Men zegt dat alleen duurzame bedrijven een toekomst hebben. Die boodschap hebben ze bij Hydro alvast goed begrepen. De wereldwijde markleider in aluminium oplossingen wil graag een meer leefbare samenleving creëren dankzij de ontwikkeling van innovatieve, duurzame producten en oplossingen.
Cradle-to-Cradle (C2C) of het hergebruiken van bestaande producten uit de maatschappij als grondstof voor een nieuw product is een hot item bij Hydro. Zo lanceerde het merk WICONA een uniek raamsysteem, geproduceerd met ‘post-consumed’ materiaal: WICLINE 75 MAX.
Hydro is één van de grootste producenten van primair aluminium en een belangrijke Europese leverancier van geëxtrudeerde producten, onder meer aan klanten in de bouwsector.
“We zijn nog steeds dezelfde doelgerichte onderneming die ruim een eeuw geleden in Noorwegen opgericht werd. De klemtoon ligt op innovatie en duurzaamheid met als ultiem doel een leefbare en veilige samenleving te creëren met een gezond klimaat en een schoon milieu”, zegt sales director Nederland Joris Verhiest.
“We kiezen er bewust voor om geen materialen te gebruiken die schadelijk zijn voor het milieu en ook de CO²-uitstoot tijdens het productieproces wordt extreem laag gehouden. Bovendien kan onze basisgrondstof aluminium eindeloos gerecycleerd worden zonder kwaliteitsverlies.”
Hydro blijft ook investeren om zijn productiefaciliteiten te optimaliseren voor de productie en verwerking van het ‘post-consumed’ materiaal voor de nieuwe producten van de verschillende merken. Post-consumed betekent dat het gebruikte aluminium al eens als product zijn levenseinde bereikt heeft om daarna opnieuw in de ketting opgenomen te worden.
Eén van die nieuwe producten is het unieke raamsysteem WICLINE 75 MAX met een bouwdiepte van 75 mm en een uitstekende Uw-waarde tot 0,81 W/(m²K), technisch gebaseerd op de succesvolle WICLINE 75-serie. De toevoeging ‘MAX’ staat voor het hoge innovatiepotentieel, het harmonieuze design, de grote transparantie en het hoge recyclagegehalte.
“Voor het productieproces van de raamprofielen wordt alleen gerecycled (post-consumed) aluminium (gecertificeerd door de ‘DNV GL Business Assurance Noorwegen AS’) gebruikt”, licht Verhiest toe.
“Naast het aluminium in dit raamsysteem worden ook de thermische stegen uit gerecycleerde polyamide geleverd. Dat is uniek in de sector en op die manier heeft dit systeem een aanzienlijk verbeterde ecologische balans. Deze nieuwe oplossing kreeg dan ook het Cradle-to-Cradle (C2C) Zilver-certificaat, meteen een aanvulling en een alternatief voor de bekende bouwcertificaten (DGNB, LEED, BREEAM, enz.), waarbij de criteria aan het product gerelateerd zijn.”
Naast de duurzaamheid maakt ook het innovatief karakter op vlak van prestaties en design dit product uniek. Zo kan het raamsysteem uitgerust worden met vleugels tot maximaal 1,40 m breed en 2,25 m hoog, waardoor de gebruikers profiteren van de grote transparante oppervlakte, wat vooral opvalt bij smalle en hoge ramen. Ten opzichte van een conventionele raamserie met zeer goede Uf-waarde biedt deze WICLINE 75 MAX voor bijvoorbeeld een raam van 0,55 m x 1,8 m met hetzelfde type glas 56 % meer transparant oppervlak.
“Verborgen vleugels zorgen voor een uniform geheel aan de buitenkant, zodat de vaste en opengaande delen niet te onderscheiden zijn. Ook aan de binnenzijde kozen we voor een minimalistisch design met verborgen hang- en sluitwerk, zelfs met een nieuwe, innovatieve raamgreep, die volledig in de vleugel verwerkt zit en ook exact in de kleur van het profiel gecoat kan worden”, gaat Joris Verhiest verder.
“Het innovatieve designconcept van deze verborgen raamgreep werd in 2018 bekroond met een iF Design Award (Product – categorie ‘Building Technology) en een Red Dot Design Award in de categorie Product Design.”
Hydro heeft al heel wat acties ondernomen om groen en duurzaam te zijn en wil haar klanten het ‘groenste’ aluminium uit de sector bieden. De afdeling Extruded Solutions gebruikt nu al ‘post-consumed’ materiaal voor de productie van aluminium bouwelementen, terwijl de klanten van de divisie Primary Metal het materiaal ook gebruiken voor hun producten en oplossingen. Hydro denkt dus niet alleen duurzaam, maar doet het ook.