Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
WILKA investeert in een moderne draaitafelmachine voor de vervaardiging van cilinderkernen.
Inwijding van de nieuwe draaitafelmachine RT 100-12 van Pfiffner op de standplaats van WILKA in Velbert. V.l.n.r.: Michael Ensel (Pfiffner, technology salesmanger), Robert Schlieper (WILKA, directeur), Uwe Krause (Pfiffner, directeur), Andreas Linnemann (WILKA, technisch leider).

WILKA investeert in een moderne draaitafelmachine voor de vervaardiging van cilinderkernen.

Sinds augustus is het nieuwe kernbewerkingscentrum, “RT 100-12” van de firma Pfiffner, de wereldwijd grootste machinenwerktuigenfabrikant van draaitafelmachines, in gebruik bij WILKA Schließtechnik GmbH in Velbert (Duitsland), en is nu al niet meer weg te denken.

Met de draaitafelmachine RT 100-12 van Pfiffner heeft WILKA een van de meest flexibele, productieve en precieze machines gekocht voor de vervaardiging van draai- en freesdelen. Hiermee komt WILKA tegemoet aan de stijgende behoefte aan hoogwaardige cilinders en groeiende veelvoud aan producten.

De RT 100-12 verzorgt, uitgerust met de nieuwste “industrie 4.0”-klare CNC aansturing van Bosch, het productiebereik van cilinderkernen, waarvoor voorheen vier verschillende CNC-machines noodzakelijk waren. De multi-stationmogelijkheid in combinatie met de 12 roterende werktuigspindels en de CNC-assen garanderen de slottechniekproducent een hoge mate van flexibiliteit en een groot potentieel voor optimalisering. Te beginnen bij machinedoorlooptijden, via precisie, soortzuivere uitworp, orderbeheer, beoordelingsmogelijkheden tot aan de graad van automatisering.

De eisen die WILKA stelde aan de machinefabrikant waren enorm hoog, vooral op het punt van precisie. Ter verduidelijking: een artikel bij WILKA bestaat uit tot wel 210 kenmerken, zoals o.a. boringen en frezingen. Deze moeten, conform de eisen van WILKA, altijd worden gemaakt met een tolerantie van twee honderdste van een millimeter. Dit leidt tot 4410 productiestappen, die allemaal door Pfiffner moesten worden gedefinieerd en geprogrammeerd.

“Bij deze uitzonderlijke hoeveelheid onderdelen, stonden wij voor de uitdaging om de brug te slaan tussen flexibiliteit en productiviteit”, aldus Uwe Krause, directeur bij Pfiffner. “Ook al was het niet eenvoudig: uiteindelijk hebben we het project succesvol af kunnen sluiten”.

De cijfers geven Krause gelijk: al twee weken na de opbouw van de 16 ton zwaar wegende machine in Velbert, rolden de eerste exact op maat gemaakte onderdelen van de band. Sinds de oplevering loopt de RT 100-12 met een indrukwekkende beschikbaarheid van rond 98% en produceert, afhankelijk van de uitvoering, 2.000 tot 2.500 hoge precisie-artikelen per dag. De productietijd van cilinderkernen kon daarbij per cilinderkern worden teruggebracht van voorheen 60 seconden naar 13 seconden nu. “De mogelijkheden die de RT 100-12 biedt met betrekking tot automatisering en digitalisering, konden we in nog geen ander project zo goed benutten als bij WILKA”, zegt een trotse Uwe Krause. “WILKA beschikt hier over een high-techoplossing van het allerhoogste niveau.” 

Alhoewel de RT 100-12 oorspronkelijk voor de automobielindustrie werd ontwikkeld, waar deze moest voldoen aan hoge eisen op het gebied van productie en complexiteit, wordt deze sinds enkele jaren ook ingezet in de beslagindustrie en nu ook voor het eerst in de slotindustrie met WILKA als voorloper. De RT 100-12 is de grootste investering van WILKA in haar bestaan. Een van de redenen waarom Andreas Linnemann, technisch leider bij WILKA, heel kritisch is geweest bij de keuze van de producent. “We hebben heel lang gezocht naar een betrouwbare partner die enerzijds de verscheidenheid en complexiteit in onze branche en in het bijzonder die van onze producten begrijpt en aan de andere kant een vlekkeloos proces en transparante communicatie kan garanderen.”

Dat Pfiffner aan deze ambitie kan voldoen, had de onderneming al in eerdere gezamenlijke projecten met WILKA bewezen.

“De firma Pfiffner hebben we op alle terreinen leren kennen als een betrouwbare machineproducent, maar vooral ook als partner. Van management via projectleiding tot aan de installateurs, iedereen bij Pfiffner stelt alles in het werk om ons als klant een probleemloos functionerende machine ter beschikking te stellen”, vult Linnemann aan.

Alhoewel het nog niet officieel werd uitgesproken, staat voor de toekomst al vast dat er meer gezamenlijke projecten van Pfiffner en WILKA zullen volgen. Een ding staat voor beide partijen vast: de koers is bepaald. Natuurlijk staan ook de groeiambities van WILKA op de middellange en lange termijn meer investeringen in nieuwe technologieën niet in de weg.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details