Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Waterdichte vensterbank- en dorpelaansluitingen dankzij innovatief ondersteuningssysteem
Dit systeem wordt als één geheel op maat geleverd. De plaatser moet enkel nog de kunststof zijprofielen monteren en de verlijming met het raam uitvoeren.

Waterdichte vensterbank- en dorpelaansluitingen dankzij innovatief ondersteuningssysteem

Basismateriaal voor 100% uit gerecycleerde petflessen

Vensterbanken en dorpels worden beschouwd als de achilleshiel van de bouwfysica. Een slechte aansluiting met raam en bouwschil zorgt voor waterinfiltratie met schimmel en schade aan gevel en metselwerk tot gevolg. Vandaag kan men vensterbank- en dorpelaansluitingen tot in de kleinste hoekjes waterdicht maken met behulp van Fixotherm, een ondersteuningssysteem gemaakt van KerdynTM Green FR platen. Dit basismateriaal bestaat voor de volle 100 % uit gerecycleerde petflessen. In de Benelux wordt deze revolutionaire oplossing, ontwikkeld in Oostenrijk, verdeeld door Belga Plastics.

Deze revolutionaire oplossing zorgt voor een vensterbank- of dorpelaansluiting die waterdicht is tot in de kleinste hoekjes.

Met een grote stand valt men tijdens een beurs zeker op. De producten zijn echter nog steeds de belangrijkste schakel voor succes. Unieke, innovatieve oplossingen trekken nu eenmaal direct de aandacht van de bezoeker. Bij Belga Plastics hebben ze die boodschap al langer begrepen. Zo introduceerde de firma uit Melle vier jaar geleden op Polyclose de Phonotherm® platen voor de Benelux en ook tijdens deze editie pakken ze opnieuw uit met een echte nieuwkomer van formaat voor dezelfde markten. 

Fixotherm, op basis van KerdynTM Green FR platen, is namelijk een ondersteuningssysteem dat ervoor zorgt dat vensterbank- en dorpelaansluitingen volledig waterdicht zijn en blijven. Deze maatoplossing scoort bovendien hoog op het vlak van isolatie en kan ook heel eenvoudig verwerkt en gemonteerd worden.

“Manfred Froschauer, de uitvinder van dit product, was als installateur van ramen bij renovatiewerkzaamheden vaak gebotst op problemen door waterinfiltratie: schimmelvorming, maar ook water- en bouwschade aan het metselwerk of de gevel. Tijdens een seminar had een expert ook duidelijk gemaakt dat diegene die de vensterbank of dorpel monteerde, meteen ook aansprakelijk was voor die schade. Zo ging hij op zoek naar een eenvoudige, snel te monteren oplossing om dit vochtprobleem op te lossen”, vertelt Frank Putteneers, bouwkundig ingenieur met als specialisatie luchtdichting bij Belga Plastics. 

“Hij creëerde een compleet ondersteuningssysteem op basis van ­KerdynTM Green FR platen. Samen met raamfabrikanten en –installateurs werd veel uitgeprobeerd. Uiteindelijk werd een prototype gebouwd, dat de doorgedreven testen bij een externe instantie met verve doorstond. Intussen wordt het gepatenteerde Fixotherm al door heel wat installateurs in Oostenrijk gebruikt en hebben wij besloten om het product in de Benelux te verdelen.”

Fixotherm wordt opgebouwd met KerdynTM Green FR platen. Die zijn vocht- en temperatuurbestendig, sterk isolerend, vormstabiel én eenvoudig te verwerken.

Op basis van gerecycleerde petflessen

Fixotherm is een totaaloplossing, die bestaat uit vier componenten: een aansluitprofiel onder het raam, een ondersteunend profiel voor de uitkragende vensterbank of dorpel, een lekdorpel in kunststof en een afsluitprofiel aan de zijkanten, ook in kunststof. Het wordt op maat gemaakt in functie van het isolatiemateriaal in de gevel en de benodigde uitkraging. 

“De KerdynTM Green FR platen, die de basis vormen voor dit product, worden geëxtrudeerd uit gerecycleerd materiaal van kunststof flessen. Voor 1 m³ aan grondstof voor de versie met een dichtheid van 180 m³ zijn ongeveer 6500 petflessen nodig”, licht Putteneers toe. “Deze platen zijn zeer licht en blinken uit door hun vochtbestendigheid, sterk isolerend vermogen, drukvastheid, buigvastheid en vormstabiliteit. Ze breken ook niet gemakkelijk, zijn temperatuurbestendig en hebben een hoge weerstand tegen chemicaliën.

Eenvoudige verwerking

Belga Plastics levert Fixotherm kant-en-klaar op maat bij de schrijnwerker, deurplaatser of kozijnbouwer. Die moet enkel nog de zijplaten aanbrengen en de totaaloplossing op het raam verlijmen en vastschroeven. De platen zijn standaard beschikbaar met een afmeting van 2440 x 1250 mm en leverbaar in diktes van 10 tot 200 mm. “Ook al gaat het om een doordacht product met veel eigenschappen, de verwerking en verlijming ervan blijft kinderspel. Zo gebeurt de bewerking net als bij hout, dus op de gewone houtbewerkingsmachines”, sluit Frank Putteneers af. “Het materiaal kan gezaagd en gefreesd worden zonder braamvorming. Om grotere afmetingen te realiseren, worden twee of meerdere platen aan elkaar gekoppeld met behulp van deuvels en verlijming. Daarvoor gebruikt men PU-gebaseerde lijmen. Bezoek onze stand op Polyclose voor nog meer informatie rond dit revolutionaire product.”    

Meer informatie vindt u op: www.belgaplastics.be.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details