we eerst een laag isolatie aan, gevolgd door een ventilerend doek en een houten latwerk. De profielen zelf worden daarop onzichtbaar bevestigd met clips. Dankzij die clips hoef je trouwens nooit profielen te verzagen want je komt altijd netjes uit. Een beschadigd profiel kun je bovendien heel gemakkelijk vervangen. Voor de afwerking op hoeken of ter hoogte van ramen en deuren zijn specifieke profielen beschikbaar.” 

Unieke combinaties

De combinatie van individuele blokvormige en ribvormige Linarte profielen met uiteenlopende dieptes geeft deze strakke gevel een uniek speels en dynamisch karakter. Dat er hier drie types profielen door elkaar gebruikt werden, lijkt een extra uitdaging, maar dat bleek mee te vallen. “Het vraagt natuurlijk wat ervaring en vakmanschap, maar de technische tekeningen helpen je goed op weg”, aldus Ghekiere. Ook het integreren van de ledverlichting had weinig voeten in de aarde. “Modules plaatsen, kabels doorvoeren en klaar. De elektricien gaat er dan vervolgens mee aan de slag om die aan te koppelen.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details