Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
‘Wij denken al in vroegtijdig stadium mee over bouwproces’
Tijdens de bouwplaatsinpectie (BPI) wordt gecontroleerd of de kozijnen op de juiste manier zijn verwerkt.

‘Wij denken al in vroegtijdig stadium mee over bouwproces’

Prefab kozijnconcept klaar voor Wet kwaliteitsborging

Om meer toezicht en controle in de bouw te krijgen, wordt op 1 januari 2024 de Wet kwaliteitsborging (Wkb) van kracht. Met zijn prefab kozijnconcept is HEBO uit Twente hier al helemaal klaar voor. “Wij zijn vanaf het begin tot het einde betrokken bij het bouwproces. Daardoor bieden wij aannemers een totaaloplossing. Wat de ANWB/RDW is voor de autobranche, is HEBO in feite voor de kozijnbranche”, zegt directeur Norbert Kuipers.

‘HEBO, uw partner voor kozijnen’, zo luidt de slogan van deze producent van hoogwaardige kunststof- en houten kozijnen. “Maar wat wij doen, gaat veel verder dan alleen maar het leveren van kozijnen. Wij denken namelijk al vanaf het begin van het bouwproces mee om onze kozijnen technisch zo goed mogelijk in een bouwproject te verwerken, vanaf het basisontwerp tot en met oplevering en onderhoud”, vertelt Kuipers.  

HEBO is met zijn prefab kozijnconcept helemaal klaar voor de Wet kwaliteitsborging.

Stap 1: modelleren in basisontwerp

Met zowel aannemers, architecten alsook de verwerkende industrie in HSB en beton zit het bedrijf al vroegtijdig aan tafel om mee te denken over het modelleren van een kozijn in het basisontwerp, verduidelijkt ­Kuipers. “Dat is essentieel, want daarmee voorkom je dat in het voortraject in BIM c.q. Revit iets wordt bedacht dat naderhand in het definitieve ontwerp toch niet mogelijk blijkt.”

Stap 2: verankering naar binnenwanden

Zodra het basisontwerp akkoord is en het definitieve ontwerp wordt gemaakt, komt de verankering van het kozijn naar de binnenwanden in beeld. “Die verankering naar de binnenmuur – hetzij van beton, kalkzandsteen, hout of een ander materiaal – voeren wij uit in nauwe samenwerking met de firma Gebr. Bodegraven, specialist in verbindingen voor de bouw”, legt Kuipers uit. “Daarmee garanderen wij dat het kozijn op een juiste manier in of op de wand wordt gemonteerd.”

Stap 3: oplevering met bouwplaatsinspectie

Tot de totaaloplossing van HEBO behoort ook dat de kozijnen bij de oplevering van het bouwproject nog eens extra worden nagelopen. Kuipers: ”De prefab kozijnen worden vanuit onze fabriek volledig afgewerkt, voorzien van glas en alle gekozen accessoires, afgeleverd op de bouwplaats of bij de verwerkende industrie. Vervolgens wordt door middel van een bouwplaatsinpectie (BPI) gecontroleerd of de kozijnen op de juiste manier zijn verwerkt en of alles er goed bij staat. Dit alles in nauwe samenwerking met de beton- en HSB-industrie die meekijkt in het verwerkingsproces en zo nodig naar oplossingen zoekt.”

HEBO is met zijn prefab kozijnconcept helemaal klaar voor de Wet kwaliteitsborging.

Stap 4: service en onderhoud

Norbert benadrukt bovendien het belang van goed onderhoud: “Een kozijn kan een leven lang mee. Het beste is om jaarlijks onderhoud te plegen en een inspectie te doen. Daar heb je op de lange termijn echt gemak van en op deze manier investeer je in een langere levensduur van je kozijnen.”

Wet kwaliteitsborging

Dankzij het doorlopen van alle bovengenoemde stappen is HEBO met zijn prefab kozijnconcept optimaal voorbereid op de Wet kwaliteitsborging die op 1 januari 2024 van kracht wordt. “Die wet moet aantonen of een aannemer een bouwwerk goed heeft uitgevoerd”, zegt Kuipers. “Welnu, wat kwaliteitsborging van kozijnen betreft, ontzorgen wij aannemers volledig waarmee wij een totaaloplossing bieden. In dat opzicht zou je kunnen zeggen dat wat de ANWB/RDW voor de autobranche is, wij als HEBO voor de kozijnbranche zijn.” 

HEBO is met zijn prefab kozijnconcept helemaal klaar voor de Wet kwaliteitsborging.

Techno-ruimte

Sinds het najaar van 2020 beschikt het in het Twentse Hengevelde gevestigde HEBO over een ultramoderne, dynamische showroom. “Een onderdeel daarvan is een techno-ruimte waar zowel klanten van HEBO als van Gebr. Bodegraven kunnen leren werken met verankeringstechniek voor kozijnen”, vervolgt Kuipers. “Daarvoor staan in deze praktijkruimte zo’n vijfentwintig kozijnopstellingen waarop klanten zélf kunnen oefenen met het afstellen of bijstellen van kozijnen, plus het bevestigen van kozijnen op een wand van beton, hout of kalkzandsteen. Op die manier bieden we onze klanten extra service.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details