Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Vliesgevel draagt bij aan uitstraling, energie-efficiëntie en stabiliteit van gebouw
Bij dit gevelsysteem gaan design, functionaliteit, veiligheid en duurzaamheid hand in hand.

Vliesgevel draagt bij aan uitstraling, energie-efficiëntie en stabiliteit van gebouw

Elk onderdeel van de vliesgevel speelt een rol in het geheel

Gebouwen ontwerpen is complex en uitdagend. Men moet rekening houden met uitstraling en functionaliteit, maar ook met veiligheid en duurzaamheid. Daarom is de gevel een belangrijk element. Hij definieert de buitenkant van het gebouw én heeft invloed op de energie-efficiëntie en de algehele prestaties ervan. Innovatieve oplossingen, zoals het vliesgevelsysteem MC Wall van Aliplast Aluminium Systems, helpen om de uitdagingen van een gevelontwerp aan te pakken. Het nieuwe bedrijfspand van Martens Glas is daarvan een voorbeeld.

Het nieuwe bedrijfspand van Martens Glas heeft best wel een elegante uitstraling. Dit is het nieuwe visitekaartje van de firma.

Martens Glas uit het Belgische Hoogstraten is een expert in de realisatie van uitdagende glasprojecten. Het familiebedrijf bestond vorig jaar precies een halve eeuw en vierde dat onlangs met de opening van een nieuw bedrijfspand met kantoren en een showroom. De raam-, deur-, schuif- en vliesgevelsystemen van Aliplast dragen hun steentje bij aan een wel heel opvallende en functionele gevel. 

“In de vergaderruimtes werd gekozen voor het schuifraamsysteem VG500, maar de grootste blikvanger is toch onze MC Wall. Deze alles-in-één vliesgevel heeft een grote verscheidenheid aan stijlen, regels en afwerkingsprofielen op een uniforme lijn van 55 mm. De regels zijn beschikbaar tot een diepte van 294 mm, de stijlen tot 326 mm. Deze oplossing is geschikt voor glasdiktes tot 74 mm. Met een Uf-waarde van 1,5 W/m²K, een luchtdichtheid klasse AE1300, een waterdichtheid klasse RE1500 en een akoestische isolatie tot 38 dB (-2,-6) scoort dit systeem hoog op alle vlakken”, stelt sales manager Jourik Duwez. 

“Aangezien Martens Glas al jaren een trouwe partner van ons is, hebben ze de uitvoering uiteraard zelf gedaan.”

Gevelsysteem onder de loep

Dit project toont aan hoe innovatieve oplossingen, zoals de MC Wall, gebruikt kunnen worden om de uitdagingen van een gevelontwerp in moderne gebouwen aan te pakken. De verticale stijlen, horizontale regels, brandoverslagoplossingen, beglazing en structurele ondersteuning, … al deze elementen dragen één voor één bij aan de visuele aantrekkingskracht, de functionaliteit en/of de veiligheid. 

Verticale stijlen met diepe afdekkappen (200 mm)

Verticale stijlen aan de buitenzijde van een gebouw spelen een cruciale rol bij het definiëren van de architectonische uitstraling. De toevoeging van afdekkappen met een diepte van 200 mm heeft zowel functionele als esthetische voordelen. Deze afdekkappen bieden bescherming tegen weersinvloeden en dragen bij aan de visuele aantrekkingskracht van het gebouw door diepte en schaduw te creëren.

Horizontale regels met standaard afdekkappen (15 mm)

Horizontale regels dragen bij aan de algehele structuur van de gevel. Het gebruik van standaard afdekkappen van 15 mm op deze regels biedt een gestroomlijnde uitstraling en helpt bij het creëren van een uniforme en moderne gevel. Deze regels kunnen zowel functioneel als esthetisch zijn, omdat ze dienen als steunpunten voor beglazingselementen en tegelijkertijd een visuele onderbreking in de gevel creëren.

Brandoverslagoplossingen bij de vloerplaat

Brandveiligheid is uiteraard van het grootste belang. Bij gevelontwerpen moet speciale aandacht besteed worden aan brandoverslagoplossingen. In dit geval wordt een specifieke oplossing toegepast om de brandoverslag te minimaliseren, waarbij zowel de structurele integriteit als de veiligheid van het gebouw gewaarborgd worden.

Beglazing met ingeklemde structuur en isolatie

Beglazing is een centraal element in modern gevelontwerp. Bij dit project wordt een innovatieve aanpak toegepast met ingeklemde beglazing. Er wordt gebruik gemaakt van zonwerend isolatieglas – met een zo laag mogelijke reflectie en een zo groot mogelijke lichttransmissie. In de showroom zijn trouwens de grootste ramen te zien, die AGC Mol tot nu toe in deze samenstelling gemaakt heeft. Tussen de verdiepingen aan de betonnen vloerplaten werd hetzelfde zonwerend isolatieglas gebruikt. Aan de achterzijde van het glas werd echter een speciale email-laag in kleur aangebracht om zo te voorkomen dat men op het beton kijkt. Achter deze isolerende beglazing maakte het team van Martens Glas een extra constructie. Zo werd een compartiment gecreëerd, waarin nog meer isolerend materiaal geïntegreerd kon worden.

Het vliesgevelsysteem MC Wall van Aliplast is een ware eyecatcher.

Structurele ondersteuning met kruisverbinders en stalen Z-profielen

Een uitdagend aspect van dit gevelontwerp is de aanwezigheid van grote gewichten, die de doorbuiging van de horizontale regels kunnen beïnvloeden. Om dit aan te pakken, worden kruisverbinders en stalen Z-profielen gebruikt. Zo wordt de belasting naar de vloerplaten verdeeld en de stabiliteit van de gevel gewaarborgd.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details