Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
‘We vertalen de vraag om veiligheid naar een totaalconcept’

‘We vertalen de vraag om veiligheid naar een totaalconcept’

Als het gaat om inbraakwerendheid, gaat uw voorkeur dan uit naar drie, vijf of vijftien minuten inbraakvertraging? De eerste twee opties voldoen aan de norm, maar u kiest waarschijnlijk voor de laatste optie. Helemaal wanneer u zelf eens geconfronteerd bent met inbraak. Hetzelfde geldt voor brand- of rookwerendheid van gebouwen. We realiseren ons pas hoe waardevol een mensenleven is op het moment dat het dichtbij komt.

Dat is precies wat Alprokon Aluminium verstaat onder ‘veiligheid is emotie’. Vanuit deze visie gaat Alprokon samen met de opdrachtgever op zoek naar de vraag om veiligheid, om deze vervolgens te vertalen naar een totaaloplossing inbraakwering, brand- en rookwering en/of vlucht- en paniekontgrendeling. “Met deze klantgerichte benadering maakten we twee jaar geleden een flinke ommezwaai in onze bedrijfsvoering”, zegt Henk van Herpen, Directeur Projecten bij Alprokon. Van Herpen stapte 41 jaar geleden, na zijn twee broers, in het familiebedrijf. Hij maakte van dichtbij mee hoe Alprokon uitgroeide van plaatbewerkingsbedrijf tot een deskundige, inspirerende partner in veiligheidsoplossingen.

‘We vertalen de vraag om veiligheid naar een totaalconcept’

Deurnaald van Alprokon tijdens rooktest.

 

Focus op voorkant markt

“In de jaren tachtig nam de vraag naar brandwerende producten toe”, vertelt Van Herpen. “Als antwoord daarop ontwikkelden we brandwerende deurnaalden, slotkastbekleding en sponningsprofielen. Deze producten zorgen er bij brand voor dat de hang- en sluitnaden tussen en rondom de deuren langdurig stabiel en zuurstofarm worden afgesloten. Dit speelt een belangrijke rol bij brandcompartimentering.” Alprokon leverde de brandwerende, en later ook de inbraakwerende producten via de professionele ijzerwaren vakhandel aan de markt. Dat doet Alprokon nu nog steeds, maar dan met de focus op de voorkant van de markt. Van Herpen: “Sinds de crisis is de wens van de klant steeds meer leading geworden.

‘We vertalen de vraag om veiligheid naar een totaalconcept’

Meedenken in voortraject

“We streven ernaar om in een steeds vroeger stadium in de bouwkolom in te stappen”, voegt adjunct directeur Richard Snel van Alprokon toe. “Toen ik in 2017 in het bedrijf kwam, werden we pas in de realisatiefase bij een project betrokken. Inmiddels worden we steeds vaker al in de programma- of ontwerpfase ingeschakeld. We denken vanaf de eerste plannen of schetsen mee in programma’s van eisen en/of totaalconcepten voor veiligheid. Onze kennis en ervaring op productniveau is hierbij van toegevoegde waarde. Dat geldt ook voor onze kennis van wetgeving. Zo krijgen we in 2021 te maken met het Besluit bouwwerken leefomgeving. Dit is een onderdeel van de nieuwe Omgevingswet, waarin onder meer strengere normen staan voor rookwering. Wij voldoen daar nu al aan, met rookwerende deurnaalden die getest zijn bij zowel 20 als 200 graden Celsius. Onze geteste deuren zijn door de excellente prestatie tijdens de test toepasbaar tot 2.70 meter voor brandwering en tot 3.00 meter voor rookwering.Hiermee lopen we op de wetgeving vooruit, maar waarom zouden we wachten? Met deze oplossing kunnen we levens redden.”

Totaaloplossingen in veiligheid

Om optimaal in te spelen op de wensen en behoeften van de klant richtte Alprokon een projectbureau in. Snel: “Eerst brengen we samen met de klant de vraag om veiligheid in kaart. Dit kan gaan om brand- en rookwerende compartimentering, vlucht- en paniekontgrendeling, inbraakwering of geluidswering. Of een combinatie daarvan. Op basis van die vraag stellen we een pakket van producten samen, waarmee we een totaaloplossing bieden die minimaal voldoet aan de geldende NEN-normen. Daarin werken we samen met gespecialiseerde partners. Een van onze oplossingen is bijvoorbeeld een deurnaald met geïntegreerde GU/BKS paniekontgrendeling voor paniekdeuren.”

‘We vertalen de vraag om veiligheid naar een totaalconcept’

De Alprokon producten worden onderworpen aan Peutz brandproeven.

 

Maatwerk

De deurnaalden van Alprokon zijn leverbaar via de ijzerwarenvakhandel in een prefab of maatwerk uitvoering. Bij prefab levering moet de aannemer de deurnaalden op locatie op maat zagen en voorzien van een sponningsparing. Maatwerk deurnaalden zijn al tot op de millimeter nauwkeurig ingekort, hebben al sparingen voor de sponning en kunnen op de bouwplaats direct verwerkt worden. “Met onze maatwerk deurnaalden bieden we een praktische oplossing voor het tekort aan handen in de bouw”, zegt Van Herpen.

“Tegelijkertijd bespaart de aannemer kosten. Hij kan sneller monteren en verkleint de kans op faalkosten. Hij loopt immers geen risico op een lelijk of verkeerd verzaagde deurnaald.” Alprokon is druk doende om dit maatwerk concept door te ontwikkelen. Inmiddels is de levertijd al flink verkort. In plaats van drie weken kan een kernassortiment aan deurnaalden nu binnen een week na bestelling op de bouwplaats geleverd worden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details