Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Winddruk bij hoogbouw stelt  hoge eisen aan raamsystemen

Winddruk bij hoogbouw stelt hoge eisen aan raamsystemen

Hoe hoger je bouwt, hoe hoger ook de winddruk. Daarmee moeten architecten en bouwbedrijven rekening houden bij de realisatie van hoge appartementsblokken of andere hoogbouwprojecten. Aliplast Aluminium Systems bepaalde aan de hand van uitvoerige testen op vlak van water- en luchtdichtheid én akoestiek welke raamsystemen ideaal waren voor de Astor-toren met twaalf bouwlagen in Geel. Het woonzorgcentrum zal plaats bieden aan meer dan honderdzestig zorgbehoevende bewoners, verspreid over vier gebouwen.

Het hoogste gebouw uit kruislaaghout staat in Geel. Het was immers de wens van architect Osar om voor de Astor-toren niet te kiezen voor klassiek metselwerk, maar de woonzorgtoren met twaalf bouwlagen op te trekken in grote massieve platen, die bestaan uit drie tot zeven tegen elkaar gelijmde houtlagen, en aluminium kozijnen.

Testinstituut IFT in Rosenheim: Aliplast heeft hier het grootste brandwerend glaselement getest dat mogelijk is in Europa: de FR90 van 3000 x 6000 mm in vast glas in permanente constructie. Copyright Aliplast

 

“Dergelijke platen van kruislaaghout worden steeds meer ingezet bij de realisatie van hogere woongebouwen, maar het gebruik ervan staat nog in de kinderschoenen”, zegt Els Uvyn, projectmanager bij Aliplast. “De hybride structuur van kruislaaghout brengt uitdagingen op het gebied van stabiliteit met zich mee. Grootste uitdaging was om krachten, zoals wind, die zich manifesteren op de gevels, via de houten vloerplaten naar de centrale betonkern over te brengen.”

Aluminium kozijnen

Voor de aluminium kozijnen deed aannemer Hooyberghs een beroep op Mondana, dat gespecialiseerd is in het produceren van aluminium ramen, deuren, schuifpuien en vouwwanden. Aliplast Aluminium Systems werd ingeschakeld om de raamsystemen af te stemmen op de eisen op vlak van water- en luchtdichtheid, die zeer streng waren vanwege de hoogte van de toren en de vele schuifraampartijen.

“We leveren afgewerkte profielen voor ramen, deuren, serres, schuifsystemen en vliesgevels vanuit onze productie in Lokeren (België). Alles gebeurt onder één dak. Zo hebben we controle over het productieproces en de kwaliteit van onze producten. Bovendien kunnen we snel schakelen”, zegt sales manager Nederland Marc Mulders.

De STAR75 en Max Light zijn er in EW30, EW60 en EI30 en in varianten met zijlicht, bovenlicht en vast glas.
Bij dit project in Oedelem is de Star75 toegepast. (Beeld: Geco nv)

 

“Onze aluminium systemen worden bij de ontwikkeling in de eerste plaats getest op wind- en waterdichtheid en regelmatig ook op brand­werendheid. 

Afhankelijk van het type project bepalen we welke systemen we het beste integreren volgens de normen en hoe we de gevraagde prestaties kunnen leveren. Dat proces werd in dit geval afgestemd met partner Mondana, die uiteindelijk voor de productie en plaatsing van de ramen, deuren en schuifdeuren instaat.”

Projectmanager Uvyn vult aan: “Omdat het gebouw vlak langs een spoorlijn loopt, gold ook een akoestische eis. Aan de hand van configuratietesten met verschillende types beglazing konden we de meeste economische oplossing aanbieden.”

Strakke raamsystemen

De Astor-toren is veertig meter hoog en staat in een open zone. Hoe hoger je bouwt, hoe meer winddruk er ook heerst en bovendien is er ook geen bescherming meer door andere gebouwen in de omgeving. Op basis van de normen die behaald moesten worden, kozen de bouwpartners voor het strakke raamsysteem Star75 en het schuifraamsysteem Ultraglide. “De strakke vormgeving in combinatie met de performante isolatie maakt de Star75 met een inbouwdiepte van 75 mm en een glasdikte tot 60 mm ideaal voor lage energie woningen. Deze ramen hebben een U-waarde van 0,94 W/m²K, een luchtdichtheid klasse 4 en een geluiddemping Rw tot 47,1 dB,” zegt Els Uvyn.

“Het schuifraamsysteem Ultraglide is dé oplossing voor grotere formaten met een vleugelgewicht tot 400 kg, een vleugelhoogte tot 3,5 m en een glasdikte tot 53 mm. Dit systeem heeft een U-waarde van 1,00 W/m²K, een luchtdichtheid klasse 4 en een geluiddemping Rw tot 40 dB.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details