Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Wereldwijde primeur voor kozijnen van bio-attributed PVC
Anouk Mulder (BAM), Freddy van der Werff & Henk van der Vliet (Kumij) Jelmer Bijlsma(Kömmerling)

Wereldwijde primeur voor kozijnen van bio-attributed PVC

Kozijnen van Bio- attributed PVC van Kömmerling door Kumij toegepast in een project van BAM 

Met de ontwikkeling en toepassing van kunststof kozijnen gemaakt van bio-attributed PVC, hebben profielleverancier Kömmerling en kozijnfabrikant Kumij, een wereldwijde primeur te pakken. Kumij heeft deze innovatieve profielen verwerkt tot kozijnen en deuren voor een verduurzamingsproject van BAM in Steenwijk. Door de inzet van deze innovatie wordt circa 6000 kilogram CO2 bespaard.

Fossielvrij PVC

Bio-attributed PVC is een nieuwe ontwikkeling waarbij de fossiele grondstof wordt vervangen door een hernieuwbaar alternatief: restmateriaal uit duurzame bos- en landbouw. Dit maakt het materiaal vele malen duurzamer dan traditioneel PVC, met een CO2 besparing tot wel 90%, zonder in te hoeven boeten aan kwaliteit. ‘Wij zijn trots op deze primeur. Het was nog niet eerder toegepast in de kozijnindustrie en wij zien dit als een belangrijke stap in de ontwikkeling van duurzame bouwmaterialen’ aldus Jelmer Bijlsma, manager Duurzaamheid en innovatie bij Kömmerling Nederland. 
Dit is het meest toekomstbestendige product in onze markt. Door de toepassing van deze innovatie kunnen we de afhankelijkheid van fossiele grondstoffen verminderen en de duurzaamheid van de kunststof industrie vergroten, aldus Freddy van der Werff, algemeen directeur van Kumij.

Duurzame samenwerking

Kömmerling zet zich al langer in voor een duurzame toekomst en deze ontwikkeling sluit daar naadloos bij aan. Samen met  ketenpartners is de milieuimpact van de hele leverketen in detail geanalyseerd, op basis waarvan de meest duurzame keuzes gemaakt kunnen worden. “Onze ambitie is om vandaag het verschil te maken en de juiste acties en beslissingen te nemen voor de wereld van morgen. Het is geweldig om in de hele keten te kunnen samenwerken met partners die even gemotiveerd zijn om duurzaam en circulair te ontwikkelen.”  aldus Bijlsma.  Kumij, onderdeel van marktleider VHZ, heeft van de bio-attributed profielen van Kömmerling hoogwaardige kozijnen geproduceerd. ‘Ze voldoen niet alleen aan alle eisen maar leveren ook een verbluffend eindresultaat op’, zegt Van der Werff. ‘Dat stimuleert natuurlijk een verdere uitbreiding van deze duurzame en ketenbrede samenwerking van alle betrokken partijen.’ 

Grondstoffenleverancier INEOS Inovyn heeft actief bijgedragen aan het gehele proces door BIOVYN te ontwikkelen en de benodigde informatie te verstrekken aan de ketenpartners. Ook zij zien de toekomst in fossielvrij PVC. “BIOVYNTM is de perfecte oplossing voor die sectoren die zich inzetten voor het verminderen van hun CO2-uitstoot, en biedt dezelfde prestaties en resultaten als traditionele PVC”, zegt Inna Jeschke, Business Unit Manager Polymers bij INEOS Inovyn. “We zijn verheugd om te zien dat de bouwsector op bio-attributed PVC vertrouwt als oplossing voor hun duurzame projecten”, vervolgt ze.

Verduurzamingsproject

Het eerste project waar de gecertificeerde kozijnen van bio-attributed PVC zijn toegepast, is een verduurzamingsproject van BAM wonen. Hier worden 19 sociale huurwoningen uit de jaren ’70 verduurzaamd tot nul-op-de-meter woningen. In totaal gaat het bij dit project om ruim 100 kozijnen, uitgevoerd in de serie K-VISION Trend in een crème-kleur en voorzien van dennengroene draaidelen en hoogwaardig triple isolatieglas. Dit laatste geeft deze kunststof kozijnen extra goede prestaties, waarmee de woningen naar energielabel A+++ zijn gegaan. 
Kumij en BAM Wonen hebben gezamenlijk de visie om duurzame oplossingen te bieden die verder gaan dan de huidige normen en voorschriften. Door te kiezen voor fossielvrije kunststof kozijnen in dit project, laten ze zien dat duurzaamheid en hoogwaardige kwaliteit hand in hand kunnen gaan. ‘Bij BAM Wonen versnellen we de energietransitie. We zetten daarvoor de keten in beweging, zodat onze partners en opdrachtgevers net als wij een grotere en groenere stap zetten. Onze samenwerking met Kumij is daar een goed voorbeeld van’, aldus Anouk Mulder, projectleider bij BAM Wonen.

Innovatie voor de toekomst

De introductie van de kozijnen van bio–attributed PVC markeert een belangrijke mijlpaal in de bouw- en constructiesector. Het toont de duurzame evolutie van de sector en laat zien dat innovatie en milieubewustzijn de weg voorwaarts zijn. Met een gezamenlijke inspanning komt een duurzame toekomst daadwerkelijk sneller dichtbij. De volgende projecten, in Nederland en Duitsland worden nog dit jaar voorzien van deze innovatieve kozijnen. Kozijnen van Bio-attributed PVC by Kömmerling zijn vanaf nu verkrijgbaar en op projectbasis inzetbaar. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details