- Nachrichten
- Fenster und Türen
- Hardware für Gebäude
- Zugangskontrolle
- Software und Automatisierung
- Hardware für Gebäude
De invoering van de nieuwe energieprestatienorm BENG nadert snel. Er is echter nog veel onduidelijkheid in de markt. Om meer helderheid te scheppen in deze materie organiseerde BUVA op 23 mei jl. het BENG-seminar.
Ruim zeventig relaties kwamen naar het hoofdkantoor van de ontwikkelaar en producent van onder meer hang- en sluitwerk, woonhuisventilatie en onderdorpels in Barendrecht om zich te laten informeren over BENG. Vier sprekers gaven hun visie op dit fenomeen.
Om BENG in perspectief te plaatsen schetste Maurice van Loon van marktonderzoeksbureau BouwKennis de stand van zaken in de woningbouw. Hij stelt dat na de snelle groei van de afgelopen jaren de markt nu tegen het plafond zit. “Lag het groeipercentage eerder rond 10%, de komende jaren zal dat rond de 3% zijn.” Capaciteitsproblemen bij bouwers, de verduurzamingsopgave bij woningcorporaties en beperkte gronduitgave liggen hieraan ten grondslag. Energieneutraal bouwen neemt nog geen vlucht: van de 100.000 woningen die in 2020 energieneutraal moeten zijn, worden er dit jaar slechts 5.000 geproduceerd.
Dat BENG een ander type prestatienorm is dan EPC, wordt duidelijk in het verhaal van Harm Valk van ingenieursbureau Nieman. Hij wees op de drieledigheid van de norm. Er is veel aandacht voor BENG-1, maar het zijn drie normen waar je tegelijkertijd aan moet voldoen. “Denk niet dat het onbereikbaar is: BENG is er niet voor de koplopers, het is voor de bezemwagen. 95% van de nieuwbouw kan aan de nieuwe eisen voldoen met beperkte extra bouwkosten.”
Ventilatie en BENG brengt een spanningsveld met zich mee volgens de adviseur. “Hoe minder je ventileert hoe beter in principe de energieprestatie. Dan kijk je echter puur naar BENG-1. Maar in BENG-2 pluk je de voordelen van een goede regeling en warmteterugwinning.”
De toekomst = energiezuinig bouwen = luchtdicht bouwen: dat stelt Henk Wegkamp van ingenieursbureau Dantuma-Wegkamp. Luchtdichtheid van de draaiende delen is daarin een cruciaal onderdeel volgens de adviseur. “De lekkages die daar ontstaan hebben ongezonde schimmelvorming tot gevolg.”
Ventilatie en luchtdicht bouwen vraagt om een nieuwe invalshoek. “De gangbare opvatting is dat isoleren = ventileren. Als je goed isoleert heb je echter minder ventilatie nodig. Dubbele winst dus. Maar richt het wel bewust in, afgestemd op de behoefte, en pak het geïntegreerd aan.”
Marius van Zanten van BUVA homecare systemen sloot de ochtendsessie af. BUVA heeft zich van groothandel in ijzerwaren ontwikkeld tot leverancier van totaalsystemen, waarvan de homecare systemen de nieuwste ontwikkeling zijn. Ze staan garant voor duurzaam geproduceerde warmte, gezonde binnenlucht en veilig afgesloten ramen en deuren. Voor elke situatie is een geschikt systeem: de standaardoplossing BUVA Conventional, de duurzamere variant BUVA Advanced en de all-electric oplossing BUVA Sustainable. Op alle systemen geldt tien jaar product- en prestatiegarantie. “Voorwaarde is dan wel dat er een onderhoudscontract wordt afgesloten. Bij dit contract hoort een 24/7 storingsdienst. Hiermee geven we onze klant zekerheid over de kosten en prestaties van onze producten”, aldus Van Zanten.
Na de lezingen werd het gezelschap getrakteerd op een goed verzorgde barbecue en was er voldoende tijd om te netwerken.