Plattform für Fenster, Türen, Rahmentechnik, Beschläge, Dach- und Fassadentechnik, Sicherheit
‘Écht duurzame impact maak je niet alleen’ 
Productie van een kozijn van bio-attributed PVC bij Kömmerling.

Eine wirklich nachhaltige Wirkung erzielt man nicht allein". 

Profielleverancier wil niet alleen een pionier zijn, maar ook een rolmodel voor de branche

Kömmerling Nederland zet al meer dan een halve eeuw in op duurzaamheid en innovatie. Met oog voor mens en milieu worden de kunststof kozijnprofielen continu doorontwikkeld. En ook de organisatie zelf staat niet stil. In dit artikel blikken we samen met Marketing- en Communicatieadviseur Melissa Manrho en Manager Duurzaamheid & Innovatie Jelmer Bijlsma terug op de belangrijkste ontwikkelingen van de afgelopen jaren. Maar we kijken vooral ook vooruit. “Onze ambitie is om vandaag het verschil te maken en de juiste keuzes te maken voor de wereld van morgen”, vertellen Manrho en Bijlsma. “Oftewel: Today for Tomorrow. Als ambitieuze en vastberaden doeners hebben wij de wil én kracht om positieve veranderingen teweeg te brengen in alles wat wij doen. Wij willen niet alleen een pionier zijn, maar ook een rolmodel voor de branche. Écht duurzame impact maak je namelijk niet alleen.”

Kozijnen van bio attributed PVC in project Bete PhotographyEN kopieren
Kozijnen van bio-attributed PVC, toegepast in een project.

Al in 2013 startte Kömmerling Nederland een uitgebreid traject om de technische specificaties van haar K-VISION profiel-systemen te verbeteren en verduurzamen. “Hierbij zijn bijvoorbeeld de isolatiewaarden van de profielsystemen verbeterd”, vertelt Bijlsma. “Ook werd het mogelijk om dikkere glaspakketten te plaatsen. Door het systeem internationaal te standaardiseren, kon het aantal profielen worden teruggebracht. Hierdoor kan efficiënter geproduceerd worden.” 

Esthetisch zijn de profielen strakker en slanker gemaakt. En ook de materialen werden onder de loep genomen, vertelt Manrho. “Door gebruik te maken van gerecyclede content konden we flink besparen op eindige grondstoffen, transport én CO2-uitstoot. Het aandeel gerecycled materiaal is in de jaren erna stapsgewijs toegenomen.”

Circulair kozijn K VISION ReFrame 4 kopieren
Circulair kozijn K-VISION ReFrame.

100% circulair met ReFrame

In 2020 volgde een primeur met ReFrame; het allereerste ècht circulaire kozijn op basis van 100% gerecycled kunststof. Drie jaar later verraste Kömmerling de markt met bio-attributed PVC; een grondstofvariant waarin de fossiele component is vervangen door een hernieuwbaar alternatief. “Inmiddels zien we dat ook onze collegabedrijven dergelijke initiatieven oppakken en daar zijn we alleen maar trots op”, vertelt Manrho. “Sterker nog: met onze deelname aan de VKG brancheorganisatie en aan (internationale) duurzaamheidsteams proberen we dit zelfs te stimuleren. Door actief kennis, best practices en geleerde lessen te delen, willen we de branche als geheel motiveren om duurzame stappen te zetten en het gebruik van bijvoorbeeld gerecycled en fossielvrij materiaal te omarmen.”

100% fossielvrije kozijnprofielen 

De ambitie van Kömmerling is om 100% circulaire kozijnen te produceren op basis van 100% gerecyclede content. In de praktijk blijkt dit echter lastig te realiseren, omdat niet altijd voldoende recyclaat voorhanden is, vertelt Bijlsma. “Daarom hebben we ook het nieuwe materiaal dat we gebruiken tegen het licht gehouden.” 

Dit heeft in 2023 bijvoorbeeld geleid tot de introductie van de allereerste fossielvrije kunststof kozijnprofielen ter wereld, gemaakt van bio-attributed PVC. “

Aan de basis van deze kozijnprofielen ligt een plantaardig restproduct uit de duurzame bos- en landbouw, waarmee we opnieuw flinke stappen zetten in duurzaamheid en CO2-reductie. Uiteraard weer zónder in te boeten aan kwaliteit, eigenschappen en levensduur.”

Das Beste aus beiden Welten

De allereerste fossielvrije kozijnprofielen zijn vorig jaar geïnstalleerd in Steenwijk. Bovendien is daarna ook een nieuwbouwproject uitgevoerd, waarbij een combinatie van bio-attributed PVC en een gerecyclede kern is gebruikt, vertelt Bijlsma. “Hiermee hebben we niet alleen het beste van twee werelden in handen, maar ook een systeem dat zich lange tijd in stand kan houden.”

Kiwa Covenant Circulair Ondernemen 

In 2019 en 2020 heeft een onafhankelijke certificeringsinstantie de recyclestromen van Kömmerling Nederland geanalyseerd en vastgelegd. “Op basis hiervan hebben wij in het voorjaar van 2020 en als allereerste systeemleverancier het Kiwa Covenant Circulair Ondernemen in ontvangst mogen nemen”, benadrukt Manrho. “Een geweldige waardering én bewijsvoering voor ons bedrijfsdoel, namelijk om met onze K-VISION profielsystemen bij te dragen aan een betere wereld.”

Nationale Umweltdatenbank

Om nog beter inzicht te krijgen in de milieuprestaties van de profielsystemen van Kömmerling worden levenscyclusanalyses (LCA’s) opgesteld en de milieukostenindicator (MKI) berekend, vertelt Bijlsma. “Op basis van deze informatie kunnen architecten, adviseurs en andere stakeholders steeds bouwproducten met de minste milieubelasting selecteren. Bovendien wordt duurzaam en circulair bouwen hierdoor gestimuleerd.” 

De inspanningen van Kömmerling Nederland zijn inmiddels bijvoorbeeld beloond met een categorie-1 productkaart voor de K-VISION Trend en K-VISION Trend ReFrame series in de Nationale Milieudatabase.

Er wordt niets weggegooid

Inmiddels neemt het aantal profielen waarin gerecyclede content wordt toegepast steeds verder toe, benadrukt hij. “In Nederland wordt inmiddels op gewichtbasis 60% van de profielen geleverd met een gerecyclede kern, met nog meer op komst. Om het recycleproces hiervoor op gang te houden, is voldoende recyclebare content een must. Daarom hebben wij duidelijke klantafspraken gemaakt. Bijvoorbeeld zaagafval en reststukken die vrijkomen bij de kunststof kozijnproductie worden actief door ons ingezameld en verwerkt tot granulaat, dat we opnieuw als grondstof inzetten. Ditzelfde geldt voor oude kozijnen uit sloop- of renovatieprojecten. Bij Kömmerling wordt niets weggegooid of gedowngraded. Grondstoffen worden op een gelijkwaardig niveau opnieuw ingezet in onze productie, zonder in te boeten aan kwaliteit. Keer op keer.” 

Nieuwe en moderne recyclingfaciliteit

“Begin dit jaar is in Duitsland en direct naast onze extrusiehal een state-of-the-art recyclingfaciliteit in gebruik genomen, waardoor flinke efficiëntieslagen gemaakt kunnen worden”, vertelt Manrho. “Zo kunnen restmaterialen direct in de recyclestroom van de fabriek worden opgenomen en wordt het granulaat ook weer rechtstreeks ingezet in onze extrusiehal.”

Circulaire strategie

Manrho en Bijlsma zijn al twee jaar actief in het Global Sustainability Team van Kömmerling, dat zich wereldwijd inzet voor duurzaamheid en circulariteit. “Om daarnaast ook met externe partijen te sparren van elkaar te leren, werken wij bovendien op wekelijkse basis en samen met Turntoo aan een circulaire strategie”, vertelt Manrho. Turntoo is een initiatief van Thomas Rau en Sabine Oberhuber, die producten en gebouwen als grondstoffen-/materialendepots beschouwen. Net als Manrho en Bijlsma streven zij naar een economie, waarbinnen materialen na hun gebruik terugkeren bij de producent. Hierbij beschouwen zij de mens als een tijdelijke gast in het gesloten systeem van de aarde. Een gesloten systeem dat alleen in balans kan blijven als hergebruik en recycling naar het hoogste niveau worden getild.

"*" kennzeichnet Pflichtfelder

Senden Sie uns eine Nachricht

Dieses Feld dient der Validierung und sollte unverändert bleiben.

Wir setzen Cookies ein. Dadurch können wir die Nutzung der Website analysieren und die Nutzung der Website verbreiten.

Einzelheiten

Können wir Ihnen dabei helfen?

Bekijk alle resultaten