Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Zorgeloos en stapsgewijs naar een deur van 54 millimeter dik
Een 54 mm deur in kozijn.

Zorgeloos en stapsgewijs naar een deur van 54 millimeter dik

Koepelorganisatie lanceert handige video

De vervanging van een 38 millimeter dikke deur door een 54 millimeter dik exemplaar zorgt voor een forse toename van de gevelisolatie en een sterke vermindering van tocht. Het zijn aansprekende voordelen die resulteren in meer wooncomfort en veiligheid, een lagere energierekening en een flinke reductie van CO2. Tegelijk is het vervangen van bestaande deuren een fluitje van een cent. Dát bewijst de onlangs door GND Garantiedeuren gelanceerde video, die stapsgewijs laat zien dat in nagenoeg elk bestaand houten kozijn een deur van 54 millimeter dik kan worden geplaatst. Zonder noemenswaardige problemen.

Met de Woningmonitor heeft Natuur & ­Milieu inzichtelijk gemaakt waar in Nederland
woningen staan met de slechte energielabels E, F of G. “Het kabinet wil dat alle woningen met deze labels in 2030 verdwenen zijn”, aldus Henk Breel, directeur van GND Garantiedeuren, al ruim 40 jaar het overkoepelende orgaan van toonaangevende Nederlandse houtendeurenfabrikanten. “In totaal gaat het hierbij om zo’n 1,5 miljoen woningen.” 

Streefwaarden

Om de geformuleerde klimaatdoelen voor 2050 te realiseren, heeft de overheid een standaard voor de gehele woning vastgesteld. Daarnaast zijn streefwaarden geformuleerd wanneer een afzonderlijk bouwdeel van een huis, zoals een deur, toekomstbestendig wordt verduurzaamd. Voor nieuwbouw is 54 millimeter al meer dan 20 jaar de minimale dikte van een deur. Om te kunnen voldoen aan deze streefwaarden heeft de overheid deze deurdikte overgenomen. 

Een 54 mm deur met kaderrubber.

Daarnaast dient een deur voortaan een minimale u-waarde te hebben van 1,4W/m2K, een getal dat wordt gehaald wanneer 54 millimeter dikke deuren met HR++-glas en kaderdichting worden toegepast. Het is een voorschrift dat volgens Breel in de praktijk echter nog veel te weinig wordt nageleefd. 

“Vaak worden slecht isolerende en kierende 38 millimeter deuren vervangen door nieuwe exemplaren met dezelfde dikte. Een onverstandige keuze. De relatief lage meerkosten van een deur van 54 millimeter dik zijn namelijk snel terug te verdienen. Tegelijk voldoet de woning aan de klimaatdoelstellingen voor 2050.”

Gemakkelijke montage

De plaatsing van een 54 millimeter dikke deur vereist doorgaans bovendien geen aanpassing van het bestaande kozijn. Door een kaderprofilering toe te passen, kan de speling tussen deur en kozijn prima worden overbrugd en wordt de dichting optimaal. Slechts bij plaatsing in een binnendraaiende situatie (zoals bij een voordeur) dient specifiek gekeken te worden naar de aansluiting aan de onderzijde van de deur. 

Een 54 mm deur in bestaande sponning.

“De film toont in woord en beeld dat je 54 mm deuren probleemloos kunt aanbrengen in een bestaande 38 mm kozijnprofilering”, belicht Breel het hagelnieuwe communicatiemiddel. “Op die manier gidsen we corporaties, VVE’s en onderhoudsbedrijven gericht naar een duurzaam en toekomstbestendig eindresultaat. Daaraan leveren de bij ons aangesloten deurenfabrikanten een grote bijdrage. Simpelweg omdat zij vele verschillende mogelijkheden bieden om deuren fabrieksmatig van de juiste profilering én een perfecte kaderdichting te voorzien. Gecombineerd met het vakkundig elektronisch inmeten resulteert dat altijd in een perfecte passende oplossing.” 

De film is toegankelijk via de website van GND. “Wanneer je de QR-code scant die aan de scharnierzijde van de door de leden gefabriceerde deuren is aangebracht, krijg je ook inzicht in de eigenschappen en isolatiewaarde van de betreffende deur. Hartstikke handig en waardevol”, besluit Breel.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details