Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Weneko is 35 jaar partner van VEKA

Weneko is 35 jaar partner van VEKA

Onlangs vierden VEKA en Weneko hun 35-jarige samenwerking. “Na 35 jaar werken de beide familiebedrijven nog steeds vanuit dezelfde waarden”, aldus Luc Nederlof. Hij vertelt hoe deze waarden een stevige basis bieden voor de toekomst.

Weneko’s geschiedenis begint bij Westerveld en Nederlof, de in 1942 opgerichte timmerfabriek voor houten kozijnen. Begin jaren tachtig zagen de toenmalige eigenaren van de timmerfabriek dat in projecten steeds vaker kunststof kozijnen werden toegepast. Daarom richtten zij in 1984 een eigen fabriek voor kunststof kozijnen op: Weneko kunststoffen.

Keuze voor VEKA

De oprichters, twee broers Nederlof, hadden aanvankelijk geen kennis van kunststof. “Dus haalden ze iemand uit de kunststofwereld binnen: Gerrit Wildenbeest. In overleg met hem werd besloten om met VEKA in zee te gaan. Ook toen stonden de kwaliteit en de betrouwbaarheid van VEKA al goed aangeschreven. Bovendien was het een familiebedrijf.” Waarom had samenwerking met een familiebedrijf de voorkeur? “Familiebedrijven focussen op waarden als kwaliteit, continuïteit, betrouwbaarheid en lokale betrokkenheid. Omdat Weneko een partnership voor de lange termijn zocht, zou het met VEKA beter matchen dan met een beursgenoteerd bedrijf of een bedrijf met externe aandeelhouders.” Dat hebben ze destijds goed gezien, constateert Nederlof. “Omdat we als partners hetzelfde denken, werken we nog altijd samen. Natuurlijk zijn er wel eens verschillen van mening, dat moet kunnen. Maar het is bewonderenswaardig dat VEKA als groot internationaal bedrijf al meer dan 50 jaar de oorspronkelijke normen en waarden hooghoudt.”

Gestage groei

“De periode met Wildenbeest als mede-eigenaar was heel vruchtbaar”, vervolgt Nederlof. “Toen hij na 16 jaar met pensioen ging, had Weneko genoeg mensen met vakkennis en ervaring in huis.” De verhuizing in 2000 naar de huidige productielocatie met showroom in Dinxperlo betekende een opstap naar verdere groei. “Belangrijk was ook dat er in 2005 duidelijkheid kwam over de toekomstige leiding van de zusterbedrijven Westerveld en Nederlof en Weneko. De derde generatie Nederlofs trad in 2007 aan: Ralph, Mark en ik. Mijn collega Martin Lieftink en ik zijn samen verantwoordelijk voor de leiding van Weneko.”
Weneko groeide gestaag door, ook tijdens de crisis. “Sinds 2007 is de omzet bijna verdrievoudigd. In 2015 en 2018 hebben we de productie opgeschaald. Wekelijks produceren we 600 kunststof kozijnen. Later dit jaar wordt de productiehal nog eens uitgebreid, nu om meer opslagruimte voor producten en materialen te creëren. De productiehal zal dan 7.000 m2 beslaan.”

Kwaliteit medewerkers cruciaal

De mooie cijfers zijn vooral te danken aan de kwaliteit van de medewerkers, benadrukt Nederlof. “We hebben goede mensen en er is weinig verloop. Dat komt ook doordat we goed zijn voor de mensen. Als we goed draaien, krijgen mensen een bonus.” De persoonlijke betrokkenheid is groot. “Tussen de middag zitten we met z’n allen in één kantine. Als we een borrel hebben, komt 98% van de mensen: gewoon omdat ze dat leuk vinden.” Mond-tot-mondreclame zorgt ervoor dat nieuwe krachten zichzelf vaak komen aanbieden. Naast 40 eigen medewerkers heeft Weneko zo’n 30 monteurs op de weg. “Die huren we in; het zijn betrouwbare vakmensen met wie we al lang samenwerken.”

Groeimarkt

Weneko is actief in heel Nederland. De meeste projecten betreffen woningen en appartementen; utiliteitsbouwprojecten komen af en toe voor. “Veel klanten behoren tot de top 80 van Nederlandse bouwbedrijven; daarnaast werken we voor lokale aannemers.” Zo’n 60% van de projecten is nieuwbouw en zo’n 40% renovatie. “Hoog- en laagbouw, hoog-geïsoleerd en nul-op-de-meter: alles komt voorbij.” Particuliere opdrachtgevers bedient Weneko niet rechtstreeks. “Dat doen we uitsluitend nog via de handel of dealers.” Van weerstand tegen kunststof kozijnen is bij aannemers en opdrachtgevers eigenlijk geen sprake meer. “Kunststof wordt steeds vaker gevraagd. Het blijft een groeimarkt.” Hoe opereert Weneko in deze markt? “Groeikansen willen we uiteraard pakken, maar daar zit wel een beperking aan. Omdat we kwaliteit belangrijk vinden, willen we nu niet meer dan 50 medewerkers hebben. We blijven liever middelgroot of middelklein, net hoe je het noemen wilt.” Waarom? “Er is een grens aan hoeveel mensen je als directie persoonlijk kunt kennen en hoe vaak je ze kunt spreken. We willen een platte organisatie blijven, maar boven de 50 medewerkers zou er een laag bij moeten komen.”

Prefab heeft de toekomst

Westerveld en Nederlof in Breedenbroek, dat houten kozijnen en houten spouwbladen maakt, en Weneko groeien de laatste jaren meer naar elkaar toe. “Qua inkoop, administratie en werkvoorbereiding, maar ook qua verkoop. De vraag naar onze houten binnenspouwbladen waarin de kunststof kozijnen al gemonteerd zijn, blijft bijvoorbeeld toenemen.” Deze vorm van prefab is handig voor renovatieprojecten waarin hele gevels worden vervangen en tevens handig voor nieuwbouw. “Prefab heeft de toekomst, want het wordt steeds lastiger om voldoende montagehandjes te krijgen op de bouwplaats.” Een andere praktische vorm van prefab is Weneko’s combi-stelkozijn voor nieuwbouw. “In dit houten stelkozijn is het kunststof kozijn met beglazing gemonteerd. Voorzien van een beschermfolie wordt het op de bouwplaats geleverd. Het kozijn wordt in één keer glasdicht geplaatst en de aannemer kan door met de planning. Aannemers die het eenmaal geprobeerd hebben, zweren erbij!”

Vooruitzichten

Hoe ziet Nederlof de toekomst? “Er is een tekort aan nieuwbouwwoningen. Daarnaast zijn er gigantisch veel woningen in Nederland die gerenoveerd, energieneutraal gemaakt of anderszins energetisch verbeterd moeten worden. Als die vraag in de komende 10 jaar loskomt, zitten wij in een sector die zeker nodig zal zijn.” Nuchterheid: ook een kenmerk van familiebedrijven.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details