Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Wat is een duurzaam kozijn?

Wat is een duurzaam kozijn?

GEALAN is dé pionier op het gebied van de recyclingscyclus: onze eigen PVC-resten, die van raamfabrikanten en ook die van de oude kozijnen, worden in een gesloten cyclus gebracht. De waardevolle grondstoffen worden vervolgens hergebruikt in nieuwe producten. Kunststofprofielen van GEALAN bestaan weliswaar nu al voor een groot gedeelte uit gerecycled materiaal maar dat is nog lang niet alles: nu al bespaart het bedrijf jaarlijks ruim 49.000 ton CO2. Ter vergelijking: er zijn ongeveer 4 miljoen bomen nodig om deze hoeveelheid te binden.

Eerst een stukje geschiedenis: al in 1996 introduceerde GEALAN zijn eerste milieubeheersysteem. In juni van dat jaar wordt de validering volgens de Europese eco-audit-verordening op de locatie Oberkotzau en Tanna uitgevoerd. Het bedrijf werd daardoor de eerste PVC-verwerker van ­Europa met dit veeleisende beheersysteem. GEALAN produceert, handelt en werkt dus op een aantoonbaar natuur- en milieuvriendelijke manier.

100% van het productieafval wordt dankzij hypermoderne recycling­installaties hergebruikt. Met een nieuwe recyclinginstallatie op de locatie Tanna maakt GEALAN de overstap van een handmatig naar een geautomatiseerd recyclingproces. De nieuwe installatie biedt ondersteuning met een meerfasig sorteerproces. Fijngemaakte profielen van afgekeurde producten worden automatisch ontdaan van stof en afdichtingen van zacht PVC. Vervolgens worden ze met hogeresolutiecamera’s gesorteerd in wit en niet-wit maalgoed. Het witte maalgoed wordt direct teruggebracht in het extrusieproces voor nieuwe profielen. Uit het grootste deel van het gekleurde recyclaat ontstaan uiteindelijk korrels. Ook deze kunnen hergebruikt worden in de extrusie en verwerkt worden tot nieuwe profielen.

Het S9000 NL kader met recycle kern, gebruikt 61,49% meer recycle grondstof bij elke meter kozijnkader in Nederland.

Ook is GEALAN partner van het kunststof kozijnen recyclesysteem. Hiermee bevordert het bedrijf het recyclen van gebruikte kunststof kozijnen. Deze leveren waardevolle grondstoffen op voor de productie van nieuwe kozijnen. Het kunststof kozijnen recyclesysteem verwerkt nu al ongeveer 75% van alle oude kunststof kozijnen. Het doel? Laten we daar 100% van maken!

Duurzaamheid in de praktijk kent echter vele facetten. Besparing van energie en onbewerkte grondstoffen bij de productie van onze kunststofprofielen zijn twee fundamentele elementen. Als deel van de VEKA Group werken we ook in een gesloten recyclingkringloop: een groot aandeel van het PVC dat GEALAN gebruikt, is afkomstig van gerecycled materiaal. En, dat wordt steeds meer. Zowel oude kozijnen als onze eigen productieresten worden weer aan de zeer efficiënte recyclingcyclus toegevoegd.

GEALAN is zich terdege bewust van zijn verantwoordelijkheid voor het milieu en de wereld van morgen. De recyclingcyclus is daarom slechts één van de vele instrumenten. Het gebruik van hernieuwbare energie, steeds efficiëntere productieprocessen, een verantwoorde omgang met middelen en onbewerkte grondstoffen en waar mogelijk samenwerking met regionale partners is voor ons in de loop der tijd een vanzelfsprekendheid geworden.

Recyclen betekent anno 2022 ook echt recyclen!

Groene stroom

Door de overstap op groene stroom bespaart GEALAN in Oberkotzau jaarlijks ruim 1.900 ton CO2. Op de productielocatie Tanna is het zelfs ruim 16.000 ton CO2 die jaarlijks kan worden bespaard. De ecologische voetafdruk van het bedrijf wordt hiermee steeds beter, omdat bij de productie van groene stroom geen CO2-emissies of radioactief afval ontstaan.

Bij GEALAN houden we al in de productontwikkelingsfase rekening met recycling. Dat geldt voor de ontwikkeling van nieuwe gereedschappen voor de profielproductie, voor de productie van de profielen zelf maar ook voor de recyclebaarheid van het eindproduct. Op deze manier worden GEALAN producten duurzaam ontworpen vanaf de eerste schets tot het herbruikbare eindproduct.

GEALAN innovaties besparen extra onbewerkte grondstoffen en middelen: de geoptimaliseerde thermische isolatiewaarden van de GEALAN-profielen en onze kleurtechniek GEALAN-acrylcolor®, die voortdurend verder ontwikkeld wordt, zorgen ook voor bijzonder energiebesparende en nóg duurzamere kozijnen.

Het moge duidelijk zijn: zó maken we van GEALAN kunststof kozijn een duurzame keuze!    

‘Milieu- en klimaatvriendelijk denken zit in onze genen’

Voor Kufa Raamsystemen was de blik op de toekomst – en de verantwoordelijkheid die daarvoor kan worden genomen – altijd al heel belangrijk. Henk Weber en Didier Holslag vertellen dat het zelfs in de huidige tijdgeest één van de belangrijkste onderwerpen werd, die elke keer ter sprake wordt gebracht bij hun partners. 

Henk: “Recycling en het creëren van circulaire processen is een wezenlijk onderdeel van onze strategie op weg naar energiekostenbesparende maatregelen. Zo eenvoudig is het eigenlijk. We denken mee met de groene lijn van de samenleving. Niets meer en zéker niets minder!”

Didier legt uit dat dit overigens niet alleen geldt voor de productgroepen die het bedrijf uit IJmuiden aan de markt aflevert, maar ook voor de eigen bedrijfsvoering. “Op onze gebouwen staan intussen al circa 600 zonnepanelen. Dat doen we niet voor niets. Ook daar zit namelijk onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. We willen de groene lijn in de volledige breedte in stand houden én vergroten. Milieu- en klimaatvriendelijk denken zit in onze genen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details